Zakupy w jakiej kolejności? Obiektywy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TOKIN
    Początki nałogu
    • 2005
    • 353

Zakupy w jakiej kolejności? Obiektywy

Witajcie wszyscy!
    Już parę razy wsparliście mnie wiedzą i poradą - mam nadzieję że będzie tak i teraz. Chcę zaplanować kolejnośc zakupów obiektywów do 350d i "trochę" sie pogubiłam. Mam kita i nie jest źle ale wiem, że w perspektywie chcę mieć coś lepszego.
    Wymyśliłam sobie tak zupełnie "nieprofesjonalnie" takie zakupy - choć co do kolejności to właśnie mam problem.
    a)Canon 50mm 1,8 II
    b)Sigma 70-300 APO macro.... ( nie pamiętam tych wszystkich symboli i oznaczeń - ma to być sigma do cyfry
    c) Tamron 28-75mm 2,8 (chwalony na tym i innych forach)

I teraz nie wiem czy ta kolejnośc ma jakiś sens czy raczej najpierw należałoby zaoszczędzić na tamrona i mieć go w zastępstwie 18-55 - kit zostałby wtedy tylko do szerokich kątów - pejzaże, wnetrza z duzą ilością osób itp. Tyle że może jak Tamron to stałka 50mm nie jest tak konieczna? Na pewno 50mm jest dośc uniwersalna ale w analogu w cyfrze po pomnożeniu przez 1,6 daje jakieś 80mm - i to juz nie jest chyba tak uniwersalne??? :eek:
    Cop do sigmy to razcej jestem przekonana - no chyba że jakiś niepojety przypływ gotówki mi się przydarzy to może Canon 100-300??? Natomiast największą zagwózdkę mam z tym Tamronem i 50mm. Dodatkowo stałke mogłabym miec szybciej bo to ok 400zł a na tamrona tzreba by dłużej składać - no ale z kolei jak zakupię stałkę to Tamron się oddali w czasie. Z pewnościa zapytacie co fotografuję - otóż wszystko i pejzaż i ludzie i przyroda makro też bym chciała - czyli typowy fotoamator bez zbytnio sprecyzowanych prefencji.
    Namotałam strasznie ale wiecie, że ja wiem, że na Was zawsze moge liczyć....
    Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
  • thorin
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1990

pomijajac to co napisal mmsza, a ma on racje to zrobilbym tak jak tu juz radzono na forum, wpierw dobry obiektyw z ktorego bedziemy zadowoleni w miare uniwersalny a potem zobaczyc jakich ogniskowych brakuje nam czesciej pod reka... czyli w kolejnosci
    1. Tamron
    2. Sigma lub portretowa 50

ale takie sa moje zalozenia i takimi ja sie kierowalem, (narazie bawie sie tamronem i nie moge sie zdecydowac czy brak mi szerokiego czy tele, wiec jesli sie tym nie martwie to nie jest zle )

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Ja bym najpierw wziął Sigmę, żeby mieć od razu w miarę uniwersalny zakres (łącznie z kitem to prawie 18-300). Potem 50/1.8, żeby mieć jeden bardzo ostry obiektyw na specjalne okazje. A na koniec Tamrona.
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• TOKIN
        Początki nałogu
        • 2005
        • 353

To jeszcze mnie ciekawi taka kwestia. Dużo czytałam że Canon bywa wybredny gdy chodzi o obiektywy niezalezne - tzn współpracuje niechętnie lub wcale. Z drugiej strony wielu userów chwali sobie rzeczonego tamrona i rzeczoną sigmę. Czy zatem mogę liczyć na to iż skoro Tamron działa OK z ilomaś egzemplarzami 350D to z moim tez bedzie oK czy tez wszystko okaże się w praniu? Nie chodzi mi tutaj o ff/bf.
        Apropos sigmy ktos na tym forum narzekał ostatnio ze jest głośna i wolna - co to oznacza w praktyce? Czy wolniejsza od kita? Głośna czyli co? Wiem że to wszystko pojęcia względne co dla kogo głosne/ciche czy szybkie/wolne - ale gdyby tak odnieść te cechy do kitowego 18-55 (który nawiasem mówiąc jest moim zdaniem szybszy od 28-80 który mam w EOSie300), to jak takie porównanie wypadnie?
        Jeśłi chodzi o Wasze rady to jak widac kazdy ma nieco inne zdanie ale jakoś wewnetrznie przychylam sie do kolejności Tamron - a potem zaleznie od potrzeb sigma lub stałka 50mm. Napiszcie może do jakich zastosowań uzywacie 50mm f 1,8? Chodzi oczywiście o to szkiełko podpięte do cyfry - w analogu dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić jego liczne zastosowania
        Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• TOKIN
          Początki nałogu
          • 2005
          • 353

no i jeszcze jedno: jak wypada porównanie ostrości 50mm i Tamrona? Stałka dużo lepiej ostrzy???

Komentarz

• Marcin Kułak
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 42

To może ja się podzielę moimi doświadzczeniami - co prawda mam 300v, ale najpierw zanabyłem Tamrona 28-80 (w radach znajomych lepszy niz kitowy 28-90), potem Tamrona 70-300 (macro 1:2, bo są dwa takie obiektyw). Jak się orientowałem to spotkałem się z opinią że Tamron 70-300 lepszy od Sigmy... Nie wiem jak jest, ja z Tamrona jestm zadowolony...

Komentarz

• Marcin Kułak
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 42

Moje Tamrony działają bez zarzutu, może jedynie AF działa wolniej niż z Canonowymi obiektywami...

Komentarz

• Semtex
                Początki nałogu
                • 2005
                • 347

Zamieszczone przez TOKIN
                no i jeszcze jedno: jak wypada porównanie ostrości 50mm i Tamrona? Stałka dużo lepiej ostrzy???
                Na stałkę nie ma mocnych ale Tamron też jest ok więc jeżeli komuś wystarcza jakość kit-a ja bym kupił coś dalej np sigma - mi nie wystrczała więc kupiłem to co najczęsciej używałem tamrona - fajny , jasny i w miarę ostry+ naczęsciej używany przeze mnie wtedy zakres - szeroki słaby ale jakiś był + fajny do portretów , jeżeli chodzi o szybkośc to usm canona nas rozpieścił co wcale nie oznacza iż np taki tamron jest wolny - jest dość szybki chociaż nie jak usm i stosunkowo głośny ale w porównaniu do kit-a i tak jest super
                Ostatnio edytowany przez Semtex; 2067.
                5d + plecak

Komentarz

• Scaramanga
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 272

Zamieszczone przez TOKIN
                  Duzo lepiej to duzo za malo powiedziane...
                  Do czego 50mm?Mozesz sobie wyobrazic do czego sluzy w analogu?
                  W cyfrze do tego samego.Jesli zrobisz cos przy ISO 400 cyfra,to wyjdzie to znacznie lepiej kiedy zrobisz to przy ISO 100,a zrobisz wlasnie 50-tka...
                  Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Komentarz

• Semtex
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 347

Zamieszczone przez Scaramanga
                    Duzo lepiej to duzo za malo powiedziane...
                    Do czego 50mm?Mozesz sobie wyobrazic do czego sluzy w analogu?
                    W cyfrze do tego samego.Jesli zrobisz cos przy ISO 400 cyfra,to wyjdzie to znacznie lepiej kiedy zrobisz to przy ISO 100,a zrobisz wlasnie 50-tka...

Ja używam 50 w zasadzie tylko kiedy jest ciemno - ale ostatnio jak kupiłem lampę to używam częsciej 17-40 L , co do portretu to jasne że 50 jest ostrzejsza ale z drugiej strony i 17-40 L i Tamron jest dla mnie wystarczająco ostry więc jak kto lubi.
                    5d + plecak

Komentarz

• thorin
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1990

to ja podam dwa linki, byly juz ale szukac sie nikomu nie chce
                      a tutaj porownanie 50 i tamrona

a tutaj eLki i tamrona

http://www.pbase.com/norm/canon_v_tamron

Komentarz

• rysiaczek
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 897

A ja bym polecił [podobnie jak muflon] - najpierw sigmę, następnie stałkę... a później zobaczysz - to w tym momencie też moja droga 'rozwoju'.

Będziesz miała pokrycie w ogniskowych 18-300 (z małą, nieznaczącą dziurą) i po pewnym czasie, sama sobie powiesz: aha, z tych a tych ogniskowych nie korzystam wogóle, natomiast lubię te i te. I wtedy dobierzesz szkło wyższej (wysokiej) klasy. I to będzie przemyślana i dobra decyzja. Poparta _swoim_ doświadczeniem - nie licz, że ktokolwiek pomoże ominąć Ci ten punkt programu
                        Ostatnio edytowany przez rysiaczek; 1937.
                        Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• TOKIN
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 353

Zamieszczone przez Nickifor
                          Tokin!

Gdy zobaczysz,że brakuje Ci np. szerokiego kąta

zgoda. Święte słowa. Tyle tylko że ja tak na dziś widzę że brakuje mi.....jakości fotek Daleka jestem od stwierdzenia że KIT to shit i nie da się tym obiektywem robić zdjęć ale wszyscy wiemy że nie jest to ósmy cud świata gdy chodzi o jakość fotek, choć przyznam szczerze zanim kupiłam mój zestaw naczytałam tyle złego o tym obiektywie że po zakupie spotkało mnie miłe rozczarowanie
                          Tyle że ja jestem zwolennikiem tzw "żylety" a ostrośc fotek wychodząca spod KITa nie jest w stanie sprostać tym wymogom - choć całkiem źle nie jest.
                          Stąd moje poszukiwania czegoś lepszego a plany snuję właśnie dlatego aby wszystko było przemyślane. Tak na teraz skłaniam sie by uskładać na Tamrona - jest najbardziej uniwersalny i jak mam nadzieję podniesie jakość fotek a potem z tamronem przypietym do body moge zastanawiać się co dalej... pewnie stałka.
                          No chyba że ktoś mnie przekona, że to bez sensu - fakt kupując sigmę mam pokrycie dużego zakresu ogniskowych ale zakres od szerokiego kąta jest taki sobie

Komentarz

• mxdanish
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 632

Zamieszczone przez muflon
                            Ja bym najpierw wziął Sigmę, żeby mieć od razu w miarę uniwersalny zakres (łącznie z kitem to prawie 18-300). Potem 50/1.8, żeby mieć jeden bardzo ostry obiektyw na specjalne okazje. A na koniec Tamrona.
                            Jak najbardziej popieram
                            Na początku byłem w podobnej sytuacji (20d + kit) i zaczęły się zakupy... Co prawda nie kupowałem sigmy ale tamrona (ogniskowe te same - 70-300) a następnie 50/1.8.
                            Powiem szczerze że to rozwiązanie pasowało mi jak ulał
                            P.S. Co do tamrona 28-75 to jeszcze nadal w planach (jak był większy zastrzyk gotówki - nie było tamronika,więc poszło 70-200)
                            5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                            RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• GoTo
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 163

Zamieszczone przez mxdanish
                              Jak najbardziej popieram
                              Na początku byłem w podobnej sytuacji (20d + kit) i zaczęły się zakupy... Co prawda nie kupowałem sigmy ale tamrona (ogniskowe te same - 70-300) a następnie 50/1.8.
                              To tak samo jak ja, no z małą różnicą - mam 300D
                              Do kita najpierw Tamron 75-300, potem 50 i na koniec wymieniłem kita na Sigmę 18-125 ze wzgl. na bardzo wygodny zakres ogniskowych w jednym.
                              Zamieszczone przez mxdanish
                              Powiem szczerze że to rozwiązanie pasowało mi jak ulał
                              P.S. Co do tamrona 28-75 to jeszcze nadal w planach
                              Mi też bardzo pasuje, a Tamron też w planach, tyle że mocno chyba odległych

Komentarz

Pracuję...