Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Canon ogłosił 430EX (300 USD). Cenowo niespecjalnie różni się od 580EX (390 USD na B&H) i pytanie jest takie, czy warto dołożyć te 90 dolców i kupić 580 - czy raczej czekać na 430EX?
Jak bardzo zużywają się lampy w czasie użytkowania?
Czy warto kupić drogą lampę i ją po prostu trzymać, czy lepiej kupić tańszą i wymienić po roku?
Heh no nie wiem ile robisz zdjęć, w jakich warunkach etc etc, ale zajechać lampę to łatwo nie jest... Praktycznie tylko zawodowo i w studiu na niej jadąc jest taka szansa... Ale to i tak gdybanie, bo wcześniej zmienisz sprzęt pewnie, niż lampa powie 'pas'
Ale to i tak gdybanie, bo wcześniej zmienisz sprzęt pewnie, niż lampa powie 'pas'
No właśnie chodzi o to, że gdybym miał brać 430EX to pewnie wziąłbym
a) tańszą 420EX i po mniej/więcej pół roku/roku sprzedawał (po prostu, żeby nauczyć się robić zdjęcia z lampą zewn.)
b) wziął od razu 580EX i trzymał ją ze 2-3 lata.
No chyba, ze Canon wymyśli ETTL-XX i zrobi lampę 1666EXEX i będzie sprzedawał w 2006
Ja mam 580.
Szkoda wydawac niewiele mniej kasy na sprzet slabszy praktycznie pod kazdym wzgledem. Dla mnie 420 ma tylko jedna przewage - wielkosc.
Tak jak pisal rysiaczek - jesli zdjec nie robisz zawodowo, to zapomnij o tym, ze cos Ci padnie przed 6 rokiem uzytkowania. Zaryzykowalbym nawet stwierdzenie, iz przy "normalnym" uzytkowaniu, masz lampe na min pol zycia (no chyba, ze jestes po 90
jestem za 580 wcale nie jest duza a naprawde dobra
mam minolte analoga lustro, tez z najwieksza lampa i od 16 lat blyska tak jak na poczatku ( a troche szkolek i slubow zrobilem)
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
Gdzieś czytałem że żywotność lampy określa sie na 1 000 000 ( milion ) błysków
ale to nie było na żadnej stronie producenta więc nie wiem czy ktoś tego nie wyssał z palca
opłaca sie jeszcze kupowac wogóle lampe 420EX ?? Czy to juz jest faktycznie dinozaur??
Jesli 430EX stanieje o jakies 100zl to nie oplaca sie brac 420... a powinna staniec czyli zejsc z ceny "nowosci" . Tyle ze za kilka miesiecy (styczen? luty?). Jesli mozesz do tego czasu poczekac to nie kupuj 420. Jesli nie to kup Sigme 500 DG Super.
zdecydowanie 580
w ten weekend spadla mi ze statywu 580, synchronizowalem ze znajomym 2x580 tak z ciekawosci a ze bylem na weselu i nie powiem zebym byl w 100% skoordynowany to niechcaco przy probie zdjecia lampy ze statywu wysunela sie ze stopki i rozstrzaskala o podloge, zlamaly sie tylko 2 rzeczy taka mala czesc w mechanizmie przesowania palnika i tzw wide-panel. stosujac sie do metody kropeleczka na czubeczku poskladalem ja i dziala bez zazutow, nie proponuje rozkrecac jej samemu troche duuuzo z tym roboty. do czego pije hmmmm. patrzac teraz na 300d czytajac jak pokolei padaja mechanizmy wyzwolenia migawki czy czegos tam zastanawiajac sie dochodze do wniosku ze lepiej wynurzyc troche wiecej sosu z portfela i dolozyc do czegos lepszego, nie chce myslec co by bylo gdybym posepil i kupil 420 hmmmm. moge tylko sie pozastanawiac , bo nastepnych crashtestiow nie mam zamiaru juz robic, ten byl niezamierzony naszczescie skonczyl sie tylko odrobina nerwow, bo czarny scenariusz wysylania sprzetu do warszawy jakos odpedzal mnie od tego wszystkiego , szczegolnie ze za 3 tyg wracam skad przybylem i podejrzewam ze nie mialbym czasu na takie rzeczy.
Swoja droga pytanie !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
nie wiecie skad mozna zamowic czesci, chodzi mi o ten wide panel, jest to czesc ruchoma wiadomo wyciagasz wsowasz itd wiec wole ja zmienic na nowa
Jesli 430EX stanieje o jakies 100zl to nie oplaca sie brac 420... a powinna staniec czyli zejsc z ceny "nowosci" . Tyle ze za kilka miesiecy (styczen? luty?). Jesli mozesz do tego czasu poczekac to nie kupuj 420. Jesli nie to kup Sigme 500 DG Super.
Sigmy nie bede kupował bo nie potrzebuje jej 'bajerów' typu strobo itp. Bardziej przyda mi sie błysk na druga lamelke i szybsze ładowanie... szkoda tylko ze nie bedzie moj aparat focił w E-TLL II :P hehe ale to nvm. Wiec wole poczekac do grudnia/stycznia i nawet jak bym miał dopłacic te 100 zeta więcej to myśle ze z opcji Canona lepiej skorzystam. A myśle ze ta cena u tipów pozostanie w granicy 1000 złotych
Komentarz