Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam kumpla z Olympusem CAMEDIA C-770 Ultra Zoom, który jest całkiem fajnym aparacikiem. Kolega upiera się (bardzo) żę na fotkach 10x15 z mojej 350 i jego kompaktu nie będzie wielkiej/żadnej różnicy. Zastanawiam się jak utrzeć koledze nosa. Wiem że foci w automacie zatem:
1. Robimy coś w ciemnawym pokoju w świetle zastanym i mam nadzieję że:
a) wyjdą mu szumy i zły balans bieli i ogólnie niedoświetlona scena
Ja zawsze robię w RAW (i używam podglądu histogramu) i tu chyba nie będzie problemu z pokazaniem przewagi DSLR.
Bym zapomniał mam obecnie kita i 50/1.8.
Jakieś pomysły na konfrontację?
heh .. wez 350D i stalke wejdz to ciemnego pokoju ale tak zebys przy iso 1600 i f/1.8 mial czas 1/30 np. albo krotszy i kaz mu zrobic zdjeice bez lampy :P albo idz na tor wyscigowy i powiedz mu zeby auto ktore jedzie 200km/h bylo ostre na jego zdjeciu ;]
i co, jak mu utrzesz nosa, to Ci poprawi samopoczucie i bedziesz przekonany, ze jestes lepszym fotografem? wez przestan...
alternatywny pomysl na konfrontacje:
1. zrobcie zdjecia szerokokatne
2. zrobcie zdjecia z dlugim tele
EDIT: 10x15 to sa duze znaczki pocztowe, nie zdjecia. na takich to nawet HaPe za 300zl w Makro robi ostre i ladne zdjecia. ten rozmiar to jest profanacja fotografii. jak masz zamiar takie cos uskuteczniac, to sprzedaj 350D bo najlepsza matryca i obiektyw nic nie pomoga...
i co, jak mu utrzesz nosa, to Ci poprawi samopoczucie i bedziesz przekonany, ze jestes lepszym fotografem? wez przestan...
Absolutnie nie wtym rzecz kto jest gorszym lub lepszym "fotografem". Nie chodzi również o samopoczucie...
Jeśli ktoś jest uparty jak wół przy swoim nie mając bladego pojęcia o aparatach (podstawach fotografi itp.) i będąc ślepo przekonanym że ma rację robiąc sobie przy okazji jaja z wydanej 3x większej kasy na aparat, który robi takie same/(lub prawie) zdjęcia to chciałbym koledze namacalnie pokazać bez złośliwości że jednak się myli...
Wybierz kilka swoich najlepszych zdjęć i daj naświetlić na format np. 30x45cm. Niech kumpel zrobi to samo. Później zróbcie małą wystawkę. Niech ludzie nie zorientowani w szczegółach zabawy wybiorą lepsze zdjęcia.
Tylko się później nie zdziw. Czasami prawda jest brutalna. Szczególnie, że posiadanie lustrzanki jeszcze niczego nie gwarantuje.
i będąc ślepo przekonanym że ma rację robiąc sobie przy okazji jaja z wydanej 3x większej kasy na aparat, który robi takie same/(lub prawie) zdjęcia to chciałbym koledze namacalnie pokazać bez złośliwości że jednak się myli...
nie wiem... ja nie mam kompleksu mesjanizmu i nie musze ludzi zbawiac od glupoty. jak ktos chce, to moze nawet wierzyc, ze Nikon D70 robi lepsze zdjecia niz 20D. voila...
jakbym juz mial na cos marnowac czas, to bym matryce czyscil, albo poczytaj jakas ksiazke fotograficzna. na dyskusje z glupkami szkoda by mi bylo czasu...
jak ktos chce, to moze nawet wierzyc, ze Nikon D70 robi lepsze zdjecia niz 20D. voila...
Nie wierze, ze ktos w to wierzy. :-)
Znaczy technicznie. Bo reszta, to juz od oka i paru szarych zwojow zalezy... :-)
Zamieszczone przez akustyk
jakbym juz mial na cos marnowac czas, to bym matryce czyscil, albo poczytaj jakas ksiazke fotograficzna. na dyskusje z glupkami szkoda by mi bylo czasu...
No wlasnie, mirhon, dlaczego chcesz mu wlasciwie udowadniac przewage dslra?
Niech ludzie nie zorientowani w szczegółach zabawy wybiorą lepsze zdjęcia.
Tylko się później nie zdziw. Czasami prawda jest brutalna.
akurat bez dodatkowych zalozen, to to nie bardzo dziala. ludzie z ulicy maja tendencje do zwisu w dziedzinie ostrosci pikseli (ktorej na odbitkach wcale az tak drastycznie nie widac) i wybieraja zdjecia tak jak powinno sie to robic - wedlug wrazenia jakie wywoluja, a nie wedlug ostrosci pikseli. to jest tylko taka choroba poczatkujacych pseudofotografow, ze zamiast na tresci skupiaja sie na uzyskiwaniu ostrych pikseli. z "lepszymi zdjeciami" nie ma to nic wspolnego. moj ojciec, mimo ze focil 20 lat temu stara Praktika na cudem dorwanych slajdach Orwo, ma lepsze zdjecia niz 90% uzytkownikow tego forum. bo to nie o piksele chodzi.
jesli kazac ludziom z ulicy ocenic jakosc to maja szanse dostrzec przewage 350D z (badz co badz) 50-tka, ktora na duzych odbitkach spiewa. ale wiekszosc osob oglada zdjecia dla zdjec, nie dla pikseli
@pn_: co za avatar humor Ci sie zmienil, czy.... polubiles TO forum
Aj zmienilem, bo wszyscy mysla, ze poprzednim wyrazam swoj stosunek do forum lub puszek, co jest absolutna nieprawda. Teraz jest syn 1.0, jak syn 2.0 przestanie sie wreszcie krzywic na widok wycelowanego szkla z puszka wiadomej Wam firmy i sie usmiechnie, to zmienie, bo ten avatar mam na zaprzyjaznionym forum.
A jak sie nie bedzie chcial usmiechnac, to sprobuje Kodakiem zony...
Czy koledzy sugerują że jeśli ktoś nie ma artystycznych aspiracji i foci sobie do albumu fotki 10x15 to zakup DSLR mija się z celem? A taka np kontrola DOF przecież to nawet na małym wydruku widać o wysokich ISO i odwzorowaniu kolorów nie wspomnę ale może sie mylę.
Czy koledzy sugerują że jeśli ktoś nie ma artystycznych aspiracji i foci sobie do albumu fotki 10x15 to zakup DSLR mija się z celem? A taka np kontrola DOF przecież to nawet na małym wydruku widać o wysokich ISO i odwzorowaniu kolorów nie wspomnę ale może sie mylę.
DSRL warto kupic chocby ze wzgledu na wygode i mozliwosci fotograficzne jakie daje. natomiast jakosc matrycy w przypadku znaczkow pocztowych 10x15 odgrywa znikoma role. inna kwestia, ze to co najbardziej widac na odbitkach to obiektyw, a dopiero w pozniejszej kolejnosci ilosc i jakosc megapikseli korpusu
kilka rzeczy do sprostowania:
1. odwzorowanie koloru spieprzy Ci lab, wiec nie masz sie czym stresowac problem tak samo dotyczy kompakta jak i z lustrzanki. i tu i tu mozesz miec spartolone jasne partie, a w srodku mozesz miec "plamy brazu" lub podobne zjawiska :-)
2. podglad DOF to daje Zenit z obiektywem przelaczonym w manual :-) a w malpce czy hybrydzie, gdzie GO jest niemalze nieskonczona, przycisk podgladu jest formalnie zbedny
3. z wysokim ISO swietnie radzi sobie "malpka" Fuji F10. i jesli Fuji utrzyma taki poziom R&D to lada dzien ich hybrydy tez beda produkowac takie zdjecia, konkurujac jakosciowo z lustrzankami. a przy mniejszej matrycy, a co za tym idzie wiekszej glebii ostrosci, to beda idealne aparaty do fotografowania krajobrazow
wybor lustrzanki i jej przewaga wcale nie jest dla mnie taka oczywista. to tylko producenci chca, zebys w to wierzyl, bo projekt lustrzanki jest tanszy niz projekt hybrydy. a przede wszystkim, majac w perspektywie miliony frajerow, ktore beda zarzynac sie zeby kupic L-ki w przekonaniu, ze to im da lepsze zdjecia - kazdy producent bedzie wolal sprzedawac lustra (czyli: caly system) niz kompakty.
wszystko zalezy od zastosowan. sa przypadki, gdzie zalety hybryd przewazaja ich wady. podobnie ma sie z "malpkami". podawalem tu kiedys na forum przyklad uznanego fotografa krajobrazowego, ktory swoj zestaw oparty na srednioformatowej Mamiyce rozszerzyl o cyfry: 20D i Minolte A2. ta druga wlasnie ze wzgledu na wyzej wymienione zalety
Komentarz