Canon 100-300 USM czy Sigma 70-300 APO GD

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kleobobi

Canon 100-300 USM czy Sigma 70-300 APO GD

Witam wszystkich jestem poczatkujacym fotoamatorem mam dylemat i bardzo wdzieczny bede za pomoc. Kupilem Canona 350 i chce dokupic obiektyw ,do fotografowania przyrody .Dokopalem sie na forum ze dobry jest Canon 100-300 i Sigma 70-300 jaka jest roznica i co wybrac prosze o opinie znawcow i uzytkownikow.Pozdrawiam fotagraficzna brac
  • gawryl
    Uzależniony
    • 2004
    • 810

jako poczatkujacy powinienes zaczac od przeszukania forum, sporo tam postow podobnych do Twego ... polecam http://canon-board.info/showthread.php?t=4519
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• kleobobi

Dzieki za podpowiedz juz wczesniej czytalem ten watek lecz nie do konca przekonal mnie .Porownano Canona 100-300 usm i Sigme 70-300 DL a nie GD dlatego me pytanie. Pozdrawiam !!!!

Komentarz

• Falco
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 25

Zamieszczone przez kleobobi
        ...Sigme 70-300 DL a nie GD dlatego me pytanie.
        Chyba raczej DG. Ciut ostrzejsza jest Sigma, ale canon jest szybszy i dużo cichszy co może mieć duże znaczenie jak będziesz blisko zwierza. Sigma ma opcję makro, Canon nie ma. Jak robisz ptaka w gałęziach to lepszy Canon bo ma FTM. Sigma jest dużo tańsza i ma osłonę w zestawie.
        Canon EOS

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Z DG ludzie byli całkiem zadowoleni, dobry stosunek ceny do jakości.

Komentarz

• Zigi
            Uzależniony
            • 2005
            • 532

Właśnie mam dokładnie ten sam problem. Tańsze tele (70-200f4L musi poczekac rok albo 2)
            A jak wygląda szybkość i głośność Sigmy w stosunku do kita (ewentualnie 50f1,8 )?
            Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.
            40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
            Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Kaszek
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 31

Mam i kita i sigme i 50. Wydaję mi się, że kit najcichszy, sigma i 50 podobne, ale 50 używa wyższych częstotliwości Sigmy jeszcze zbyt dobrze nie potestowałem, ale myślę, że to dobry wybór na początek w tym zakresie ogniskowych. Poza tym przy makro nie używam AF, bo przy 300 za bardzo zjeżdża na boki (bez statywu) i ostrzy nie tam gdzie chcę. Przez co jeździ ten silnik w tę i z powrotem. A przy MF jakoś i szybciej i ciszej
              30D + EF 24-105 F4 IS, EF 70-200 F2.8 IS, EF 50 F1.8 Mk II, EF 1.4x II, 580EX, M42

Komentarz

• Zigi
                Uzależniony
                • 2005
                • 532

a jak sprawuje sie przy 300? Sporo mleka? Ewentualnie od jakiej przysłony akceptowalnie ostra?
                Generalnie chciałbym używać jej między innymi do fotografownia przyrody i marzy mi sie możliwośc dopięcia do niej dodatkowo pierścienia x1,4.
                Ciemne to pewnie będzie jak noc ale szkło o długości max 672 kusi
                40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Zigi
                  Generalnie chciałbym używać jej między innymi do fotografownia przyrody i marzy mi sie możliwośc dopięcia do niej dodatkowo pierścienia x1,4.
                  Ciemne to pewnie będzie jak noc ale szkło o długości max 672 kusi
                  I co ty zlapiesz przy tej ciemnosci i ogniskowej jak tylko manual focus bedziesz miec? (AF w Canonach dSLR cyfrowych nie liczac jedynek dziala do przyslony 5.6, jak z konwerterem wyjdziesz poza ta przyslone to tylko manual focus - sprawdzone). Chyba tylko ksiezyc .

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7450

Zamieszczone przez Zigi
                    a jak sprawuje sie przy 300? Sporo mleka? Ewentualnie od jakiej przysłony akceptowalnie ostra?
                    Co dziwne - Sigma jest ostra już przy pełnej dziurze (5.6 na 300mm). Sprawdzilem osobiście, stąd moja pewność.
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

Zamieszczone przez Cichy
                      Co dziwne - Sigma jest ostra już przy pełnej dziurze (5.6 na 300mm). Sprawdzilem osobiście, stąd moja pewność.
                      Tak, ale nie zawsze jej sie to zdarza (choc wina moze lezec po stronie fotografujacego ) i dla pewnosci warto troszke przymknac jesli swiatlo na to pozwala. W weekend pstryknalem jedna fotke przy 300/5.6 i po zrzuceniu na kompa 2 razy EXIFa sprawdzalem czy oby napewno to bylo 5.6

Komentarz

• Zigi
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 532

Dzięki Panowie.
                        Nie ma wyjścia - na lepsze na razie stać mnie nie będzie więc zakupie ową sigme
                        (bez konwertera).
                        Ech amatorkie życie... ;-)

A właśnie miałem się jeszcze zapytać czy ona "kreci mordką" przy ostrzeniu?
                        Ciekawe też czy po nakręceniu filterka 55 przez reducję na 58 będzie winietować?

Komentarz

• Pszczola
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1760

Zamieszczone przez Zigi
                          Ciekawe też czy po nakręceniu filterka 55 przez reducję na 58 będzie winietować?
                          Bedzie
                          EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

Zamieszczone przez Zigi
                            A właśnie miałem się jeszcze zapytać czy ona "kreci mordką" przy ostrzeniu?
                            Niestety kreci, i to jest troszke denerwujace. Jak ustawisz ja na 300mm i wyostrzysz na 95cm to bedzie Ci sie krecic pol obiektywu

Zamieszczone przez Zigi
                            Raczej napewno bedzie winietowac.

Komentarz

• Yablon
                              Coś już napisał
                              • 2004
                              • 73

Zamieszczone przez Vitez
                              I co ty zlapiesz przy tej ciemnosci i ogniskowej jak tylko manual focus bedziesz miec? (AF w Canonach dSLR cyfrowych nie liczac jedynek dziala do przyslony 5.6, jak z konwerterem wyjdziesz poza ta przyslone to tylko manual focus - sprawdzone). Chyba tylko ksiezyc .
                              No a ja sie dołączę do tego pytania, bo od dłuższego czasu szukam i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie: Jaki da efekt Sigma Apo 70-300 + TC 1.4 np. w konfrontacji z obiektywami lustrzanymi M42 500 czy 1000mm. Ciemność zbiżona, tylko MF więc porównanie może być ciekawe. Zalety TC: znacznie mniejszy i ma większe i przyszłościowsze zastosowanie. Wady: nieco wyższa cena.

Komentarz

Pracuję...