Sherpa 600 vs Sherpa 800

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bathez90
    • 2009
    • 11

Sherpa 600 vs Sherpa 800

No wlasnie jak w temacie. Potrzebuje statywu do 350zl i te velbony mnie interesuja. 600r kosztuje 350zł a 800r 300zł i mam dylemat ktory wybrac ? Prosze o pomoc bo specyfikacje maja podobne dlatego sklaniam sie ku tanszemu ale nie chce popelnic bledu
    Canon EOS 20D + KIT + 50mm 1.8
  • ptrk
    Bywalec
    • 2005
    • 116

Zamieszczone przez bathez90
    .. mam dylemat ktory wybrac ? Prosze o pomoc bo maja podobne dlatego sklaniam sie ku tanszemu ale nie chce popelnic bledu
    Jeśli nie chcesz popełnić błędu, to kup Manfrotto.

Komentarz

• BelYaal
      Początki nałogu
      • 2007
      • 387

Zamieszczone przez ptrk
      Jakiego niby bledu?

Komentarz

• bathez90
        • 2009
        • 11

chodzi mi bardziej o porownanie tych dwoch statywow na manfrotto mnie nie stac

Komentarz

• MatusP
          Początki nałogu
          • 2008
          • 442

Nie widziałem 600, ale 800 mam i jestem zadowolony - stoi spokojnie, trzeźwo, ładny jest, czarny... No i 800 podnosi się chyba wyżej niż 600?
          BLOG

Komentarz

• bathez90
            • 2009
            • 11

o pol centymetra nizszy jest 800 wiec wielkiej roznicy nie mam. wypiowie sie ktos inny jeszcze ?

Komentarz

• axk
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2027

Zamieszczone przez ptrk
              A dlaczego akurat Manfrotto a nie chodzciażby Giottos lub Benro? Widzę iż ten bzdurny przesąd iż Manfrotto produkuje "najlepsze" statywy wciąż funkcjonuje.
              EOS + Speedlite

Komentarz

• sbogdan1
                Początki nałogu
                • 2007
                • 359

Mam 600 R i spokojnie styka przy tym ekwipunku który mam w stopce , możliwości regulacji jest w nim w miarę sporo , poza tym zawsze możesz sobie kupić lepszą głowicę.
                Co do Manfrotto to polecam 055XPROB i głowicę 488RC2 jest to jeszcze lepsze rozwiązanie ale za to spooooro droższe no i lanserka zapewniona .
                Scherpie do zwykłego amatorskiego użytku nic nie brakuje jest w miarę stabilny i lekki ,przy maksymalnym rozłożeniu będziesz stawał na palcach natomiast w drugą stronę aparat możesz zamontować tuż nad glebą wtedy dochodzi koszt karimaty, jakieś 30 złociszczy.
                Tak więc wybór należy do Ciebie z moim ,,przewędrowałem,, od Bieszczad po Morawy zaliczając po drodze Świętokrzyskie i nie zawiódł mnie ani razu ,a takie gadanie o błędzie ....hmm.....zostawiam bez komentarza ,reasumując zgadzam się z moim przedmówcą.
                Ostatnio edytowany przez sbogdan1; 13067.
                EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• szycho
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 350

Też mam 600r i jak na razie jestem zadowolony. Chociaż po głowie chodzi już zmiana głowicy na jakąś kulową. Statyw jak najbardziej ok.
                  EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                  www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• BelYaal
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 387

Ja mialem 600R i pozniej wymienilem na frotke za sprawa forum, bo wszyscy krzyczeli.. frotka, tylko frotka... a ja jakos zalowalem, ze to zrobilem.. nie za ta kase, dorwalem nogi 055xprob i 488RC2. Niby ok. niby fajne i lansik jak mowicie, ale nie usprawiedliwialo takiej roznicy w kasie
                    Opchnalem, bo mialem wydatki i jak bede bral znowu statyw to raczej wlasnie 600R, styka w zupelnosci, natomiast o 800 nic nie wiem.

Komentarz

• ptrk
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 116

Zamieszczone przez axk
                      A dlaczego akurat Manfrotto a nie chodzciażby Giottos lub Benro? Widzę iż ten bzdurny przesąd iż Manfrotto produkuje "najlepsze" wciąż funkcjonuje.
                      Giotto akurat nie mialem w rekach, wiec nie moge polecac.
                      Benro zas to podroba Manfrotto. Nie sadze zeby byla lepsza od
                      oryginalu. Z 'lepszych' akurat Manfrotto sa najbardziej dostepne
                      - mozna je obejrzec w sklepie. W przeciwienstwie do Giotto, Gitzo, czy Benbo.
                      !!! podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez BelYaal
                      Jakiego niby bledu?
                      Autor wątku pisze, ze nie chce popelnic bledu
                      !!! podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez sbogdan1
                      Mam 600 R i [..] i nie zawiódł mnie ani razu
                      Tez mam i uzywam 600R. Odkręcila się [sama!] i odpadła śrubka mocująca blokadę nogi - sprobuj taką dokupic !
                      Pękł plastikowy motylek dokręcający kolumnę.
                      Odpadła plastikowa zaślepka przy głowicy - pod zaślepką jest smar,
                      można się teraz ubrudzić, a piasek i inne mają drogę wolną
                      żeby włazić pomiędzy pracujące elementy głowicy.

Co do stabilności, nie jest najgorzej, choć ok 1,5kg zestaw powoduje
                      ugięcie, co jest nieco irytujące gdy chce się precyzyjnie ustawić kadr.
                      Ostatnio edytowany przez ptrk; 3459. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• bathez90
                        • 2009
                        • 11

a 800r ?

Komentarz

• sirlukas
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 301

Zamieszczone przez bathez90
                          a 800r ?
                          Sam sobie odpowiedz skoro jest tańszy i z tej samej stajni.
                          "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                          ... mój zestaw...

Komentarz

• ptrk
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 116

Rozwaz jeszcze Slik Pro 500 DX

Komentarz

• Kubak82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2348

Zamieszczone przez axk
                              A dlaczego akurat Manfrotto a nie chodzciażby Giottos lub Benro? Widzę iż ten bzdurny przesąd iż Manfrotto produkuje "najlepsze" statywy wciąż funkcjonuje.
                              oj, funkcjionuje, funkcjonuje.. zreszta jak wiele innych - ludziska sie naczytali watkow sprzed paru lat i teraz odgrzewaja kotlety z uporem godnym lepszej sprawy.. a posty leca

zawsze ktos argumentuje ze:

Zamieszczone przez ptrk
                              Giotto akurat nie mialem w rekach, wiec nie moge polecac.
                              Benro zas to podroba Manfrotto. Nie sadze zeby byla lepsza od
                              oryginalu.
                              pomimo ze nie mial sprzetu w rece ;-) .. od dawna tacham ze soba benro, uzywam gimbala rowniez produkcji tej firmy i w zyciu bym tego na popularne frotki nie zaminił.. statyw nie drgnie chocby skały srały a kosztował mnie połowe tego co np. 055prob

z frotka go nawet ostatnio na plenerze porownywalismy i MF wypadlo jak zwykla zabawka :-)

Komentarz

Pracuję...