Płatności do USA/UK itp

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Płatności do USA/UK itp

Hej!

W jaki sposób płacicie w zagranicznych sklepach/usługach?
    Czy jest to przeważnie VISA (ew. inna karta)
    czy może jakiś paypal, itp..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

U mnie - VISA
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• dentharg
      Uzależniony
      • 2005
      • 867

A jak ma się sprawa z faktycznym bezpieczeństwem takich transakcji?

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

To zapewne zalezy od tego gdzis sie kupuje. Ja glownie kupuje na Amazonie, choc znana jest jedna ich wpadka jak icm numery kart wyciekly. Ale i tak to moim zdaniem jeden z lepszych tego rodzaju sklepow jesli chodzi o zabezpieczenia. Inna sprrawa, ze mam znajomego bankowca, specjaliste od playnosci kartowych, bankow elektronicznych itp., ktory zna sprawy od 'srodka'. I dlatego - jak twierdzi - nie uzywa zadnych kart platniczych czy bankowmatowych oraz nie korzysta z bankowosci elektronicznej ;-)
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• dentharg
          Uzależniony
          • 2005
          • 867

Zamieszczone przez Pszczola
          I dlatego - jak twierdzi - nie uzywa zadnych kart platniczych czy bankowmatowych oraz nie korzysta z bankowosci elektronicznej ;-)
          To gotówkę zawsze bierze "z okienka"??

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

Dokladnie. Prawie pol walizki kasy bo to bardzo ceniony specjalista, tylko, ze sie bankowosci leka ;-)

Komentarz

• dentharg
              Uzależniony
              • 2005
              • 867

Hyhy.. No ale taki przynajmniej nie do namierzenia w Matriksie

Komentarz

• p13ka
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1013

Zamieszczone przez Pszczola
                Inna sprrawa, ze mam znajomego bankowca, specjaliste od playnosci kartowych, bankow elektronicznych itp., ktory zna sprawy od 'srodka'. I dlatego - jak twierdzi - nie uzywa zadnych kart platniczych czy bankowmatowych oraz nie korzysta z bankowosci elektronicznej ;-)
                He he, to tak jakby nie chciało się jeść chleba upieczonego przez siebie. ;-)
                Siedzę w temacie od lat, korzystam z bankowości internetowej, płacę kartami i nie zdarzyło mi się jeszcze aby mnie ktoś okradł.
                Ale przezornego Pan Bóg strzeże, dlatego, wracając do tematu, płacę za kupione towary kartą VISA. Przeznaczyłem na to tylko jedną kartę z mojego portfela i jest to VISA Electron, wydana do konta, na którym mam zawsze nie więcej niż kilkaset złotych (czasami do danej transakcji zasilam je chwilowo wyższą kwotką).
                W życiu nie zaryzykowałbym płaceniem w sieci kredytówką. Powiadamianie SMS'em przez bank po każdej operacji (szczególnie tej na minus) jest fenomenalne bo niemal natychmiast zorientowałbym się, gdyby miała miejsce nie moja transakcja z mojego konta.
                Bardziej obawiam się nie wywiązania się sprzedawcy z opłaconego z góry zamówienia lub uszkodzenia zakupionej rzeczy przez celnika. Tak już miałem...

Komentarz

• Pszczola
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1760

Ja podobnie postepuje jak p13ka. karte wypukla trzymam awaryjnie (czasem sie przydaje). Place zwykle visa podlaczona do konta elektronicznego.

Komentarz

• dentharg
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 867

No ja myślę właśnie o Electronie do eKonta (mBank), które praktycznie zawsze stoi puste lub ma kwotę < 100 pln.

Komentarz

• djtermoz
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 995

Hmm, to jacys inni jestescie. Bo z reguly w swiecie wlasnie uzywa sie kart kredytowych chocby z tego powodu ze placisz nie swoimi pieniedzmi tylko banku. Dopiero pozniej sie rozliczasz z bankiem z zakupow. Jest wiec czas na wykrycie nieprawidlowosci i ich zgloszenie.
                      djtermoz@pbase

Komentarz

• b'Art
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 370

Poza tym większość banków ubezpiecza karty kredytowe, ale rozumiem też przezornych którzy mają to w głębokiej pogardzie i ufają tylko sobie.

Komentarz

• p13ka
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1013

Nie zapominajcie o jednym, zgodnie z ustawą o elektronicznych instrumentach płatniczych odpowiedzialność posiadacza karty wynosi do równowartości 150 EUR. Szkoda byłoby nawet 6 stówek.
                          A z tymi ubezpieczeniami to radziłbym dobrze przeczytać warunki czy aby na pewno nieuprawnione użycie numeru karty albo skimming są nim objęte...

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez p13ka
                            A z tymi ubezpieczeniami to radziłbym dobrze przeczytać warunki czy aby na pewno nieuprawnione użycie numeru karty albo skimming są nim objęte...
                            I wlasnie dlatego nie obawiam sie placic jedna z moich kart kredytowych w internecie bo tego typu platnosci sa akurat na tej karcie bardzo dobrze ubezpieczone.
                            Do zakupow podobniez - electron z kontem o niewielkich zasobach, poza tym paypal.

Komentarz

• pn_
                              Zablokowany
                              • 2005
                              • 857

Zamieszczone przez Vitez
                              I wlasnie dlatego nie obawiam sie placic jedna z moich kart kredytowych w internecie bo tego typu platnosci sa akurat na tej karcie bardzo dobrze ubezpieczone.
                              W Niemczech ustawowo sie w takim przypadku nie ponosi odpowiedzialnosci, ale co z tego. Kupilem w USA dwa akumulatory, po tygodniu okazalo sie, ze skradziono firmie realizujacej platnosci numery kart kredytowych (bylo o tym w prasie nawet), Citibank od razu zablokowal mi profilaktycznie karte, co troche utrudnilo mi zycie, bo bylem akurat na urlopie za granica. Zanim dostalem duplikat z nowym numerem i PINem, to tez troche minelo, poniewaz nie mialem czasu zasuwac do banku, wiec telefony, czekanie az przyjdzie poczta...

Komentarz

Pracuję...