Dobry Lab na Śląsku?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Dobry Lab na Śląsku?

Jak w temacie. Chcę wywołać parę odbitek w większym formacie. Ja byłem w Fuji i Kodaku (w centrach handlowych) i spytałem o dostępnośc profilu danej maszyny to wyraźnie nie wiedzieli oczym mówię.
    Z tego co pamiętam ktoś chwalił Kodaka w Chorzowie.
    Doradźcie jakiś lab (okolice Katowic, Bytomia), gdzie dostałbym profil używanej maszyny.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • Kr4nkEd
    Bywalec
    • 2005
    • 119

Hej,
    Sprobuj na http://fotonet.tychy.pl/ mnie bez problemu przyslali plik, odbitke i profil maszyny. Jestem z uslug zadowolony.
    kalibracja monitora
    fotografia i film ślubny
    targi ślubne łódź / warszawa
    fotografia × kolarstwo

Komentarz

• mirhon
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1025

Dzięki za info.

Komentarz

• satriani
        Początki nałogu
        • 2004
        • 443

Potwierdzam, sam też korzystam z odbitek z cyfry z fotonetu. W tej chwili program umozliwia optymalizację koloru sRGB na maszynę. Wygląda to bardzo dobrze, albo po prostu wgrywasz profil koloru i w programie przesyłu wybierasz bez optymalizacji koloru.

Komentarz

• Krakers
          Początki nałogu
          • 2004
          • 467

Zamieszczone przez Kr4nkEd
          Hej,
          Sprobuj na http://fotonet.tychy.pl/ mnie bez problemu przyslali plik, odbitke i profil maszyny. Jestem z uslug zadowolony.
          Czy moglbys szerzej opisac problem z profilami bo zabardzo to ja sie na tym nieznam a czasem robie dosyc sporo zdjec formatu A4 i niezawsze dostaje to co chce , jak sie w tym znalezdz
          1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Komentarz

• satriani
            Początki nałogu
            • 2004
            • 443

Po prostu profil kolorów maszyny Agfy jest inny niż monitora. Najprościej zobaczyć różnice jeśli odpalisz sobie to samo zdjęcie z profilem standardowym sRGB, a drugie z profilem dowolnie innym wybranym z listy. czasami różnica nie jest wielka a czasami jest kolosalna. Np profil z agfy zamienia jasną soczystą zieleń w jasny zółto-zielony. Cała zabawa teraz jeśli nie masz np jakiejś akcji czy algorytmu konwertującego, żeby tą dorobioną zółta zieleń np przywrócić możliwie najbardziej do oryginału.

Komentarz

• Krakers
              Początki nałogu
              • 2004
              • 467

Zamieszczone przez satriani
              Po prostu profil kolorów maszyny Agfy jest inny niż monitora. Najprościej zobaczyć różnice jeśli odpalisz sobie to samo zdjęcie z profilem standardowym sRGB, a drugie z profilem dowolnie innym wybranym z listy. czasami różnica nie jest wielka a czasami jest kolosalna. Np profil z agfy zamienia jasną soczystą zieleń w jasny zółto-zielony. Cała zabawa teraz jeśli nie masz np jakiejś akcji czy algorytmu konwertującego, żeby tą dorobioną zółta zieleń np przywrócić możliwie najbardziej do oryginału.
              czyli jezykiem pastuszka obrabiam sobie fotki na swoim kompie kontrolujac kolorki na swoim monitorku potem te fotki konwertuje przy pomocy profilu dostarczonego prze laba i gotowe?

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Zamieszczone przez Krakers
                czyli jezykiem pastuszka obrabiam sobie fotki na swoim kompie kontrolujac kolorki na swoim monitorku potem te fotki konwertuje przy pomocy profilu dostarczonego prze laba i gotowe?
                Pod warunkiem że masz skalibrowany monitor. Choćby tak na oko przez Adobe Gamma. Warto przed konwersją podejrzeć jak może wyglądać zdjęcie na wydruku zmieniając w photoshopie profil podglądu:
                Menu: View/Proof Setup/Custom i tam w "Device to Simulate" wybierasz profil labu, w "Rendering Intent" wybierasz Perceptual lub Relative Colorimetric, włączasz opcję "Black Point Compensation" i "Simulate Paper Color"
                i wtedy masz jakiś pogląd czego możesz oczekiwać z labu.
                Warto zasejfować sobie te ustawienia z nazwą np Lab i potem szybko podglądać. Jeśli jesteś zadowolony z tego co widzisz to wtedy konwertuj fotki.

Komentarz

• Krakers
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 467

Zamieszczone przez mirhon
                  Pod warunkiem że masz skalibrowany monitor. Choćby tak na oko przez Adobe Gamma. Warto przed konwersją podejrzeć jak może wyglądać zdjęcie na wydruku zmieniając w photoshopie profil podglądu:
                  Menu: View/Proof Setup/Custom i tam w "Device to Simulate" wybierasz profil labu, w "Rendering Intent" wybierasz Perceptual lub Relative Colorimetric, włączasz opcję "Black Point Compensation" i "Simulate Paper Color"
                  i wtedy masz jakiś pogląd czego możesz oczekiwać z labu.
                  Warto zasejfować sobie te ustawienia z nazwą np Lab i potem szybko podglądać. Jeśli jesteś zadowolony z tego co widzisz to wtedy konwertuj fotki.
                  dzieki bardzo , jesli macie kkoledzy jakies inne spostrzezenia odnosnie tych spraw ro sie chetnie poducze

Komentarz

• maniek

Co prawda troche daleko, ale to tez Śląsk - w Ustroniu jest FotoLand i robią tam na Fuji Frontier 350. Jakość zawsze niezmiennie rewlacyjna, szczerze polecam.

pozdrawiam

Maryjan

Komentarz

Pracuję...