350 i tryby pomiaru światła?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

350 i tryby pomiaru światła?

Mam z wakacji dużo zdjęć gdzie centralny plan (np. postać) jest ewidentnie niedoświetlona w stosunka do dużo jaśniejszego tła.
    Zdjęcia robiłem w trybie Partial Metering (program AV) i tło mnie nie interesowało.
    Postanowiłem się temu przyjrzeć dokładnie i pobawiłem się w domu.
    Robiłem portret przy oknie zmieniając Metering Mode i dziwne jest dla mnie to że przy ewidentnej różnicy w oświetleniu okna i twarzy różnice w ekspozycji były bardzo niewielkie. Fociłem 50mm/1.8 z centralnym punktem AF w programie AV i np. matrycowy dawał mi czas 1/400 a partial 1/320. W kadrze twarz zajmowała na pewno więcej niż 9% środka i była b.ciemna w stosunku do tła. Co jest grane? Jak robić takie zdjęcia gdy nie chcę doświetlić fleszem a jedynie dobrze zmierzyć światło? Czyżby partial w stos. do evaluative tak mało się różnił?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez mirhon
    Mam z wakacji dużo zdjęć gdzie centralny plan (np. postać) jest ewidentnie niedoświetlona w stosunka do dużo jaśniejszego tła.
    Zdjęcia robiłem w trybie Partial Metering (program AV) i tło mnie nie interesowało.
    Pewien jesteś że to był Partial a nie CW ? Poza tym generalnie ludzka twarz odbija więcej światła niż szara karta więc to też może powodować niedoświetlenie - było dać z działkę korekcji...

do tła. Co jest grane? Jak robić takie zdjęcia gdy nie chcę doświetlić fleszem a jedynie dobrze zmierzyć światło? Czyżby partial w stos. do evaluative tak mało się różnił?
    Teoretycznie matryca powinna być na tyle sprytna żeby "wymyśleć" poprawną ekspozycję w takiej sytuacji, a ponieważ zaszyty w niej algorytm jest w sumie nieznany więc tak naprawdę to o ile się partial od matrycy różni to zależy od sytuacji...
    W takiej sytuacji możesz mierzyć szarą kartę albo pomierzyć padające zewnętrznym światłomierzem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• allan
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 35

Postanowiłem się temu przyjrzeć dokładnie i pobawiłem się w domu.
      Robiłem portret przy oknie zmieniając Metering Mode i dziwne jest dla mnie to że przy ewidentnej różnicy w oświetleniu okna i twarzy różnice w ekspozycji były bardzo niewielkie. Fociłem 50mm/1.8 z centralnym punktem AF w programie AV i np. matrycowy dawał mi czas 1/400 a partial 1/320. W kadrze twarz zajmowała na pewno więcej niż 9% środka i była b.ciemna w stosunku do tła. Co jest grane? Jak robić takie zdjęcia gdy nie chcę doświetlić fleszem a jedynie dobrze zmierzyć światło? Czyżby partial w stos. do evaluative tak mało się różnił?
      350 w ogole do d*** po tym wzgledem jest, ja mam go od dwoch tygodni i zaluje. Brak mu wielu potrzebnych i poprawnie dzialajacych funkcji.

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Na 100% robiłe w partial. Ciemny motyw (twarz/postać) zajmował środek kadru (więcej niż 9% (instrukcja do 350d)) i nie widzę większej różnicy między matrycowym i partial. Tzn różnice są ale tak małe że praktycznie nie widoczne na zdjęciach. IMHO coś tu jest nie tak.
        Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Poczekaj moze troche dluzej jak tydzien czy dwa i naucz sie obslugi puszki troche lepiej. Prawdopodobnie problemem nie jest aparat i to ze cos nie dziala poprawnie...
          ...

Komentarz

• allan
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 35

Zamieszczone przez KuchateK
            Poczekaj moze troche dluzej jak tydzien czy dwa i naucz sie obslugi puszki troche lepiej. Prawdopodobnie problemem nie jest aparat i to ze cos nie dziala poprawnie...
            Nie ma co czekac, problemem jest, ze to dziadostwo nie ma spota, qrcze. Zastanawialem sie wlasnie nad przesiadka na 20D, ale tez nie ma. I to ma byc semi-profi? G.... a nie semi-profi!

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

A po grzyba spot? Tak ciezko zakrecic kolkiem i wprowadzic korekte? Nie ma manuala? To 9 procent wzgledem spota wcale nie jest taka duza roznica jak by to niektorzy co ciagle ubolewaja na jego brak chcieli.
              Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
              ...

Komentarz

• allan
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 35

Zamieszczone przez KuchateK
                A po grzyba spot? Tak ciezko zakrecic kolkiem i wprowadzic korekte? Nie ma manuala? To 9 procent wzgledem spota wcale nie jest taka duza roznica jak by to niektorzy co ciagle ubolewaja na jego brak chcieli.
                No tak, mam sobie krecic kolkami, manualowac i zachwycac sie, ze spota nie ma! W semi-profi!!!

Jak ty sobie KuchateK u cioci na imieninach focisz i nie jest ci potrzebny, to nie znaczy, ze inni go nie potrzebuja. A jego nieistnienie w modelu klasy 20D to smiech na sali. U konkurecji qrna nawet w glupawkach jest!!!!!! :-)

Qrcze, jak tak jest niepotrzebny, to po kiego w najdrozszych modelach go wprowadzili!!!!

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

O ile mnie pamiec nie zawodzi 20D nigdy semi profi nie bylo...
                  ...

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez allan
                    No tak, mam sobie krecic kolkami, manualowac i zachwycac sie, ze spota nie ma! W semi-profi!!!
                    Jak nie wiesz po co Kuchatek mówi o kręceniu kółkami to spot jest Ci absolutnie nie potrzebny bo nie będziesz potrafił go używać.

Zamieszczone przez allan
                    Qrcze, jak tak jest niepotrzebny, to po kiego w najdrozszych modelach go wprowadzili!!!!
                    A możesz powiedzieć do czego konkretnie go potrzebujesz ?
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Na 100% robiłe w partial. Ciemny motyw (twarz/postać) zajmował środek kadru (więcej niż 9% (instrukcja do 350d)) i nie widzę większej różnicy między matrycowym i partial.
                      To jeszcze raz może napiszę bo może nie było jasne - pomiar partialem, spotem czy czymkolwiek twarzy nie oznacza że dostaniemy poprawną ekspozycję (mimo że w instrukcji coś w tym rodzaju piszę), a w zasadzie to mamy 100% pewności że akurat twarz będzie niedoświetlona.

Poza tym w tym przypadku jest jeszcze kwestia wytłumienia - jeżeli światła w tle są wystarczająco silne i cokolwiek się załapie w pole pomiaru to też wyjdzie niedoświetlenie....

Jak jesteś z Wawy to możemy porównać Twój światłomierz z zewnętrznym mierzącym z dokładnością do 1/10 EV...
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• allan
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 35

Zamieszczone przez Krzychu
                        Jak nie wiesz po co Kuchatek mówi o kręceniu kółkami to spot jest Ci absolutnie nie potrzebny bo nie będziesz potrafił go używać.
                        Ja cie sune, facet, ty czytac nie umiesz, czy jak?!? Ja wiem, ze sobie moge krecic kolkami i tysiac innych rzeczy robic w zastepstwie spota, ale nie o to biega. Po kiego mam takie badziestwa dookola wacka robic, jak moglbym sobie spota uzyc.

A możesz powiedzieć do czego konkretnie go potrzebujesz ?
                        Do pomiaru swiatla, Kolego. Do pomiaru swiatla. Po szczegoly odsylam do literatury dla poczatkujacych.

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez allan
                          Ja cie sune, facet, ty czytac nie umiesz, czy jak?!? Ja wiem, ze sobie moge krecic kolkami i tysiac innych rzeczy robic w zastepstwie spota, ale nie o to biega. Po kiego mam takie badziestwa dookola wacka robic, jak moglbym sobie spota uzyc.
                          LOL. Po te szczegóły z cytatu poniżej to odeślij siebie.

Zamieszczone przez allan
                          Do pomiaru swiatla, Kolego. Do pomiaru swiatla. Po szczegoly odsylam do literatury dla poczatkujacych.
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• allan
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 35

LOL. Po te szczegóły z cytatu poniżej to odeślij siebie.
                            Nie rozumiem? Przeciez to ty pytales po co jest spot. A ze stoi to w kazdym podreczniku dla poczatkujacych, to Cie odeslalem.

Komentarz

• Semtex
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 347

Zamieszczone przez allan
                              Nie rozumiem? Przeciez to ty pytales po co jest spot. A ze stoi to w kazdym podreczniku dla poczatkujacych, to Cie odeslalem.

stary daruj sobie te błazenadę - jakimś mentorem jesteś że takie głupoty piszesz - patrząc na Twój wiek ( 100 ) pewnie tak
                              Ostatnio edytowany przez Semtex; 2067.
                              5d + plecak

Komentarz

Pracuję...