Chciałbym zasięgnąć opinii osób które przesiadły się z 300D na 350D. czy warto dołożyć różnicę w cenie żeby przesiąść się z crackowanej 300 na 350? Głównie fotografowane pejzaże i przyroda statyczna ( nie dzikie ptaki, czy szybko poruszające się zwierzęta) Chodzi mi o to czy różnica ok 1k pln jest tego warta? Znam wszystkie możliwe tabelki, zdjęcia testowe interesuje mnie opinia użytkowników.
300D czy 350D
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
też mnie to intersuje. Coraz więcej na Allegro używanych 300d z crackowanym softem w okolicach 2 kPLN.
350d + kit + 1GB w Monachium można kupić za ok 760..770 EUR, czyli 3-ka z przodu cenyPozdrawiam
Marek -
jezelito zdecydowanie nie. A to dlatego ze:Zamieszczone przez satrianiGłównie fotografowane pejzaże i przyroda statyczna
- w pelni dzialajace SERVO nie jest Ci potrzebne
- wyraznie mniejsze szumy od ISO400 to tez dla Ciebie chyba zaden argument
- te 2 miliony pixeli na matrycy wiecej to raczej zaleta gdybys robil duze odbitki
- 2,5 kl/s w zupelnosci wystarczy do tego typu fotografiiOstatnio edytowany przez tpop; 553.Komentarz
-
Szumy w 300 d nie są przecież większe widocznie. W ogóle są porównywalne z 350d, więc żaden argument. Ja sam używam 300d jako zapasu.. Jakość zdjęć ta sama, zależy głównie od szkieł, jakie sie podepnie.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Są. Od ISO400 juz wyraźnie. Przy 100-200 juz tego tak nie widac. Wedlug mnie najwieksza roznica jest przy ISO800.Zamieszczone przez CichySzumy w 300 d nie są przecież większe widocznie.Komentarz
-
a jakie inne przypadłości oprócz szybkości, wielkości matrycy i szumów można by dodać do minusów 300D, patrząc z pozycji użytkownika takiego sprzętu?Komentarz
-
przede wszystkim brak pelnej obslugi SERVO. Ponadto dokuczliwy bywa brak II kurtyny (no chyba ze masz zewnetrzna lampe z ta funkcja). Maly bufor nie pozwala na robienie wiecej niz 4 zdjec w serii co czasem moze sie okazac wąskim gardłem.Zamieszczone przez satriania jakie inne przypadłości oprócz szybkości, wielkości matrycy i szumów można by dodać do minusów 300D, patrząc z pozycji użytkownika takiego sprzętu?Komentarz
-
może to Ci pomoże w wyborze: http://astro-forum.org/Forum/index.p...topic=7643&hl=
to takie pierwsze wrażenia z porówniania obu, z bardzo subiektywną oceną amatora:
zalety:
1. większa matryca bo 8mpix a nie 6, ale fizycznie ma mniejsze wymiary
2. niesamowita szybkość startu 0,2 sek od zimnego startu do pierwszej fotki
3. serie, niby nie wiele szybciej bo 2,8/sek a nie 2,5, ale zato aż 20 klatek a nie 4
4. oczuwalnie lżejszy
5. jaśniejsza matówka, ale chyba odrobinę mniejszy obraz
6. szybkość transferu do kompa usb 2.0 a nie 1.1 które i tak w 300D było nie do końca wykorzystane
7. lampa błyskowa odrobinę wyżej wystaje, lecz znowu jest mniejsza, mniejszy odbłyśnik
8. chyba jednak lepiej rozmieszczone przyciski, mimo przyzwyczajenia do starych
wady:
1. dużo mniejszy pochwyt, kanciasty, po prostu źle leży
2. no kurcze naprawde niema za co złapać jest za krótki i za niski
3. ogólnie wyglada bardziej kanciasto i niestety jak wyglada tak pasuje do ręki
4. mimo, że na starcie ma mniejszą cenę niż miało 300D to prównywanie cen obu teraz hmm trzeba jednak przemyśleć, czy kupić 350D body za powiedzmy 3300-3400 czy 300D za 2300-2400. to ok. 1000 zet różnicy jednakOstatnio edytowany przez Gość; 2215.Komentarz
-
W Wiesbaden taki zestaw + grip kosztuje aktualnie 699 euro w Foto-Besier.Zamieszczone przez MarekC350d + kit + 1GB w Monachium można kupić za ok 760..770 EUR, czyli 3-ka z przodu cenyKomentarz
-
a prowadzą sprzedaż wysyłkową do RP ??Zamieszczone przez pn_W Wiesbaden taki zestaw + grip kosztuje aktualnie 699 euro w Foto-Besier.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
Wg warunkow wysylki tak, ale kosztu do PL nie podaja na stronie, trzeba zapytac. Ich strona to Foto-Besier , ale nie ma tam zbyt wiele, to taka lokalna firma z Rhein-Main-Gebiet.Zamieszczone przez MarekCa prowadzą sprzedaż wysyłkową do RP ??Komentarz
-
faktycznie niewiele tam jest, ale widać jak duża różnica w cenach jest między DE a RP.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
do wymienionych wad 300d nalezy doliczyc powolny start w porownaniu do 350d (jesli komus to przeszkadza).
ja bym radzil brac 300d (czesto nazywanego tu ,,trabantem'' - choc IMO nieslusznie) a ten zaoszczedzony 1000zl przeznaczyc na szkla - w koncu to obiektyw wplywa na efekt koncowy!350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Aż z ciekawości zrobiłem zdjęcia jednym i drugim... Przy ISO 800 szumy są minimalnie mniejsze w 350d, bardziej widać różnicę przy ISo 1600. Generalnie mniejsze - tak, ale nie przesadzajmy. Zresztą - tu widać co i jak:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page26.aspO obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Komentarz
Komentarz