[stlkr] warszawa w hdr

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stlkr

[stlkr] warszawa w hdr

witam.
    jestem średnio zaawansowanym fotografem.
    używam aparatu eos 450d.
    ostatnio zabrałem się na poważniej do tematyki fotografii
    oraz 'odkryłem' technikę hdr.
    poniżej zamieszczam kilka fotografii.
    używam głównie photomatix pro3
    wyjątki zaznacze w opisie zdjęcia.
    prosił bym o solidną krytykę i poradę.
    zdjęcia w wyższej rozdzielczości zamieszczam na flickr

zegar na stadionie Polonia Warszawa, pierwsze podejście

zegar na stadionie Polonia Warszawa, drugie podejście.
    hdr stworzony przy użyciu Photoshop CS3

stadion Polonia Warszawa, trybuna KAMIENNA

Basen przy Konwiktorskiej 6

wieżowiec znajdujący się na przeciwko Konwiktorskiej 6

pozostałości basenów SKRY
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Masakra jakas... Jedynym zdjeciem ktore tutaj uzasadnialo HDR to basen od srodka... Reszta to jakies koszmarki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• sztajmes
      Coś już napisał
      • 2008
      • 89

Cos jest nie tak, sprawdz jeszcze raz teorie robienia HDR.

sztajmes

Komentarz

• Jendryn
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 18

To żadne HDr-y tylko pseudoHDR-y. Nie widzisz masakry jaką zrobiłeś kręcąc za mocno suwakami?
        C5D C28 C50 C85 S15-30 11.05.09 pożegnałem Nikosia ....

Komentarz

• Toffic
          Bywalec
          • 2005
          • 235

No cóż, potwierdzam - tylko basen od środka wygląda dobrze, nawet bardzo dobrze. Reszta niestety nie.
          Fotografia

-

Komentarz

• pank
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1502

Źle dobrałeś tytuł wątku, bardziej na miejscu było by "Warszawa, kicz projekt".
            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• isnt

widze ze wszyscy którzy odpowiedzieli, średnio zrozumieli temat. Koles wrzuca zdjęcia i prosi o poradę pisząc przy okazji ze dopiero się uczy, a tutaj - jak i na kazdym polskim forum fotograficznym - poza objazdem, ciężko znaleźć cokolwiek innego, nie licząc juz na konstruktywną krytykę...!

najwyraźniej jechanie komuś za kiepskie zdjęcia zamiast poprowadzenie go troche aby robił je lepiej jest czymś lepszym - podbudowanie własnego ego za pomocą prostackiej i niekonstruktywnej krytyki...?
              litości Panowie

Komentarz

• Canonborg
                • 2009
                • 6

no nie bardzo to wyszło już lepiej by sobie poradził jakiś automat do HDR-owania po "włożeniu" do niego 3 wersji fotki (za jasnej, średniej, i za ciemnej). To co widze nie mieści się w pojej skali interpretacji HDR gdyby nie ślady od jakiegoś maskowania to bym twierdził ze nic z tymi nie zrobiłeś.

PS "isnt" sporo racji w twojej wypowiedzi ale no nie stety ciężko wypowiedzieć się o pewnym stylu fotografi skoro on jest raczej niezauważalny.
                Do autora postu- to wystarczy troszke pogooglować by zobaczyć czym HDR jest. jeżeli uda się zrobić coś podobnego w tedy można pokusić o wystawienie tego i nie stety być zje*** przez innych- ale przynajmniej ma się jakieś arkumenty do obrony, bo to nie ma się nawet jak bronić to leży na łopatkach i jeszcze przed wystawą się samo poddało.
                Ostatnio edytowany przez Canonborg; 25755.
                Canon EOS 5D + Canon 28-300/1:3,5-5,6 IS USM, Canon 50/1:1,4 USM

Komentarz

• isnt

Zamieszczone przez Canonborg

PS "isnt" sporo racji w twojej wypowiedzi ale no nie stety ciężko wypowiedzieć się o pewnym stylu fotografi skoro on jest raczej niezauważalny.
                  problem w tym, ze nastawienie forumowiczów ZAWSZE jest takie zeby "zjechać" nawet w momencie kiedy ktoś pisze, cytuję "używam photomatix pro3, proszę o radę, krytykę". nie znam sie na hdr, nie lubie tej techniki ale wystarczy ze wpisałam w gogle nazwe photomatix pro3 i wiem co odpowiedziec koledze: moze nie do konca potrafisz z niego korzystac, albo po prostu sam program jest kiepski? a skoro tak to "znawcy" mogliby poradzić zamiast jechać...
                  tego sie nie spotyka na zagranicznych forach zeby ludzie z taką zlosliwością oceniali wszystko.. i zapytam po raz kolejny: gdzie tu konstruktywizm wypowiedzi?

Komentarz

• pank
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

Isnt, robienie offtopa i jechanie po komentujących mega konstruktywne jest, to fakt. IMHO jedyne co konstruktywnie można poradzić autorowi to żeby darował sobie tego typu eksperymenty i to właśnie zostało powiedziane.
                    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• stlkr

zakrztusiłem się i mało nie spadłem z krzesła.
                      wypraszam sobie podejście jak do 'fotodebila'.
                      a jak inaczej niż poprzez autobracketing?
                      jakie ślady od maskowania?
                      na drugiej fotografii zegara powstający efekt HALO
                      jest wynikiem stworzenia HDR poprzez CS3.
                      poniższe HDR zrobione z RAW udostępnionych
                      przez użytkownika flickr, także 'nie mieszczą się w skali' ?
                      http://www.flickr.com/photos/stlkr/3732763127/
                      http://www.flickr.com/photos/stlkr/3732764869/
                      a propos niezauważalny
                      hdr = ciężki processing i kosmiczny wygląd?

Komentarz

• Canonborg
                        • 2009
                        • 6

no nie fart jest taki ze jesteśmy w tym miejscu po środku europy gdzie jak się komuś powodzi to się go nienawidzi (czytaj Polska).
                        To dość demoniczna wizja naszego kraju ale ni jak mentalności polaka nie porównasz z mentalnością brytyjczyka. Co za tym idzie ich kometarze będą bardzo różne.
                        Aby dostać w miare pozytywne wypowiedzi na tym forum to sa 2 sposoby.
                        1.) jesateś profesjonalistą i robisz dobre zdięcia
                        2.) masz na forum sporo znajomych i oni cię pimpują

co do wskazówki dla autora postu to ja bym zaczoł od wiekszego zróżnicowania tonalnego na zdjęciach które potem sklejasz w jedno.

ps oraz darował bym sobie jad w wypowiedziach bo on nie broni twoich prac a wywołuje nie potrzebne wojny w postach.
                        Ostatnio edytowany przez Canonborg; 25755.
                        Canon EOS 5D + Canon 28-300/1:3,5-5,6 IS USM, Canon 50/1:1,4 USM

Komentarz

• stlkr

czyli powinienem pojawić się tutaj gdy będe pro?

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

Ależ nie, IMHO powinieneś czas poświęcony na grzebaniu w fotoszopie poświęcić na fotografowanie i podzielić się efektami. Po kadrach które pokazałeś wnoszę że masz dobre oko, szkoda tylko że psujesz zdjęcia obróbką.

Komentarz

• wojkij
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1915

Zamieszczone przez stlkr
                              ...wypraszam sobie...
                              Nie ma to jak dorabianie ideologi do bardzo kiepskich zdjęć. Sorry - Twojego średniego zaawansowania na tych zdjęciach nie widać, wygląda to raczej na pierwsze momenty zachłyśnięcia się fotografią cyfrową.

Chcesz zobaczyć dobre hdry? Proszę bardzo: http://www.lonelywolf.pl/galeria/ind...ge=BW_0008.jpg
                              www.kwapisz.org

Komentarz

Pracuję...