Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Wczoraj zakupiłem popularny nowy obiektyw Tamron 28-75 f/2.8 do canona 350. Mam kilka pytań:
1) Jak przeprowadzić test aby sprawdzić czy wszystko optycznie z obiektywem jest OK tzn na jakich przesłonach czy tylko na manualu.
2) Zauważyłem, że trochę ciężko chodzi pierścien od zooma. Szczególnie jest to odczuwalne gdy obiektyw skieruje się w stronę ziemi i do góry. Czy jest to normalne i z czasem ustąpi czy jest to jakaś fabryczna wada. Chciałbym się upewnić, że nie trafiła mi się żadna felerna sztuka.
Z góry dziękuje za informację szczególnie zależy mi na opiniach użytkowników tego obiektywu.
1. Robisz zdjęcia i patrzysz czy Ci się podobają. Jeżeli tak, to obiektyw jest OK . A tak szczerze, to porób trochę zdjęć, zobacz czy są ostre i tyle.
2. To normalne - działa siła grawitacji. Jak skierujesz obiektyw w dół, to wtedy ciężko jest skrócić ogniskową, ale łatwo ją wydłużyć. Jak skierujesz obiektyw do góry, to jest odwrotnie.
co do testu - aparat na statyw, prostopadle do jakiejś powierzchni o dużej liczby szczegółów (np. półka z książkami, tablica informacji o zagrożeniach), centralny punkt na jakiejś kontrastowej linii (np. grzbiet książki, tekst), zoom na 75, ustawiasz ostrość i ekspozycję i blokujesz (gwiazdka i możesz dać obiektyw na MF), aparat na Av, iso na 100, przesłona na f/2.8, wężyk w łapę i jedziesz do f/11.
u mnie jeszcze trzeba było przeganiać koty sprzed obiektywu w czasie testu
co do pierścienia - nowe obiektywy tak mają. potem jak się dotrze, to sam się będzie suwał, jak go w dół skierujesz
powiedz mi od kogo go kupiles a powiem Ci jakiej jest jakosci powazniej to testy tak jak wspominal ASQ a ja od siebie dodam jeszcze jedne link, wiem ze juz byl ale go przypominam tylko :
tam jest krok po kroku jak te testy robic, ja bym jednak z nimi uwazal wielu zadowolonych uzytkownikow swoich aparatow po tych testach zamnykalo sie w swoich samotniach, szybko siwialo i oddawalo sie niekonczacym sie testom
No właśnie. Proponuje podpiąć obiektyw i zrobić parę portretów w dobrym świetle na 2,8. Jak będziesz zadowolony to ok, jak nie to sprzedaj i kup EF 85 f1,8
Dzięki za informację. Faktycznie przy skierowaniu obiektywu w dół pierścień lekko chodzi przy wydłużaniu ogniskowej natomiast po skierowaniu go w górę jest odwrotnie. Czy zatem mogę rozumieć, że ten model Tamrona tak ma? Czy Wy też tak mieliście i z czasem pierścień się wyrobil?
Co do testu to niestety nie mam statywu, będe musiał przetestować dokladniej z ręki. Wczoraj byłem na spacerze i zrobiłem kilka fotek w zasadzie portretów - niektóre są ostre inne nie ale podejrzewam, że troche mogłem ustaić zbyt długi czas naświetlania.?
Czy orientujecie się czy gdzieś w Warszawie jest ktoś kto mógłby sprawdzić mój obiektyw czy wszystko z nim jest ok? Bo już sam nie wiem czy jeśli uda mi się złapać ostrość przy przesłonie 2.8 tzn. że wszystko jest ok czy powinienem testować większy zakres? Z góry dziękuje za cierpliwość i odpowiedzi?
Dzięki za informację. Faktycznie przy skierowaniu obiektywu w dół pierścień lekko chodzi przy wydłużaniu ogniskowej natomiast po skierowaniu go w górę jest odwrotnie. Czy zatem mogę rozumieć, że ten model Tamrona tak ma? Czy Wy też tak mieliście i z czasem pierścień się wyrobil?
Co do testu to niestety nie mam statywu, będe musiał przetestować dokladniej z ręki. Wczoraj byłem na spacerze i zrobiłem kilka fotek w zasadzie portretów - niektóre są ostre inne nie ale podejrzewam, że troche mogłem ustaić zbyt długi czas naświetlania.?
Czy orientujecie się czy gdzieś w Warszawie jest ktoś kto mógłby sprawdzić mój obiektyw czy wszystko z nim jest ok? Bo już sam nie wiem czy jeśli uda mi się złapać ostrość przy przesłonie 2.8 tzn. że wszystko jest ok czy powinienem testować większy zakres? Z góry dziękuje za cierpliwość i odpowiedzi?
heh nie tylko ten obiektyw tak ma, malo tego kazdy obiektyw z zoomem tak ma kwestia wyuzywania pierscienia, sadze ze jesli z kims pogadasz z Warszawy to nie bedzie problemu, tutaj sa bardzo ugodowi ludzie, co do portretow, a jakich czasow uzywales ? jest taka zasada (ktora forumowicze bezprzykladnie lamia, ale tylko Ci co maja rece chirurga )ze zeby dostac nieporuszone zdjecie musisz uzywac czasow ktore sa odwrotnoscia Twojej ogniskowej, czyli przy 28mm nieporuszone zdjecie masz przy 1/30s a przy 75 mm nieporuszone jest przy 1/80 s w praktyce zalezy to jednak od reki fotografa i stopnia uzaleznienia alkoholowego
faktycznie nie zawsze do tej zasady się stosowałem, w takim razie jak wróce to jeszcze raz będe testował. Szczerze powiedziawszy używałem różnych czasów myślałem, że przy 1/50 nie ma szans żeby zdjęcie było poruszone ale zastosuje tą technikę i dam znać.
... myślałem, że przy 1/50 nie ma szans żeby zdjęcie było poruszone ale zastosuje tą technikę i dam znać.
Jak wspomniał kolega Thorin wszyskto zależy od ogniskowej. Weź też pod uwagę, w aparacie z matrycą APS-C (czyli z cropem 1.6) żeby obliczyć ten bezpieczny czas naświetlania trzeba ogniskową pomnożyć przez 1.6.
Czyli na długim końcu ma być 1/75*1,6 = 1/120. Czyli "bezpieczny" czas na długim końcu to 1/125s. Co chyba nie jest dużym problemem, bo jeśli przysłonę ustawisz na 2,8, iso np na 400 to przy w miarę przyzwoitym świetle (pochmurny dzień np) czasy będzą Ci wychodzić duuużo krótsze.
Niestety mam problem z wklejeniem zdjęć. Jeśli je zmniejszam z 3 mega do 200kb to jakość jest kiepska No ale generalnie jest dużo lepiej jeśli używam krótkich czasów zdjęcia na moje oko są ostre. Jeśli chodzi o test z kartką to jestem w stanie przeczytać napis pomiędzy 2mm a 2mm. Czy zatem moge uznać, że jest ok?
Komentarz