Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Za jakiś czas wybieram się na dość intensywne zwiedzanie Egiptu.
Posiadam obecnie 50D do tego 50/1.4, 70-200/4 oraz 18-55 bez IS.
Zastanawiam się nad zakupem 17-40 lub 17-55IS, naczytałem się dużo o warunkach tam panujących, duża ilość pyłu, wszędobylskie słońce.
Za 17-40 przemawia pancerność ale za to ma słabe światło, wyjazd odbędzie się w styczniu co wiąże się z tym że część obiektów będzie zwiedzanych po zmroku przy sztucznym oświetleniu.
Za 17-55 przemawia światło i stabilizacja, która może się przydać, problemem w tym obiektywie może okazać się słaba szczelność - przeczytane opinie na forum.
Dylemat czy wybrać szczelność i słabe światło, a może po prostu kupić 17-55 i nie przejmować się szczelnością gdyż nie jest to wyjazd na miesiące a jedynie na 14 dni i w razie czego po przyjeździe zanieść do czyszczenia na Żytnią?
Jakieś pomysły, a może jakiś inny obiektyw?
Ja bym zabrał to co masz i nie przejmował się pyłem, kurzem. Tam go jest od cholery albo i więcej, ale samodyscyplina przy zmianie szkieł imho wystarczy.
Światło: albo będziesz miał czasy 1/8000 na f/8 albo totalnie w drugą stronę: 12800 i f/1.4
Oczywiście, że 17-55 IS, 50/1.4, 70-200/4 byłby bardziej uniwersalnym zestawem, ale imho jak tylko na wycieczkę to nie warto, poza tym imho 17-55 pod światło jest do...
A może jakieś UWA? 10-22, 10-20, 11-cośtam. Egipt zjeździłem z między innymi 10-22 zamkniętym UV/polarem i wszystko OK. A w nocy to jakiś statyw, nieciężki i wystarczy
Ja byłem w podobnym klimacie z 17-40 na 30d kilkakrotnie i nigdy światła nie brakowało ( a szczelnośc obudowy bardzo sie przydała). A do zdjęć po zmroku to i tak raczej potrzeba statywu, więc różnica pomiedzy f2.8 a f4 niie powinna mieć specjalnego znaczenia.
Ja byłem w podobnym klimacie z 17-40 na 30d kilkakrotnie i nigdy światła nie brakowało ( a szczelnośc obudowy bardzo sie przydała). A do zdjęć po zmroku to i tak raczej potrzeba statywu, więc różnica pomiedzy f2.8 a f4 niie powinna mieć specjalnego znaczenia.
No tak tylko w styczniu w Egipcie o 17 to już jest szaro a o 18 to "Egipskie ciemności" i te 17-40 może być trochę za ciemno, co do statywu to nie wiem czy na wycieczce objazdowej gdzie ma się chwilę czasu na zrobienie zdjęć to będzie czas na rozstawienie statywu. Co innego gdzie sam decydujesz o czasie i miejscu robienia zdjęć to w takim wypadku statyw jak najbardziej.
Wrocilem teraz z grecji majac 17-40/4, 70-200/4 i focac przy 8-11 czasy mialem naprawde krotkie. Zima w Egipcie to jak u nas minimum ciepla wiosna. Bedac w Tunezji na poczatku lutego tez nie brakowalo mi slonca, a bylem z kitem 17-55 (pentax).
Jak sa slabe warunki w pomieszczeniach to zmieniajac 4 na 2,8 niewielka pociecha - od tego na szczescie masz stalke. Chociarz tez mialem ten dylema, który obiektyw wybrac... ile osob tyle glosow w tym temacie.
Pamietaj o filtrze polaryzacyjnym i statywie na nocne plenery
Pamietaj o filtrze polaryzacyjnym i statywie na nocne plenery
Pozdrawiam.
Tak o filtrze pamiętam, jeśli zakupię 17-40 to do tego 77mm polarek i przejściówka na 67 do 70-200, co do statywu to się zastanawia czy jest sens. Zobaczymy.
...co do statywu to się zastanawia czy jest sens...
Jest, nawet taką badziewną, małą Hame za 60zł. Byle by się zestaw nie wywalił.
O coś na ten styl, głowicę (to coś do pionu/poziomu) zalepiasz na stałe jakąś poxiliną http://www.allegro.pl/item681007215_..._wys_nowe.html
Jest, nawet taką badziewną, małą Hame za 60zł. Byle by się zestaw nie wywalił.
O coś na ten styl, głowicę (to coś do pionu/poziomu) zalepiasz na stałe jakąś poxiliną http://www.allegro.pl/item681007215_..._wys_nowe.html
Wychodzę z założenia że lepiej dozbierać na coś lepszego niż kupować 2 razy.
Więc kupienie takiego wynalazku tym bardziej do lustra nie w chodzi w rachubę.
Minimum jakie bym zakupił to velbon sherpa
Mi chodziło o wagę Wiadomo, jeśli do użytkowania na dłuższy czas, to lepszy jest... lepszy Jeśli miałbyś nie brać statywu a wziąć "takie coś", to lepiej "takie coś" wziąć Żeby chociaż móc strzelić sobie takiego pstryka (40D + 10-22) http://img257.imageshack.us/img257/2550/img1669.jpg
Ale oczywiście jeśli masz ochotę na większy i lepszy to nic nie stoi na przeszkodzie!
Sherpa musi powędrować do bagażu nadawanego. A to już 2,5 kg więcej.
- Wysokość minimalna: 22.5 cm
- Wysokość maksymalna: 43 cm
to już czysty "minimalizm"
Z wypadów na południe to zdarzyło mi się podczas burzy piaskowej na Krecie zarżnąć ś.p. kompakcik A510 (po miesiącu AF ruszył, ale matryca okazjonalnie gasła(?)), natomiast nieśmiertelny Zenit+Helios58+Cokin CPL przetrwał całą Grecję bez szwanku - trochę tylko CPL chrzęścił:-?
Cały Egipt obskoczyłem C 17-55/2,8 IS. Po powrocie nie zauważyłem ani jednego pyłka za przednią soczewką. Nie miałem go tylko na quadach, ale warunki tam są ekstremalne (olbrzymie ilości kurzu).
Cały Egipt obskoczyłem C 17-55/2,8 IS. Po powrocie nie zauważyłem ani jednego pyłka za przednią soczewką. Nie miałem go tylko na quadach, ale warunki tam są ekstremalne (olbrzymie ilości kurzu).
Mi chodziło o wagę Wiadomo, jeśli do użytkowania na dłuższy czas, to lepszy jest... lepszy Jeśli miałbyś nie brać statywu a wziąć "takie coś", to lepiej "takie coś" wziąć Żeby chociaż móc strzelić sobie takiego pstryka (40D + 10-22) http://img257.imageshack.us/img257/2550/img1669.jpg...
Zdjęcie bardzo fajne, co do ciężaru statywu to raczej nie będę się przejmował, będzie nadwaga bagażu to będzie nie codziennie jeździ się na takie wycieczki, a w przyszłości może częściej będę z niego korzystał
Komentarz