Kompakty z długoogniskowymi obiektywani: pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chopin

Kompakty z długoogniskowymi obiektywani: pytanie

Witam,
    Cóż, to mój pierwszy post na waszym forum, mam nadzieję ze nie jest zbyt banalny lub oczywisty
    Do rzeczy:
    Ostatnio pojawiło się kilka kompaktowych aparatów (np. canon s2) ze zmiennoogniskowymi obiektywami o bardzo dużym zakresie ogniskowych (bodaj 25-300, jeśli mnie pamięć nie myli) jednocześnie o bardzo dużej jasności obiektywu (jeśli znów pamięć nie zawodzi, stała f2,8).
    Pytanie:
    cały aparat kosztuje w okolicach 2 tyś zł. Jednocześnie nie widziałem tak jasnego obiektywu do lustrzanki o takim zakresie ogniskowych, a już na pewno nie za porównywalną cenę.
    Gdzie więc tkwi podstęp?
    Pozdrawiam
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

W rozmiarze fizycznym matrycy.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Polaco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1135

I w jakosci zdjec.
      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
      Troche moich knotow

Komentarz

• chopin

Ok, dzięki za odpowiedź....
        Może to nieco lamerskie podpytywanie ale... Możecie nieco więcej szczegółów? Nie będę ukrywał że nie jestem orłem w tym temacie...
        Z góry dzięki za wyrozumiałość i wszelkie odpowiedzi
        Pozdrawiam

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Zamieszczone przez chopin
          OMożecie nieco więcej szczegółów?
          Tutaj mazesz przeczytac artykul "Cyfrowy kompakt czy lustrzanka" (google wiedza wszystko 8))

Komentarz

• pn_
            Zablokowany
            • 2005
            • 857

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
            Tutaj mazesz przeczytac artykul "Cyfrowy kompakt czy lustrzanka" (google wiedza wszystko 8))
            Bardzo sympatyczny fragment dla niektorych: :-)

"
            Jeśli stosujemy tylko obiektyw kitowy to jakość zdjęć z lustrzanki może okazać się gorsza niż z zaawansowanego kompaktu ( obecnie wyjątek stanowi bardzo dobry obiektyw KITowy Nikkor 18-70 mm w zestawie z aparatem Nikon D70s ).

"

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez pn_
              Bardzo sympatyczny fragment dla niektorych: :-)
              od razu widac przez kogo pisany

Komentarz

• jacam
                Bywalec
                • 2005
                • 202

ja przypomnę mały test

http://www.dpreview.com/reviews/olym...0wz/page19.asp

widać że "denko" dorównuje obiektywom w topowych kompaktach,

to że zdjęcia wychodzą dla jednych „lepsze” z kompaktów bardziej jest związane z softem w
                kompaktach, który bardziej ingeruje w nasycenie kolorów, ostrość, itp.
                w lustrzankach soft mniej ingeruje w zdjęcia, kolory są bardziej naturalne co nie wszystkim się podoba

a poza tym wielu „zawiedzonych” użytkowników myśli, że jak kupi sprzęt za xxx$ to
                po naciśnięciu spustu migawki aparat powinien sam robić super zdjęcia, lepsze od poprzedniego aparatu,
                a tak nie jest sam się o tym przekonałem parę lat temu jak zmieniłem kompakta na lustrzankę, jeszcze za analogowych czasów
                canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Driver
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 786

zamieniłeś analogowego kampakta na analogową lustrznke ? i co ? okazało śie ze lustro cię zawiodło. bo tak to zrozumialem. to co ten kompakt niby podkręcał i czym ?

Komentarz

• gr86
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 328

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                    od razu widac przez kogo pisany
                    hmmm... pomidor

Komentarz

• jacam
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 202

Zamieszczone przez Driver
                      zamieniłeś analogowego kampakta na analogową lustrznke ? i co ? okazało śie ze lustro cię zawiodło. bo tak to zrozumialem. to co ten kompakt niby podkręcał i czym ?
                      tak lustro mnie zawiodło bo robiłem takie same knoty jak kompaktem, nie zwracałem uwagi na kadrowanie, pierwszy i drugi plan , nie radziłem sobie z GO, źle dobierałem parametry/ogniskowa czas i miałem poruszone zdjęcia, nie kontrolowałem gdzie jest ustawiona ostrość, nie dbałem o światło itp.
                      zdjęcia robiłem tak samo kiepskie jak przedtem, a miało być inaczej bo naoglądałem się super zdjęć z aparatu który miałem.
                      Poza tym pisałem to w kontekście "niezadowolonych" i szukających na siłę wad sprzętu.

robi się lekkie OT więc dla mnie EOT
                      canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

Pracuję...