Ekspozycja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AlBano

Ekspozycja

Witajcie!

Mam problemy z ekspozycją. Radzę sobie z nastawieniem, kadrowaniem jednak prześwietlenia i niedoświetlenia są moim fatum. Nie lubię zbytnio uczenia się z internetu, wolę zarzucić jakąś dobrą książkę z tego tematu, bo na kurs to szkoda pieniędzy.

Przez pierwszy tydzień bawiłem się na Full Auto, ale nie czułem żadnej zabawy, żadnego wkładu własnego poza pstrykiem. Ulubionym trybem został Av i tak chyba już pozostanie. Chcę dopracować ekspozycję tak, aby nie robić bez sensu 5 zdjęć, prześwietlać/niedoświetlań żeby to 6 wyszło super. Taka sytuacja nie jest komfortowa dla osób które fotografuję też, jak i dla mnie, a wiadomo.. co zdjęcie to inna ekspozycja. I co zabawa to +/- Ev, iso100-200 czy 400?, domknac przysłone czy nie? Dręczyciele

Proszę o pomoc, w doborze książki no i może trochę z waszych doświadczeń?
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Av wiele od full auto sie nie rozni - jak to zalapiesz to bedziesz na dobrej drodze do zalapania o co chodzi z ekspozycja...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Zamieszczone przez AlBano
      Proszę o pomoc, w doborze książki no i może trochę z waszych doświadczeń?
      1. http://canon-board.info/showthread.php?t=25632

2. "Ekspozycja bez Tajemnic", Brian Peterson

Komentarz

• AlBano

@Krzychu.

Jak to nie ma dużej różnicy..? Poza doborem czasu automatycznie wszystko na full manualu.
        W tej książce jest mowa o tym, ze po doborze optymalnego czasu naświetlania światłomierz powinien wskazać prawidłową ekspozycję.. tylko dlaczego tego nigdzie nie widać? Ani wizjer/ ani LCD, aż z ciekawości przejrzałem instrukcje obsługi.
        Ostatnio edytowany przez Gość; 27661.

Komentarz

• tplewa
          Bywalec
          • 2009
          • 135

Różnica jest i to duża

a co do twojego problemu to musisz biegle nauczyć się posługiwać światłomierzem. Jak to opanujesz problemy znikną

Co do książek to trudno mi coś poradzić, ale coś z starszych czasów bo obecnie automatyka rozleniwia i nie wiele osób ma pojęcie o czymś takim jak pomiar światła

Z tego co znalazłem w necie to tutaj jest trochę o tym w odniesieniu do nowszego sprzetu:

domena, domeny, serwer www, serwery www, konto email, poczta, sklep internetowy, certyfikat ssl

poczytaj o pomiarze światła...

Komentarz

• jz7
            Bywalec
            • 2008
            • 113

Jak to działa? Wejdź na Szeroki Kadr i poznaj zasady ratowania zdjęcia przed niedoświetleniem czy prześwietleniem.

Do czego służą tryby pomiaru światła? Kiedy z nich korzystać? Zajrzyj na Szeroki Kadr i dowiedz się jak robić dobre zdjęcia!

Iso zwiekszasz kiedy jest to konieczne.

ylko dlaczego tego nigdzie nie widać? Ani wizjer/ ani LCD, aż z ciekawości przejrzałem instrukcje obsługi.
            Taka drabinka z kreskami i oznaczeniami -2, -1, 0, 1, 2

Komentarz

• AlBano

Dzięki za informację, czas się po edukować

No niestety, jestem dociekliwy i mało poinformowany.
              Elo joł wizjer na potrzeby tematu.

Gdzie tutaj jest ..? Te wartości (-2/-1 ^ 1/2), tak?
              To teraz pytanie, jeśli Peterson mówi o zbadaniu ekspozycji w sposób gdy przysłona ( w jego wypadku 8 ) a cfanc polega na podbijaniu ISO.. a ja nie widzę ruchu tej wskazówki w wizjerze czy doświetlone czy niedoświetlone.. no z tym centralnie nie mogę się połapać w ogóle.
              Ostatnio edytowany przez Gość; 27661.

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez tplewa
                Różnica jest i to duża
                A to niby jaka ? Dopoki sie nie zacznie _swiadomie_ korygowac ekspozycji, jak dla mnie nie ma zadnej... Ale oczywiscie mozna sie oszukiwac ze jest
                Tak naprawde nawet M - jezeli sie kreci pokretlami tak zeby kreska wyladowala na "0" to lekko zmanualizowane auto.
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Slider
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1052

a ja nie widzę ruchu tej wskazówki w wizjerze czy doświetlone czy niedoświetlone.. no z tym centralnie nie mogę się połapać w ogóle.
                  Ano.. To właśnie dlatego, że pracujesz na AV:-) Jeśli byś jechał na full manualu, to drabinka by przeskakiwała sama od niedoświetlenia do prześwietlenia (w zalezności od pomiaru światła). W trybie AV kółkiem ekspozycji dobierasz przysłonę, czas ustawia się automatycznie, a drabinkę musisz ustawić sam drugim kółkiem, (jeśli to xD, albo xxD) albo tym samym co przysłonę (jesli to xxxD, albo xxxxD) wcześniej naciskając i przytrzymująć guziczek "AV" znajdujący się blisko wyświetlacza. Uff. to by było na tyle..:-)

Pozdrawiam

Komentarz

• AlBano

To widzę zabawa na manualu też mnie czeka.
                    A czy można się wyćwiczyć na full na manualu? Np. jakaś dynamika, czy reportaż np. ślubny? Szybkie zmiany czasu, przysłony.. można opanować?

Komentarz

• tplewa
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 135

Krzychu jest taka różnica że mam panowanie nad wszystkimi parametrami, w trybie priorytetu mam zawsze z automatu dobierany jeden parametr.

A nieraz chce się naświetlić fotkę inaczej niż sugeruje to automat.

Co do szybkiej zmiany to nie ma problemu przynajmniej w moim 5d - ot włącznik na 3 pozycję i pod jednym kółkiem mam czas, a pod drugim przesłonę...

Kiedyś nie było auto i ludzie fotografowali więc można się wyćwiczyć... tylko tutaj wymagana jest już prawdziwa praktyka i wiedza...

Na początku możesz sobie ułatwić używając bracketing-u ustawiając np. na -1,0,+1 i lecisz 3 fotki...
                      Ostatnio edytowany przez tplewa; 27480.

Komentarz

• Biperek
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 593

Ty po prostu rób dużo zdjęć i spróbuj znaleźć prawidłowości. Po jakimś czasie załapiesz kiedy ci się jakieś partie kadru prześwietlają, a kiedy nie doświetlają. Jest wiele sytuacji kiedy nie ma wyjścia i trzeba decydować co ma być prawidłowo naświetlone, bo całej sceny nie da się poprawnie naświetlić. Czasem jest nawet tak, że w ogóle się nie da zrobić zdjęcia, bo nie warto Po jakimś czasie będziesz to po prostu wiedział. Trzeba poznać swoją puszkę i nauczyć żyć z jej niedoskonałościami. Wystarczy tylko myśleć przy robieniu zdjęć. Przyjdzie czas na dopalanie fleszem, a może blendy i inne wynalazki. Do tego, że trzeba się napowtarzać to się przyzwyczaj. Z czasem powtórzeń będzie coraz mniej.
                        Ostatnio edytowany przez Biperek; 9134.
                        Pozdrawiam
                        Marek/Biperek

Komentarz

• jz7
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 113

To widzę na manualu też mnie czeka.
                          A czy można się wyćwiczyć na full na manualu? Np. jakaś dynamika, czy reportaż np. ? Szybkie zmiany czasu, przysłony.. można opanować?
                          Powoli. Przeczytaj co ci zlinkowalem najpierw i sie dowiedz co to sa tryby pomiaru swiatla zebys wiedzial skad bierzesz i jak z grubsza dziala pomiar swiatla.

Drabinka to korekta ekspozycji, czyli niedomiar lub nadmiar swiatla, jak jedziesz Av lub Tv i korekta jest na 0, to jesli nie jest za ciemno lub za jasno dla danego to zawsze ci dobierze tak zeby bylo na 0. Oprocz tego masz opcje przesuniecia skali na drabince zeby ci dobieral do takiej korekty jaka ustawisz. Ustawisz -1 1/3 to bedzie tak dobieral czas (lub przyslone) zeby byla korekta o 1 1/3 ciemniej.

Nie potrzebujesz chodzic na manualu zeby to poznac, ale musisz wiedziec co to czas, przyslona i korekta ekspozycji.

W necie napewno znajdziesz pdf 'Understanding exposure' i wiele manuali z podstawami.
                          Ostatnio edytowany przez jz7; 21322.

Komentarz

• wujek
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 86

To teraz pytanie, jeśli Peterson mówi o zbadaniu ekspozycji w sposób gdy przysłona ( w jego wypadku 8 ) a cfanc polega na podbijaniu ISO..
                            najpierw proponuję opanować język polski, o co chodzi pytającemu w powyższym pytaniu?

Komentarz

• Slider
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1052

Zamieszczone przez tplewa
                              Krzychu jest taka różnica że mam panowanie nad wszystkimi parametrami, w trybie priorytetu mam zawsze z automatu dobierany jeden parametr.

A nieraz chce się naświetlić fotkę inaczej niż sugeruje to automat.
                              No niezupełnie:-) W trybie AV automat dobiera czas, w trybie TV automat dobiera przysłonę, a w trybie M automatycznie dobierana jest korekta (czy raczej samo wskazanie) ekspozycji w stosunku do wybranych parametrów. Różnica polega na tym, że w trybie AV i TV jesteś ograniczony do korekty +/- 2EV, natomiast w manulau nie ma tego ograniczenia. Niemniej w tych wszystkich trybach dysponujesz tą samą ilością parametrów.

Komentarz

Pracuję...