osłona obiektywu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • neo1
    • 2009
    • 13

osłona obiektywu

Mam pytanie, bo różne są opinie. Posiadam szkło Canona EF-S 18-200 IS i zastanawiam się nad kupnem osłony obiektywu (Hood EW-78D) ale życzą sobie 150 zł. Czy tak naprawdę jest sens jego kupowania, pomijając jakość szkła?
    T 17-50, C 18-200
  • zaitsev
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1660

Są jeszcze podróby na alledrogo... http://allegro.pl/search.php?sg=0&string=EW+78D

Komentarz

• Kronos
      Bywalec
      • 2008
      • 237

Zwróć jedynie uwagę aby tańszy zamiennik posiadał taki "mieszek" czarny w środku. Reszta to tylko napis i stop plastiku nie mający wpływu na zdjęcia.. no i cena oczywiście.

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

z ciekawosci, a co ten "mieszek" daje?

Komentarz

• preinwher
          Początki nałogu
          • 2008
          • 458

Zamieszczone przez neo1
          Mam pytanie, bo różne są opinie. Posiadam szkło Canona EF-S 18-200 IS i zastanawiam się nad kupnem osłony (Hood EW-78D) ale życzą sobie 150 zł. Czy tak naprawdę jest sens jego kupowania, pomijając jakość szkła?
          Zawsze warto używać osłon. Każdy obiektyw powinien mieć osłonę w komplecie z kupowanym obiektywem. Niestety Canon w wielu przypadkach każe sobie za nie słono płacić. Zamienniki są spoko.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• xangel
            • 2008
            • 8

"z ciekawosci, a co ten "mieszek" daje?"

kolega Kronos zapewne "meszek" miał na myśli a nie "mieszek"
            C40D+Grip, C17-55IS, C70-200 2.8L IS, C50 1.8 II, C100 2.8 Macro, C28-135IS(sprzedam) C100-400L IS(w drodze), EX550, 600R + jakieś filtry plecaki i takie tam

Komentarz

• allxages
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2549

Zamieszczone przez xangel
              kolega Kronos zapewne "meszek" miał na myśli a nie "mieszek"
              Ja wiem. Ale dalej nie wiem co on daje. Miałem kiedyś Tamrona i dam oryginalny dekielek meszka nie miał...

Komentarz

• xangel
                • 2008
                • 8

tyle że autor wątku pytał nie o dekielek a o osłonę przeciwsłoneczną w której to brak owego meszku może powodować odbłyski światła na gołym i świecącym plastiku
                C40D+Grip, C17-55IS, C70-200 2.8L IS, C50 1.8 II, C100 2.8 Macro, C28-135IS(sprzedam) C100-400L IS(w drodze), EX550, 600R + jakieś filtry plecaki i takie tam

Komentarz

• Kronos
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 237

tyle że autor wątku pytał nie o dekielek a o osłonę przeciwsłoneczną w której to brak owego meszku może powodować odbłyski światła na gołym i świecącym plastiku
                  Dokładnie tak..

Zamieszczone przez allxages
                  Ja wiem. Ale dalej nie wiem co on daje. Miałem kiedyś Tamrona i dam oryginalny dekielek meszka nie miał...
                  Gdyby autor wątku nie zawarł w wypowiedzi "(Hood EW-78D)", to też bym pomyślał że chodzi o dekielek.

..kolega Kronos zapewne "meszek" miał na myśli a nie "mieszek"

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

Dobra, nie wiem skąd mi się wziął ten dekielek. Chodziło mi o osłonę przeciwsłoneczną. Ot samo się wpisało. Co nie zmienia faktu, oryginalna osłona tamrona nie miała meszka...

Komentarz

• radmro
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 196

Osłona do tego obiektywu (z meszkiem czy bez) będzie skuteczna w zasadzie tylko dla najkrótszej ogniskowej. Chyba, że traktować ją jako rodzaj fizycznej ochrony dla przedniej soczewki :-) Tak czy inaczej w przypadku tego obiektywu wydawanie 150 zł na oryginalną osłonę jest kompletnie bez sensu...
                      5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                      flickr

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Zamieszczone przez allxages
                        z ciekawosci, a co ten "mieszek" daje?
                        Matowy materiał którym wyłożone są wnętrza osłon przeciwsłonecznych zapobiega odbiciom promieni świetlnych, co przekłada się na zmniejszenie ilości powstających flar i refleksów świetlnych.
                        Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• neo1
                          • 2009
                          • 13

DZieki za pomoc. Zamówiłem na allegro za 36 zł. Jak wymienie kiedyś ... obiektyw to nie będzie żal wydanej kasy
                          T 17-50, C 18-200

Komentarz

Pracuję...