update 70-210 3.5-4.5 na 70-200 f4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Makudonarudo
    Początki nałogu
    • 2006
    • 381

update 70-210 3.5-4.5 na 70-200 f4

Witam
    Czy jest ktoś kto zrobił taki update obiektywu jak w tytule i mógłby podzielić się opinią odnośnie tej przesiadki? czy się opłacała , itd
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

to raczej downgrade bo wersja zmiennoświetlna jest lepsza optycznie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• pan.kolega
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2817

Może jest lepsza od starego 70-210, ale nie ma takiej możliwości, żeby była lepsza od obecnej elki 70-200mm.
      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Goomis
        to raczej downgrade bo wersja zmiennoświetlna jest lepsza optycznie.
        A znasz różnicę między 70-210 4 (o którym Ty myślisz) a 70-200 4 zapewne L o którym zapewne autor wątku pisze?

Komentarz

• Makudonarudo
          Początki nałogu
          • 2006
          • 381

Zamieszczone przez Vitez
          A znasz różnicę między 70-210 4 (o którym Ty myślisz) a 70-200 4 zapewne L o którym zapewne autor wątku pisze?

Oczywiście chodzi o przesiadkę na eleczkę 70-200 f4 bez stabilizacji .

Komentarz

• Dominik K
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 48

Według mnie update może się udać ale i tak będzie wyraźnie odstawał od "L".
            Jedyne wyjście kupić 70-200 L??
            NIE WAŻNE CZYM SIĘ ROBI, LICZY SIĘ EFEKT

Komentarz

• jack070
              Bywalec
              • 2008
              • 144

Zamieszczone przez Dominik K
              Według mnie update może się udać ale i tak będzie wyraźnie odstawał od "L".
              Jedyne wyjście kupić 70-200 L??
              O co chodzi temu panu? (chyba nie zrozumiałem ironii)

A zamiana 70-210 na 70-200 jak najbardziej ma sens, opłaca się i warto.

Komentarz

• comatus
                Uzależniony
                • 2006
                • 725

Zamieszczone przez jack070
                O co chodzi temu panu? (chyba nie zrozumiałem ironii)
                Po prostu nie czyta innych postów poza pierwszym (który źle zrozumiał ;-))

Komentarz

• Goomis
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1893

sory mój błąd zamuliłem :-D
                  Nie zauważywszy literki L mój mózg sam podpowiedział, że chodzi o 70-210/f4 :-P
                  L jest cięższa i droższa i tu koniec minusów :-P Z plusów ma wewnętrzne ogniskowanie, FTM, jest wytrzymalsza, USM możliwe, że jest szybszy ale i tu i tu jest pierścieniowy. No i L f4 jest baaardzo ostra(lekko ostrzejsza od 2.8 przymknietej do 4) :-D
                  Jak masz kasę to bierz - zawsze jeszcze dodatkowy lans na białą lufe :-D

P.S. taka anegdota :-P
                  Robiłem zdjęcia na komunii córze chrzestnego, no i przed kościołem sporo rodziców z aparatami. Ja akurat miałem 40D i jeszcze tamrona i jeden z rodziców wyraźnie się puszył 40D z 70-200/4, robił podchody do mnie żeby się lansować(podchodził, się zacieszał i się bawił specjalnie tą "L", raz mnie nawet nią szturchnął, niby niechcący ) wyobraźcie sobie jego zgaszoną i zdziwioną minę jak wyjąłem moją 2.8 :-D jakoś się już tak nie woził :-P
                  5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Dominik K
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 48

Wiecie co........ nie będę pisał rano..... Przepraszam za wprowadzenie zamieszania na forum....
                    Pozdrawiam
                    NIE WAŻNE CZYM SIĘ ROBI, LICZY SIĘ EFEKT

Komentarz

• tplewa
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 135

ooo to ja się może jeszcze coś zapytam

Warto dokładać kasę do IS w 70-200 2.8 , miał ktoś może oba te szkła na stanie ? Różnica dość spora pytanie czy warto..

Komentarz

• Makudonarudo
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 381

Brak jednej małej niewinnej czerwonej literki "L " W nazwie obiektywu i takie zamieszanie następnym razem będę pamiętał o tym jakże istotnym szczególe

Oki to w takim razie dzięki za podpowiedzi . Zakupię ta eLeczkę .

Zamieszczone przez tplewa
                        ooo to ja się może jeszcze coś zapytam
                        Warto dokładać do IS w 70-200 2.8 , miał ktoś może oba te szkła na stanie ? Różnica dość spora pytanie czy warto..
                        Jeśli fotografowałeś w miejscach gdzie chciałbyś tym szkłem zejść na czasy dłuższe niż 1/200 (przy ogniskowej 200mm) to tak

(np na halach - ale jak fotografujesz sport to i tak musisz trzymać krótkie czasy więc i użycie stabilizatora nie jest konieczne.

Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie ile zdjęć zepsułeś/ nie zrobiłeś nie mając stabilizatora. i czy jego obecność poprawiłaby sytuację .

Komentarz

• tplewa
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 135

he he generalnie jeśli chodzi o Canona EOS nie miałem takiego szkła, ale zawsze brakowało Dlatego myślę nad zakupem i się pytam Najdłuższe jakie używałem to 300-tka przy zenicie do tego też dwusetki ale przy starszych analogach

Chodzi mi bardziej czy poprawa komfortu jaki oferuje ten stabilizator jest warta dopłaty... (testy znam) ale chodzi mi bardziej o opinie z praktycznego używania w terenie

Komentarz

• Makudonarudo
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 381

Zamieszczone przez tplewa
                            Chodzi mi bardziej czy poprawa komfortu jaki oferuje ten stabilizator jest warta dopłaty... (testy znam) ale chodzi mi bardziej o opinie z praktycznego używania w terenie
                            Jak masz kasę to kupuj .
                            Według mojego porzekadła : "Lepiej mieć i nie używać niż nie mieć a zaszłaby potrzeba użycia " a co do praktycznych opinii w terenie to się nie wypowiem.

Ale wypowiem się odnośnie stabilizacji kita w terenie .
                            Bardzo to poprawia komfort przy dłuższych czasach .
                            Parę dni temu robiłem wieczorem przy ładnym niebie parę grupówek .
                            ISO 400 , czas 1/10 ogniskowa około 24mm i dopalenie lampą na druga kurtynę . I fotki wyszły nawet nawet nie musiałem się martwić o poruszenia z mojej strony .

Ale w moim przypadku jakbym nie miał wsparcia IS-a to poleciałbym krótką serią i też miałbym stabilizator.

A w przypadku gdybym miał wydać na samego IS 1500 to sam bym się zastanawiał . (tym bardziej że w ciemniejszych miejscach operuję stałkami)

Komentarz

• HenrykG
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 276

...gdybym miał wydać na samego IS 1500...
                              Obiektywy 70-200/4 L i 70-200/4 IS L różnią się nie tylko stabilizacją lub jej brakiem. Ten drugi, z IS, to zupełnie inny obiektyw. Wystarczy porównać pracę pod światło...
                              Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

Pracuję...