300D - balans bieli + blysk

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • M-S
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 32

300D - balans bieli + blysk

Witam
    mam taki dylemacik... i prosze o opinie uzywajacych 300D i wiedzacych wiecej ode mnie kiedy robie zdjecia w pomieszczeniach ludziom z lampą ( tryb M, 1/30, f/5.6, iso400) to zauwaylem, ze z balansem "chmurka" zdjecia wychodza troszke cieplejsze (nei za bardzo pomaranczowe, chyba w sam raz), a co za tym idzie - wychodza dobrze na papierze. Kiedy ustawie na AWB (lub na blysk) zdjecia są jałowe, "nieżywe", wyblakłe..np.twarze..Czy inni podzielają moją opinie?
    Jak robic zdjecia pani mlodej z blyskiem? na AWB czy raczej kombinowac zeby skora miala cieplejszy kolor? zaniedlugo kuzynka ma wesele i dobrze by bylo zrobic ladne zdjecie w bialej sukni

Poza tym - robiąc w dzień - czy to w sloncu, czy w czasie pochmurnej pogody - ustawiam tez na chmurke - trawa ma vbardziej naturalny kolor, podobnie z twarzami, skórą. Na AWB znów jest chirurgicznie biało :neutral:

dzieki za odpowiedzi
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3
  • TommyTheCat
    Bywalec
    • 2005
    • 222

nie wolisz robic w raw a pozniej wb ewentualnie skorygowac na kompie ?
    Canon 30D

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

dokladnie, RAW jest lekarstwem prawie na wszystko Ja praktycznie caly czas jade na AWB i imo nie jest zle. Jesli bedziesz focil na slubie i nie masz pewnosci czy WB wyjdzie poprawnie to rob w RAW

Komentarz

• gawryl
        Uzależniony
        • 2004
        • 810

ABW swietnie sie sprawuje, a jak sa watpliwosci - RAW.
        przy slubie nie ma innego wyjscia - slubu nie powtorzysz

ale widze, ze Ty lubisz ,,chmurke'' czyli (dla mnine) nienaturalna kolorystyke...kwestia gustu. ja robie ABW (z lampa tez)
        350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• feder
          Bywalec
          • 2005
          • 203

Po moich ostatnich doświadczeniach ze ślubami też zacząłem robić RAW - ale nie przez balans bieli, a przez korektę ekspozycji. Na zmianę biała sukienka i czarny frak - skutecznie to ogłupiało światłowmierz, ale na szczęscie nie musiałem niczego poprawiać więcej niż 0,7 eV.
          Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• esenpe
            Bywalec
            • 2005
            • 173

moze nie swiatlomiesz a E-TTL, ja zawsze staram sie mierzyc od twarzy ale ogolnie robie zdjecia z odbiciem od bouncera wiec wtedy daje na lampie i-2/3 i manual i jest ok nie staram sie mierzyc od sukni prawie w ogole.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez feder
              Po moich ostatnich doświadczeniach ze ślubami też zacząłem robić RAW - ale nie przez balans bieli, a przez korektę ekspozycji. Na zmianę biała sukienka i czarny frak - skutecznie to ogłupiało światłowmierz, ale na szczęscie nie musiałem niczego poprawiać więcej niż 0,7 eV.
              Gdybys robil z jakas rozsadna lampka zewnetrzna to nie musialbys sie martwic o to czy garnitur czy twarz czy suknia - E-TTL II radzi sobie swietnie 8)

Komentarz

• feder
                Bywalec
                • 2005
                • 203

No właśnie chciałem już sobie kupować Speedlite'a 420 na to wesele, ale wtedy przeczytałem, że ma wyjść EX430 i stwierdziłem, że przeboleje ten jeden ślub. Szczególnie, że ja tam tylko robiłem zdjęcia jako zapasowy fotograf na prośbę mmojego kumpla.
                Jako jedyny fotograf na razie bym się nie zgodził robić zdjęć - jeszcze nie mam tyle wprawy.
                Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

• M-S
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 32

Zamieszczone przez TommyTheCat
                  nie wolisz robic w raw a pozniej wb ewentualnie skorygowac na kompie ?
                  z 1GB na karcie? strzelać RAWy w kosciele ( okolo 50 zdjęć kościół licze), na dworze moge robic na moejej ''ukochanej'' chmurce, na sali mysle ze tez.
                  Ogolnie wieksza ilosc rawow odpada juz na poczatku, wlasnie przez te ograniczenia.

Jesli juz ominac raw to mysle ze w kosciele jednak musze się powstrzymać od wszelkiego kombinowania z balansem i ustawic go na AWB. Sala + na polu = wybieram mój .

A jeśli chodzi o zdjęcia na urodzinach u cioci - to na prawde, zdjęcia z fleszem i balansem na chmurke są dużo naturalniejsze - tak, jak widzi je oko (IMO) - skóra nie jest tak biała - przez co przy AWB aż razi - od razu widac błysk. Przy oswietleniu zastanym np. zarowka i robieniu zdjecia z fleszem i chmurką efekt jest taki, ze na zdjeciu widzisz kolory takie, jakie widzisz na prawde - troszke cieplejsze niz z AWB. I to się podoba - nie tylko mnie - ale robie dwa zdjęcia, ten sam kadr zmieniając te balansy - wszyscy wolą zwykle cieplejsze. Poza tym - oczywiscie Parametr w aparacie mam wszystko na 0 (czasem color tone +1 ale szczegolnej zmiany nie zauwazylem ;-) ).

A przyznaje, niekiedy RAWy są niezastąpiione (raczej zawsze - ale jak mówie - w moim wypadku te 1 GB bierze góre :-( )
                  Ostatnio edytowany przez M-S; 3023.
                  300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Komentarz

• M-S
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 32

zrobiłbym komuś teraz 2 zdjęcia testowe z owymi ustawieniami ale oprócz siebie kandydata nie mam, więc tymczasowo zrezygnuje ;-)

Komentarz

• M-S
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 32

zrobiłbym komuś teraz 2 zdjęcia testowe z owymi ustawieniami ale oprócz siebie kandydata nie mam, więc zrezygnuje ;-)

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

Zamieszczone przez M-S
                        zrobiłbym komuś teraz 2 zdjęcia testowe z owymi ustawieniami ale oprócz siebie kandydata nie mam, więc zrezygnuje ;-)
                        blysnij sobie w twarz zobaczysz jak to jest

Komentarz

• M-S
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 32

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                          blysnij sobie w twarz zobaczysz jak to jest
                          eeech no właśnie spróbowałem ale efektami sie chwalic nie bede :-D

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez M-S
                            z 1GB na karcie? strzelać RAWy w kosciele ( okolo 50 zdjęć kościół licze), na dworze moge robic na moejej ''ukochanej'' chmurce, na sali mysle ze tez.
                            Ogolnie wieksza ilosc rawow odpada juz na poczatku, wlasnie przez te ograniczenia.
                            (...)
                            A przyznaje, niekiedy RAWy są niezastąpiione (raczej zawsze - ale jak mówie - w moim wypadku te 1 GB bierze góre :-( )
                            1 slub i kupujesz rozsadny 20 lub nawet 40GB databank, zapasowa karte rzedu 512MB i spokoj na dlugie lata z pojemnoscia. Jesli masz ograniczenia - to trzeba troszke doinwestowac by je przezwyciezyc i miec lepsza jakosc zdjec.
                            A RAW daje ci spokoj nie tylko z balansem bieli ale jeszcze wieeelee innych zalet - do zdjec slubnych tez bardzo przydatnych.

Komentarz

• M-S
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 32

z databankiem to bardzo nieglupi pomysl, mam 2,5' dyski (stary 6 GB i nowka 40 GB jako przenosny dysk) wiec mozna by kupic data bank i wykorzystac te dyski. szczegolnie ze wyjdzie to tanio (~150zl).

prawdopodobnie tak sie zrobi :smile:

Komentarz

Pracuję...