Przebieg migawki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rubio
    Zablokowany
    • 2008
    • 85

Przebieg migawki

Czy ktos z was stosowal te metode do obliczenia realnego przebiegu migawki?
    Ok, so I got a used DSLR. What I didn’t pay attention to was the fact that the shutter has a certain life cycle. According to sources on –wait for it– Google, the EOS 20D has a life expectancy of 100,000 shots. Small number I thought. So I searched and searched, and after a while with good keywords comes this guide.

spr i nie dziala pod 350d pod innymi puszkami dziala ale czasem wychodza dziwne wyniki; spr i powiedzcie czy mozna zaufac...
  • kabn

Do 40d stosowałem program o nazwie 40DShutterCount link: http://uploaded.to/?id=2sm9c5 (działa z 40d, 450d i 1000d)

a np w 1D mkII masz już w exifie zapisaną informacje o przebiegu aparatu (pozycja Shutter Count) odczytasz to np programem PhotoMe lub innym podobnym

w jakim aparacie chcesz sprawdzić stan migawki?
    Ostatnio edytowany przez Gość; 27458.

Komentarz

• himi
      Zablokowany
      • 2006
      • 2638

Photo me jest dość pewny. Can Count - stosowany do jedynek - różnie.

Komentarz

• ostrowin
        Bywalec
        • 2008
        • 103

Zamieszczone przez kabn
        Do 40d stosowałem program o nazwie 40DShutterCount link: http://uploaded.to/?id=2sm9c5 (działa z 40d, 450d i 1000d)

a np w 1D mkII masz już w exifie zapisaną informacje o przebiegu aparatu (pozycja Shutter Count) odczytasz to np programem PhotoMe lub innym podobnym

w jakim aparacie chcesz sprawdzić stan migawki?

Było już to wałkowane na forum 40d 50 d to inna bajka
        20d i 30d mają digic'ka II i nie działa program do odczytu z nowszych modeli .

Rubio jutro jak kumpel mi odda puchę to sprawdzę u siebie co mi pokaże na mojej trzydziestce.Pokombinuje każdym z tych programów,zobaczymy co wyjdzie.
        Ostatnio edytowany przez ostrowin; 20678.
        30D + 17-40+ Plástico Fantástico

Komentarz

• pawko
          Bywalec
          • 2008
          • 159

ja tez chętnie poczytam o wnioskach na temat sprawdzenia stanu licznika 30D ...
          moje zdjęcia

Komentarz

• rubio
            Zablokowany
            • 2008
            • 85

...tj sposob dziala i pokazuje wynik jednak nie mam pojecia czy wartosc podana jest wiarygodna dlatego najlepiej niech spr to osoba ktora wie mniej wiecej ile zrobila fot i czy potwierdzi sie jej to...

Komentarz

• Aeromax
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 42

W aparatach z Live View wynik jest mało prawdopodobny, mi po miesiącu fotografowania wyszło jakieś 3500 zdjęć, co mija się z prawdą.
              Canon EOS + 18-55 IS

Komentarz

• sebag
                Bywalec
                • 2007
                • 133

Zamieszczone przez Aeromax
                W aparatach z Live View jest mało prawdopodobny, mi po miesiącu fotografowania wyszło jakieś 3500 zdjęć, co mija się z prawdą.
                A dlaczego tak sądzisz??
                Mogłeś np załadować kartę z innego aparatu i w ten sposób Twój przejął inną numerację.
                Rubio, sposób podany przez Ciebie sprawdzałem na 5D i niestety nie działa.
                Podaje jakieś wielkości, które są zupełnie inne (a czasami się powtarzają) na kolejnych zdjęciach w serii.
                Aż dziwne, żeby nigdzie w sieci nie było softu do sprawdzenia puszek z DigicII.
                Przecież w serwisach też pracują zwykli ludzie:-D:-D:-D
                Pozdrawiam

Komentarz

• jacek220
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 100

A do 5D jest jakiś program do sprawdzenia przebiegu czy tylko serwis?
                  5D EOS50 G9 580EXII

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zamieszczone przez jacek220
                    A do 5D jest jakiś program do sprawdzenia czy tylko serwis?
                    tylko serwis

Komentarz

• Aeromax
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 42

Mogłeś np załadować kartę z innego aparatu i w ten sposób Twój przejął inną numerację.
                      Niestety nie, karta była nowa, z resztą po wyjęciu karty pokazywało ten sam wynik, a co za tym idzie karta nie ma z tym nic wspólnego.
                      Canon EOS + 18-55 IS

Komentarz

• rubio
                        Zablokowany
                        • 2008
                        • 85

sebag- heh, dzieki, wlasnie chodzilo mi o potwierdzenie bo u mnie tez cos dziwne wyniki; tez mnie dziwi ze do sieci nic nie przeniklo z softu do spr puszek z digic II; czyzby ktos milczal oczekujac jakiejsc rekompensaty ? ...

Komentarz

• sebag
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 133

Zamieszczone przez Aeromax
                          Niestety nie, karta była nowa, z resztą po wyjęciu karty pokazywało ten sam , a co za tym idzie karta nie ma z tym nic wspólnego.
                          To, że karta była nowa jeszcze o niczym nie świadczy. Formatowałeś ją przed pierwszym użyciem?
                          A poza tym karta ma duuuużo wspólnego z numeracją w aparacie. Raz włożysz z innego body i nawet jak masz w swoim ciągłe numerowanie, to już je trafi zong. Poczytaj sobie w innych wątkach.

Rubio, ja chętnie bym zrekompensował, nawet bardzo
                          Pozdrawiam

Komentarz

• Aeromax
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 42

To, że karta była nowa jeszcze o niczym nie świadczy. Formatowałeś ją przed pierwszym użyciem?
                            Nie była formatowana, ale kurcze po wyjęciu ten sam wynik, to chyba w puszce zapisuje, a nie z karty zbiera info ile przebiegu.
                            Canon EOS + 18-55 IS

Komentarz

• Arkadio1234
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 37

Witam
                              Używam 40DShutterCount i bez zastrzeżeń liczy przebieg migawki w moim Canonie Rebel XSi (Eos 450D). Pozdrawiam
                              CANON REBEL XSi + C EFS 18-55mm f/3.5-5.6 IS + C EF 17-40mm f/4.0 L USM + C EF 50mm f/1.8 II + C EF 70-200mm f/2.8 L USM + Filtr UV HOYA HMC Super 58mm + Filtr UV MC Slim MARUMI WPC 77mm + Filtr polaryzacyjny MARUMI CPL 77mm DHG SLIM

Komentarz

Pracuję...