Filtry UV Samyang -tanio i dobrze?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tatakazika
    Zablokowany
    • 2006
    • 77

Filtry UV Samyang -tanio i dobrze?

Hej!

Jakosc optyki Samyanga 85mm/1.4 wszyscy pewnie doskonale juz naja Ciekaw jestem czy korzysta ktos z filtrow Samyanga, ktore podobnie jak obiektywy sprzedawane sa w niskich cenach? -Moze warto sie na nie skusic?

Bede wdzieczny za podzielenie sie wraznami

Pozdr.
  • sweetek
    Bywalec
    • 2009
    • 166

Witam
    podnoszę ten temat, bo jestem zainteresowany a jakoś nikt nic nie dopisał. Może ktoś się pokusi o jakieś testy!
    pozdr.
    s.
    gg: 6096145

Komentarz

• sirlukas
      Początki nałogu
      • 2009
      • 301

Nikt nie odpisuje, jak myślicie dlaczego?

Bo ludzie nie lubią wywalać pieniędzy w błoto. Jeśli chcecie filtr tylko do zabawy, eksperymentowania to powiedziałbym że warto kupić, jednak jeśli poważnie myślicie o fotografii to raczej omijałbym tę firmę
      "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
      ... mój zestaw...

Komentarz

• szymekgd
        Początki nałogu
        • 2008
        • 292

Zamieszczone przez sirlukas
        Nikt nie odpisuje, jak myślicie dlaczego?

Bo ludzie nie lubią wywalać pieniędzy w błoto. Jeśli chcecie filtr tylko do zabawy, eksperymentowania to powiedziałbym że warto kupić, jednak jeśli poważnie myślicie o fotografii to raczej omijałbym tę firmę
        Czy takie samo zdanie masz na temat do obiektywow firmy Samyang? Skoro potrafia zaprojektowac i wykonac soczewki z powlokami to chyba wykonanie filtru nie jest problemem..
        CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

Równie dobrze można by się zapytać, dlaczego nie kupuje się filtrów CPL i innych z tej półki cenowej. Gdyby wysoka jakość była za grosze, szanowani producenci filtrów już dawno wypadli by z gry.

Jakość sprzętu optycznego (niestety) kosztuje, tu nie ma nic za darmo...
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• szymekgd
            Początki nałogu
            • 2008
            • 292

Pewnie tak, ale Samyang robi tylko UV'ki, tak samo zreszta jak Canon, Tamron, Sigma...A to, tak mi sie wydaje, tylko kawalek szkla, podobno w samyangu dobrego, oraz powloki wycinajace promienie UV i antyrefleksyjne.

Komentarz

• jaś
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 2601

Niestety - darmowy lunch nie istnieje - przedmiot jest warty tyle ile kosztuje a jeszcze częściej znacznie mniej. miałem kiedyś kumpla handlarza z giełdy zawsze mawiał że najwięcej zarabia na kabelku IDE bo jak krzyczy za niego 10zł to nie wydaje się drogi a kupuje za 2zł - wniosek przedmioty tanie nie są tanie dlatego że producent robi tanio a sprzedawca zszedł z marży, najczęściej marża jest znacznie wyższa i sprzedawca na tanim zarabia więcej niż na analogicznym drogim, a drogie musi sprzedawać żeby ludzie nie powiedzieli że tylko taniochę sprzedaje - pokrętne to wszystko ale tak to działa.
              Jestem szumofobem
              S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
              Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• szymekgd
                Początki nałogu
                • 2008
                • 292

Ale te same tasiemki roznych firm byly w identycznej cenie, a filtry o tym samym rozmiarze juz nie Marza sprzedawcy to tylko jego zarobek i sa to grosze do zarobku producenta, gdzie koszty produkcji (najczesciej w Chinach) to nie liczacy sie element ceny...Duza firma to duze stale koszty dzialalnosci, wysokie ceny, a jakosc?

Komentarz

• pszczółka_maja
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 71

Z tego widziałam, to te filtry niewiele tańsze są do Hoya, przynajmniej w foto tipie, nie wiem jak gdzie indziej. Pewnie i podobnie. Niemal ta sama cena. Jednak jakoś bałabym się próbować czegoś takiego. Mam na myśli - chyba jeszcze nie do końca sprawdzony sprzęt Widziałam tylko UV HMC, nic innego.. Zastanawia mnie tylko jakość zdjęć i ostrość, czy są jakieś problemy

Komentarz

• szymekgd
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 292

Zamieszczone przez pszczółka_maja
                    Z tego widziałam, to te filtry niewiele tańsze są do Hoya, przynajmniej w foto tipie, nie wiem jak gdzie indziej. Pewnie i podobnie. Niemal ta sama cena. Jednak jakoś bałabym się próbować czegoś takiego. Mam na myśli - chyba jeszcze nie do końca sprawdzony sprzęt Widziałam tylko UV HMC, nic innego.. Zastanawia mnie tylko jakość zdjęć i ostrość, czy są jakieś problemy
                    Niewiele tansze? Dla przykladu wezmy srednice 67mm , samyang (8 powlok antyrefl.) ok.45pn, hoya shmc (12 powlok antyrefl.) juz 80pln, roznica jak dla mnie jest spora Nie znalazlem ile hoya hmc ma powlok wiec porownalem do porownania wzialem shmc.
                    Ostatnio edytowany przez szymekgd; 18691.

Komentarz

• allxages
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2549

Zamieszczone przez szymekgd
                      Niewiele tansze? Dla przykladu wezmy srednice 67mm , samyang (8 powlok antyrefl.) ok.45pn, hoya shmc (12 powlok antyrefl.) juz 80pln, roznica jak dla mnie jest spora Nie znalazlem ile hoya hmc ma powlok wiec porownalem do porownania wzialem shmc.
                      Licząc bardzo prosto można powiedzieć ze 8 powłok w hoyi kosztowaloby 2/3 ceny, a to juz roznica jest bardzo mala....

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Panowie oczywiscie piszecie o zastosowaniu tych filtrow UV w analogach?
                        bo to jakiego uzycie filtra UV w cyfrze nie ma zadnego znaczenia, chyba ze rzucaja w Was kamieniami to moga sluzyc co najwyzej ochronie obiektywu
                        Moje wątki na forum: sport | fashion
                        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• schabu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1352

Zamieszczone przez sebcio80
                          Panowie oczywiscie piszecie o zastosowaniu tych filtrow UV w analogach?
                          bo to jakiego uzycie filtra UV w cyfrze nie ma zadnego znaczenia, chyba ze rzucaja w Was kamieniami to moga sluzyc co najwyzej ochronie obiektywu
                          więc jak rzucają w Ciebie kamieniami, to lepiej mieć lepszy filtr, który będzie mniej psuł jakość zdjęcia, niż gorszy, który analogicznie będzie psuł bardziej.
                          Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

prawde mowiac, jak mam wybierac szybke do oslony soczewki, to mi dynda napis na niej, byle nie psula zdjec. znacznie wazniejsze od tego, co tam jest napisane, jest dla mnie czyszczenie tego badziewia. a w przypadku Hoyi, chocby ona miala napisane "laser turbo diesel oral intercooler" - serdecznie dziekuje, odpuszczam. szkoda mi zycia na dlugie i namietne glaskanie tego.

od niedawna mam Marumi i jest duzo lepsze niz Hoya. a co do Samyanga... dlaczego nie? czeka mnie zakup filtrow niedlugo, to moze sprobuje
                            www albo tez flickr

Komentarz

• APP
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 664

Pewnie warto podać link

Komentarz

Pracuję...