Obiektyw do portretu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • argoncyc
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 32

Obiektyw do portretu

Witam, aktualnie jestem posiadaczem 50D + kitowy obiektyw 17-85.

Jakość jak dla mnie - laika, jest wystarczająca, ale brakuję czasem troszkę bardziej rozmytego bokehu, z drugiej strony chciałbym troszkę jaśniejszy obiektyw. Dlatego też, będę miał do wydania ok 1000zł.

Teraz nasuwa mi się pytanie, czy dozbierać jeszcze troszkę i kupić Canona 85, czy może zainwestować w podobno rewelacyjnego Samyanga 85 1.4 IF MC. A może rozszerzyć szklarnie o bagnet M42.

Bardzo proszę o wsparcie, jak najefektywniej wydać te pieniążki.

Zdaje sobie sprawę, że zarówno samyang jak i M42 będzie wymagało ode mnie ostrzenia ręcznego. Czy matówka w 50D jest wystarczająca do w miare przyjemnej pracy?

Pozdrawiam
    DIGITAL : 7d
    ANALOG : 50e
    LENSES : 17-50 2.8 : Takumar SMC 135mm f/2.5 : Takumar SMCmm 50 f/1.8
  • preinwher
    Początki nałogu
    • 2008
    • 458

Mnóstwo jest tego na forum. Wystarczy poszukać.
    Np. tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=48211

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• szuler
      Uzależniony
      • 2007
      • 829

Dozbieraj do Canona 85/1.8 na pewno nie będziesz żałował i nie będziesz musiał go wymieniać po jakimś czasie na coś lepszego.
      A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• DonBolano
        Początki nałogu
        • 2008
        • 331

Zawsze mozesz zaczac od Canona 50/1.8 - tani i dla poczatkujacego idealny
        Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• Mellan
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1851

Manual może być w wielu sytuacjach niewygodnym rozwiązaniem. Zainwestuj w c85 1.8, ew. tamron 90mm 2.8 macro lub jak mówi DonBolano tani c50mm 1.8, lub nieco droższy 1.4
          C-F-K - forever

Komentarz

• pank
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1502

do cropa to lepiej kup 50/1.4, masz tysiaka, dozbieraj jeszcze kilka stówek, albo poluj na używany.
            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez pank
              do cropa to lepiej kup 50/1.4, masz tysiaka, dozbieraj jeszcze kilka stówek, albo poluj na używany.
              To zależy. 85mm to w wielu sytuacjach za ciasno, szczególnie w pomieszczeniach, kiedy będziesz chciał objąć większą część postaci (np. od kolan w górę). Wtedy faktycznie 50/1,4 to idealne szkło. Jednak, z drugiej strony 85mm będzie lepsze do ciasnych portretów, bo 50-ką będziesz musiał podejść zbyt blisko, co spowoduje wykarykaturzenie postaci.

A poza tym to polecam: http://tinyurl.com/nwr3ft
              Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• argoncyc
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 32

Dziękuje bardzo za zainteresowanie, jeszcze tylko bym prosił o informację, czy warto myśleć o m42, a może z góry uznać, że to strata pieniędzy?

I ostatnia rzecz która mnie nurtuje, to kwestia tej matówki, naprawdę za mała do wygodnego ostrzenia? Czy jest konieczność jej wymiany?
                DIGITAL : 7d
                ANALOG : 50e
                LENSES : 17-50 2.8 : Takumar SMC 135mm f/2.5 : Takumar SMCmm 50 f/1.8

Komentarz

• tomekde
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 159

czy warto interesować się m42 to musisz sobie odpowiedzieć sam; masz jakość za stosunkowo niewielkie pieniądze, ale komfort pracy żaden - przynajmniej ja tak uznałem i zakończyłem przygodę z m42 (a nazbierałem już całkiem sporo fajnych szkieł manualnych); korzystałem na 350D i 40D i w jednym i drugim ostrzenie na standardowej matówce to koszmar - choć oczywiście w 40D o niebo lepiej. w/g mnie od razu inwestuj w dobre obiektywy systemowe
                  pozdrawiam
                  Tomek

Komentarz

• piday
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 94

Jeżeli chcesz ustawiać ostrość ręcznie, to dobrze byłoby wymienić matówkę na Ef-S, wtedy da się bez większych problemów.

Może na początek jednak 50/1,8, na cropie jest całkiem niezły do portretów i na pewno wart swojej ceny :-).

Komentarz

• _igi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2035

Ja bym polował na dwie opcje: S30mm f/1,4 albo C50mm f/1,8 i coś*na M42 (za 700 złotych spokojnie coś*znajdziesz)
                      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• koyot77
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 90

Tak jak już koledzy pisali warto zastanowić się czy zdjęcia będziesz robił w pomieszczeniach czy na zewnątrz.

Jeśli chodzi o M42 dość długo używałem i jestem do dziś zadowolony, choć czasem denerwuje to ludzi jak próbuje ostrzyć i ostrzyć, ale jeśli chciałbyś spróbować to polecałbym Flektogon 35/2.4 ( w sam raz na crop i w pomieszczeniach jest super), 50 i 80mm z tym, że w pomieszczeniach oba już raczej nie zdadzą egzaminu. Przy 50 brakowało mi pokoju a z 80 z drugiego pokoju . Fakt wygody nie ma w ostrzeniu.
                        | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

• Merauder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1092

Zamieszczone przez koyot77
                          Tak jak już koledzy pisali warto zastanowić się czy zdjęcia będziesz robił w pomieszczeniach czy na zewnątrz.

Jeśli chodzi o M42 dość długo używałem i jestem do dziś zadowolony, choć czasem denerwuje to ludzi jak próbuje ostrzyć i ostrzyć, ale jeśli chciałbyś spróbować to polecałbym Flektogon 35/2.4 ( w sam raz na crop i w pomieszczeniach jest super), 50 i 80mm z tym, że w pomieszczeniach oba już raczej nie zdadzą egzaminu. Przy 50 brakowało mi pokoju a z 80 z drugiego pokoju . Fakt wygody nie ma w ostrzeniu.
                          Co do 85-tki sie zgodze w pelni. Jednak w przypadku 50-tki juz nie. Mowimy tu chyba o pokoju 2x2. Ja majac pokoj 3,5 na 4,5 robie 50-tka fotki dosc swobodnie. Takze z ta 50-tka to dla mnie przesada.
                          7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• duperel
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 127

_igi chyba się pomyliłeś, bo S30/1.4 to koszt bardziej porównywalny do C50/1.4 niż C50/1.8
                            1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Komentarz

• Dominik K
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 48

Według mnie w przedziale cenowym do 1000zł to C 50/1.8 jest najlepszym wyborem. Jeśli dopiero zaczynasz wydaje się być optymalnym wyborem w Twojej sytuacji.
                              NIE WAŻNE CZYM SIĘ ROBI, LICZY SIĘ EFEKT

Komentarz

Pracuję...