30d tryb Av prześwietla z lampą, ABW tragedia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • IGI
    Coś już napisał
    • 2009
    • 74

30d tryb Av prześwietla z lampą, ABW tragedia

Witam wszystkich.
    Zdjęcia z lampą (wbudowaną) w trybie Av wychodzą mocno prześwietlone.
    Dopiero kompensacja błysku poprawia sytuację.
    Mam więc pytanie, czy w trybie Av aparat sam nie reguluje siły błysku ?
    Takie samo zdjęcie w trybie auto wychodzi idealnie naświetlone.

Ponieważ w trybie auto fotki są ok, podejrzewam że fotograf ****, bo pucha raczej sprawna .

Czy wpływ na to może mieć fakt że fotografowany obiekt był blisko ? Choć w trybie auto był równie blisko a zdjęcie wyszło ok .

EDIT
    Drugi problem to ABW, ale już znalazłem odpowiedź na forum, że to raczej norma że się będzie mylił przy świetle żarówkowym + żółte tapety ;]
    Ostatnio edytowany przez IGI; 26808.
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

oczywiscie bez przykladowych zdjec z Exifem sie nie obedzie,
    inaczej trudno dac jakakolwiek odpowiedz
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• --siwy--

Sprawdz moze jaki czas ustawia Ci gdy robisz zdjecia w auto, a jaki gdy w Av.
      Tez mialem kiedys taki problem dopoki nie zorientowalem sie ze w trybie Av lampa wymuszala czas 1/250 w momencie odpalenia.I tez zawsze mialem przeswietlone zdjecie. Potem probowalem po prostu w Tv, najnizsze ISO i czas 1/250 i aparat sam dobiera najwieksza przyslone jaka moze. Nie wiem czy pomoglem, ale to mi przychodzi do glowy tylko. Pozdr

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez --siwy--
        Tez mialem kiedys taki problem dopoki nie zorientowalem sie ze w trybie Av lampa wymuszala czas 1/250 w momencie odpalenia.
        Tak się dzieje, jeśli sam wymusisz takie zachowanie odpowiednim ustawieniem C.Fn. Normalnie w trybie Av działa jako fill flash, aparat ustawia ekspozycję na światło zastane.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...