Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam od miesiąca plany żeby dokupić puszkę bo aktualnie posiadam tylko 40D . Ostatnio zajmuję się fotografią na poważnie i interesuje mnie puszka do zdjęć : sport , reportaż , ślub . Myślałem o 5d ale znowu do sportu nie nada się a 1d III by się nadał bo ma lepszy AF no i te 10kl/s. a szkła wybrałem do reportażu ślubnego C 17-40 F4 , 50 F1,4 , 70-200 F2,8 . Co o tym sądzicie ? czy dobry zestaw
Canon Eos 40D/Canon Eos 6D / Canon EF-S 17-85 IS USM/ Canon EF 50 F1,4 USM / Canon EF 70-200 F4 IS USM / Canon EF 24-105 F4 IS USM / Samyang 8 F3,5 /Canon EF 17-40 F4 USM/ Canon Speedlite 580EX II Dyfuzor / Lowepro Nova 190AW/ Lowepro Slingshot 302AW / Karty Sandisk Extreme/ Zestaw Cokin
Ja nie widzę tu sensu 70-200/2,8, jeśli masz już lisa czwórkę. To tylko jedna działka EV, do podbicia przez ISO. Moim zdaniem lepiej byłoby zainwestować w coś*jaśniejszego na dole, może 24/35L? I zamiast 50/1,4 kupić 85/1,8 wtedy, chyba efekty lepsiejsze by były.
na śluby 70-200 Ci sie raczej nie przyda, 85mm na cropie bedzie wystarczajaco dlugo
różnica miedzy 2.8 a 4.0 to tak naprawde ogromna roznica, szczegolnie jesli chodzi o
hmm nie wiem czy zauwazyles ale kolega pislal ze mysli o 5d a wiec w tym momencie 70-200 2.8 jak najbrdziej dobre szkolo na full frame do robienia ciasniejszych kadrow podczas slubu
Przeczyałem powyższe odpowiedzi i tak pomyślałem o czymś takim:
- 5DMkII
- 17-40
a reszta... a reszte bym sie zastanowił ponieważ posiadasz 70-200 f/4 IS a przeskok między 40D i 5DMKII jest ogoromny jesli chodzi o poziom szumów. W tym momencie będziesz mógł podpiąc ją do piątki i zobaczyć na jakim zakresie ISO pracujesz... jesli zaczniesz wchodzić na ISO 3200 i dalje to oznaka że potrzebujesz 70-200 f/2.8...wówczas sprzedajesz "czwórke" i kupujesz f/2.8.
co do 50 1.4 to posiadasz 50 1.8 zobacz czy ta ogniskowa ci będzie pasowac gdyz na Cropie to ekwiwalent 80mm... a wówczas możesz pomysleć o 85mm...efekt:
5D MkII
17-40
50 1.8
70-200 IS 4
a potem wymiana szkieł no na 70-200 2.8, 50 1.4, 70-200 2.8
Podkreslam fakt rozważenia zakupu przy 70-200 bo na Cropie to ekwiwalent 112-320...a na FF może być ci przykrótko a wówczas wyjściem będzie 100-400
17-40 jest budżetową L- ką, według mnie na śluby musisz kupić coś lepszego.
Wybór w serii L jest naprawdę duży więc sam musisz się zdecydować jakie ogniskowe i jakie światło Cię interesują.
Na początek kup body, testuj, testuj, testuj.....
I rozwijaj swoją szklarnie...
17-40 jest budżetową L- ką, według mnie na śluby musisz kupić coś lepszego.
Wybór w serii L jest naprawdę duży więc sam musisz się zdecydować jakie ogniskowe i jakie światło Cię interesują.
Na początek kup body, testuj, testuj, testuj.....
I rozwijaj swoją szklarnie...
5DII to inna bajka cenowa zresztą obecnie również. Na wesela to mozesz wybierac pomiedzy zoom a stałkami. Zawsze się znajdą zwolennicy zoomów bo bardziej uniwersalne i obrazek tez ok nad stałkami co obrazki super
Dla mnie obecnie zestawem do slubów,plenerow, reportazy to:
5D lub 5DII - w zaleznosci od kasy
24-70 i (lub) 16-35 II - super obrazki z tych obiektywów plus 16-35 szeroko
70-200 2,8 IS - do portretów, zblizeń rewealcja
Jezeli chcesz stałki to tam jesty sporo wyboru
85 czy 35 jak na L to rewealcja ale kasa tez wysoka.
Wybór nalezy do ciebie.
Jeszcze nie zapomni - 2 body na zapas, jakas lampa zeby doswietlić 580EXII(szczegolnie przyjecie) , troche kart pamieci i samozaparcia
jak widze w jednym zdaniu 5D i sport, to mi parser nieodmiennie errorem sypie
no chyba, ze szachy albo bierki, to niech bedzie...
co do slubow - zestawienie FF + 17-40 jest jak najbardziej fajne, jesli opanuje sie odruch poszerzania kadru (bo owszem jest czym, ale nazbyt latwo o koszmarne przerysowania). przy foceniu z lampa nie widze dlaczego 17-40 mialoby byc nie tak. bardzo fajny obiektyw do opstrykania baletow na weselu.
przy czym do urzedu/kosciola wolalbym jednak nieco dluzej, blizej zakresu 28-70, bo szerzej nie potrzeba a dluzej sie przyda. z sama 50-tka bym sie w ten temat nie pchal, bo mozna duzo ujec stracic
Komentarz