Potrzebuje opinii o kilku szklach.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Potrzebuje opinii o kilku szklach.

Znajomi sie dopytuja a dla mnie sa to dosc nieznane szkla...
    Co powiecie o:

Tamron 24-70 3.3-5.6 (ok 1000zl)
    Canon 24-85 3.5-4.5 (ok 1600zl)
    Tamron 70-300 (podobno lepszy od Canon 75-300)
    i porownanie Tamrona 70-300 do Canona 100-300

Przydadza sie zarowno opinie posiadaczy, uzytkownikow, jak i opinie zaslyszane i/lub linki.

Aha - podpinane beda do Canona 300V i/lub 300D glownie.
    Zastosowanie amatorsko-turystyczne (dlatego 24 a nie 28 by krajobraziki lapac :> ).
  • piotrkula
    Bywalec
    • 2004
    • 139

a co Vitez pogooglowac sie nie chcialo ? :wink:

tu jest jeden linek w ktorym znajdziesz wiekszosc obiektywow canona, opinie uzytkownikow:
    Explore photography discussions. Share your photos, discuss gear and techniques, and buy or sell equipment in our marketplace.

to je to o co 'walczylem' na tym forum
    niestety nie znjdziesz tam nic na temat tamronow.

a tak w ogole to sam z checia sie dowiem wiecej na temat 100-300 canona i porownania go z 70-300 tamrona, wlasnie chce cos takiego kupic.

[ Dodano: 23 Czerwiec 2004 ]
    aha i jeszcze jedna rzecz, nie wiem jak z dostepnoscia w polsce ale na ebay.com jest duzo cononow 100-300 ze stalym swiatlem 5.6 (jakies 50dolarow taniej niz 4.5-5.6), ja juz pytalem tu o ten obiektyw, ale jakby ktos cos dodal na jego temet bede wdzieczny.
    pozdrawiam
    piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
    Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
    VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Rudi
      Bywalec
      • 2004
      • 241

O Tamronie 70-300 mówił mi ostatnimi czasy jeden gość z uczelni. Opowiadał o nim same superlatywy, że przeprowadzał testy i bardzo dobrze wypadł. Ile jest w tym prawdy- nie wiem, zasłyszana opinia.

Pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez piotrkula
        a co Vitez pogooglowac sie nie chcialo ? :wink:
        Googlowalem, jest bardzo malo opinii o nich. Za malo jak na moja ciekawosc i wymagania, wiec bylem ciekaw co i tu mi powiedza, ale widze ze zlosliwosc wziela gore nad checia pomocy - gratuluje podejscia... nadajesz sie na grupe foto.cyfrowa

Komentarz

• piotrkula
          Bywalec
          • 2004
          • 139

Zamieszczone przez Vitez
          nadajesz sie na grupe foto.cyfrowa
          po pierwsze, jezeli nie zauwazyles to twoja domena podpieranie sie googlem i twierdzenie ze ktos tego nie zrobil ),
          Zamieszczone przez Vitez
          A naumiales sie googlowac?
          - przypomniec temat skad cytat, jakos nie robilem problemu bo rozumiem ze to byl zart,

po drugie, czepiasz sie innych zeby czytali "buzki", sam nie potrafisz,
          po trzecie odpowiedzialem na temat, tyle co wiedzialem podalem ci linka,

o co ci biega - widze ze ty jednak nie umiesz spokojnie z ludzmi wspolzyc, czepiasz sie wszytkiego i wszystkich jak tylko cos nie po twojej mysli lub jakis zart w twoim kierunku, jak juz ktos ma odmienne zdanie to gorszy, przytoczyc pozostale watki, czy sam znajdziesz?
          pozdrawiam
          piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

o co ci biega - widze ze ty jednak nie umiesz spokojnie z ludzmi wspolzyc
            Dla mnie moja buzka ktorej uzylem " " jest zlosliwie dowcipna, wiec tylko tyle ci powiem, ze zle zrozumiales moja odpowiedz .

Komentarz

• piotrkula
              Bywalec
              • 2004
              • 139

jezeli tak to przepraszam za uniesienie , buzke widzialem ... nic dodac nic ujac.
              od tej pory bede pisal "to byl dowcip" :wink: zamiast uzywac emotikonek
              - to wyraza moj stan ducha
              pozdrawiam
              piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• novaczek
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 42

Piotrkula. Zerknij na fotkę Viteza. Czy On wygląda na faceta który sie będzie czepiał ;-)
                W sumie przez to jego "... zagogluj..." sam sie nauczyłem szukać informacji na googlach
                Canon EOS 300 D, Canon 18-55 3.5/5.6, Sigma 70-200 2.8 EX HSM, APO telekonwerter Sigma 2x EX
                lampa Sigma EF-500 DG Super. CF II 256
                w sferze przyszłych zakupów Soligor 100/3.5 Macro

Komentarz

• piotrkula
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 139

Zamieszczone przez novaczek
                  Czy On wygląda na faceta który sie będzie czepiał
                  no, nie wyglada
                  wychodzi na to ze ja sie czepiam, a niech mnie "kule" bija

a jezeli chodzi o googlowanie to ja to rozumiem, sam namietnie uzywam, ale czasami chce sie uslyszec opinie "zywych" ludzi.
                  ale to byla dygresja nie na temat a teraz: "WRACAC MI DO TEMATU!!!!", to gdzie te opinie na temat obiektywow o ktore sie pyta Vitez, czego jak czego ale checi pomocy i dzielenia sie wiedza nie mozna mu odmowic, wiec jak on potrzbuje informacji to wszyscy powinni choc jednego linka wygrzebac, aby koledze pomoc.
                  dodatkowe informacje na temat canon 100-300 i nie tylko.
                  http://www.photo.net/ezshop/product?product_id=301
                  http://www.photo.net/nature/x-300
                  pozdrawiam
                  piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• novaczek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2004
                    • 42

Nie. Na zdjęciu Ty też nie wyglądasz na faceta który się czepia ;-)
                    Canon EOS 300 D, Canon 18-55 3.5/5.6, Sigma 70-200 2.8 EX HSM, APO telekonwerter Sigma 2x EX
                    lampa Sigma EF-500 DG Super. CF II 256
                    w sferze przyszłych zakupów Soligor 100/3.5 Macro

Komentarz

• piotrkula
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 139

Vitez, tak zeby odrobic moje "czepialstwo" jeszcze troch poszperalem na temat tamrona 24-70, mam nadzieje ze znalazlem cos innego niz ty:

nie jestem pewien czy dokladnie o ten ci chodzilo, bo sprawdzilem ceny na ebay i on strasnie tani jest ponizej $100, ( grubo ponizej ok 60-80), tu mozesz sprawdzic:

co prawda tu sa tylko z mocowaniem do nikona, ale z regoly ceny sa podobne, jak sie walnalem to wyprowadz mnie z bledu.
                      pozdrawiam
                      piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

dodatkowe informacje na temat canon 100-300
                        Problem wlasnie w tym ze na temat Canona 100-300 jest sporo opinii, ale na temat wspomnianych Tamronow - malutko i ty sam to potwierdzasz. Ja sam znam opinie na temat Canona 100-300, szukalem jedynie ewentualnie porownania Canona do Tamrona, natomiast opinii o wymienionych Tamronach najpierw sam szukalem, nie znalazlem to wrzucilem i tu prosbe... ty tez nie znalazles prawie nic o Tamronach, wiec widzisz ze nieslusznie sie przyczepiles :P

Komentarz

• piotrkula
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 139

podsylam ci linki, a ty dalej swoje, temat czepialstwa dawno zamkniety, wyjasnilismy sobie - (chyba)- pytanie bylo: czy to o tego tamrona ci chodzi, co on w linku byl? bo mi sie ceny nie zgadzaja ty podajesz 1000pln a ja mowie ze on kosztuje 60-70$ a to roznica jakies 700pln. nawet miedzy stanami a palska takich roznic nie powinno byc.

dodatkowo tu masz zestawienie, miedzy innymi tamron 24-70, suche liczby ale moze pomoga:

a wlasciwie to samo masz tutaj w ladnieszej formie:
                          http://www.photozone.de/2Equipment/easytxt.htm#Zstd
                          pozdrawiam
                          piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Vitez, tak zeby odrobic moje "czepialstwo" jeszcze troch poszperalem na temat tamrona 24-70, mam nadzieje ze znalazlem cos innego niz ty:

nie jestem pewien czy dokladnie o ten ci chodzilo
                            Tak, to ten.
                            Jest rowniez tu: http://www.photo.net/ezshop/product?product_id=1351

Niestety nie mam loginu na ebay wiec nie zajrze pod ten link, ale podejrzewam ze znalazles cene uzywanego. Zajrzyj pod ten link co ty podales: 389$ , pod linkiem ktory ja podalem: 159$ , a cena w polsce - 999zl tu: http://www.fotojoker.pl/index.php?ka...p;artykuly=yes

Ale temat tego obiektywu juz neiwazny bo kolega kupil kitowca Canon 28-90 4-5.6 ... pozostaje kwestia otwarta czy Tamron 70-300 czy Canon 100-300.

Komentarz

• piotrkula
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 139

Zamieszczone przez Vitez
                              Tak, to ten.
                              to on strasznie tani, adorma 150, a ebay ponizej 100,
                              tego drugiego porownania tez jestem bardzo ciekawy, szczegolnie ze chce sobie kupic. jeszcze biore pod uwage 100-300 5.6 L, nie wiem jak z jego jakoscia bo tani jest, okolo 300$, to tylko 2x drozej niz 100-300 4.5-5.6, w koncu to L-ka to nie powinno byc najgorzej. jest tez jeszcze 100-300 5.6 nie L, ponoc lepszy optycznie niz 100-300 4.5-5.6, ale on jest bez USM ( wlasciwe po co mi USM, ja na rajdy itp nie chodze, wole kwiatki)
                              pozdrawiam
                              piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

Pracuję...