Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Za jakiś czas mam w końcu zamiar przesiąść się z mojego A610 na pierwszą lustrzankę.
Po dość długich namysłach i przeczytaniu miliona postów na różnych forach zdecydowałem iż chciałbym właśnie z tym systemem zacząć przygodę z bardziej profesjonalną fotografią.
Zastanawiam się jednak jaka puszka byłaby lepsza dla amatora (choć dzięki manualnemu trybowi w A610 po ponad 3 latach robienia zdjęć całkowitym amatorem nie jestem ) - 1000D czy może 500D?
Do tej pory w ręku miałem jedynie 1000D, który niestety nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia. W porównaniu z np. Pentaxem k200D wydawał się plastikowy i jakby pusty w środku.
Z 500D nie miałem do czynienia, jednak nie sprawdzałem wcześniejszego modelu. Z tego co czytałem jest lepiej.
Co sądzicie o tych dwóch modelach?
Który będzie lepszy na początek dla amatora z pewnym dorobkiem?
patrząc z perspektywy czasu to wybrałbym puszkę która mniej kosztuje. im tańsza tym mniej się straci przy odsprzedaży lub gdyby ceny puszek spadły - czy to przez kurs waluty, czy przez techniczne jej zestarzenie się. dopiero po nauczeniu się jej i potestowaniu czy mi ona leży i jakie obiektywy - ogniskowe - mi pasują najbardziej, zastanowiłbym się nad czymś lepszym - zaawansowanym. 500D jest rozwinięciem całej serii xxxD więc napewno lepszy, a "podobno" 1000D ma sporo z 350D więc ze starszego modelu.
też przechodziłem z A620 na lustrzankę. Po 2 latach przestał mi kompakt wystarczać. No i mam teraz 1000D i jestem z niego całkowicie zadowolony. A kwestia czemu 1000D a nie 450D - wyklarowała się na poziomie finansowych. Po prostu kupiłem go w cenie połowy 450D, wszelkie promocje i cashbacki się akurat nałożyły. Według nie dla początkującego fotografa różnice między tymi aparatami nie są bardzo istotne.
Co do jego "plastikowego" wyglądu, mi nie przeszkadza, nie zużywa się, nie trzeszczy a zdarza mu się dzielnie podtrzymywać 70-200 4L. W mojego punktu widzenia teraz, wybrałbym 500D tylko w przypadku gdybym oprócz fotografowania chciał się bawić w filmy.
Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII
Ceny 500D (okolice 3300zł) faktycznie są kosmiczne jak na ten moment. Aparat jednak chciałbym kupić jesienią, więc liczę na jakiś spadek ceny do tego momentu.
Co do 450D to do tego czasu pewnie zostanie wycofany ze sprzedaży, więc pozostanie mi wybór tylko pomiędzy tymi dwoma z tytułu tematu.
Na filmach specjalnie mi nie zależy. Z doświadczenia z A610 wiem że czasami przydaje się ta funkcja. Przez ponad 3 lata zabawy z tym aparatem udało mi się może nakręcić z 20 filmików, których raczej nie mam ochoty oglądać, więc opcja ta jest dla mnie zbędna.
Z drugiej strony A610 dalej zostaje ze mną więc takie rzeczy jak filmiki czy obrotowy LCD nie są mi bardzo potrzebne.
Przy tym kryzysie, to wątpię by spadły drastycznie ceny. Ale można spróbować z czekaniem. Myślę, że 1000D spokojnie Ci wystarczy. Lepiej pieniądze zainwestować w dobre szkła, przynajmniej moim zdaniem. Chyba, że masz więcej pieniędzy na wydanie, to oczywiście możesz się pokusić o 500D Jednak ja bym brała ten 1000D, nie jest zły, a zawsze więcej pieniędzy Ci zostanie na inne akcesoria.
hmm co do filmów w przypadku A610, a 500D jest pewnie kolosalna różnica, ale nie rozmawiamy tu o filmowaniu ale fotografii ;-) Według mnie 500D zdecydowanie za drogi, a 450D cenowo znacznie droższy od 1000D a walory użytkowe podobne. Tak jak radzą kup 1000D a reszte kasy wydaj na jakiś tele
Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII
Używam od ponad pół roku 1000d i chociaż obudowa rzeczywiście nie jest najwspanialsza np zbiera się na niej dużo kurzu, ale cała reszta jest generalnie w porządku. Także bierz 1000d a resztę przeznacz na jakieś szkło.
Do tej pory w ręku miałem jedynie 1000D, który niestety nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia. W porównaniu z np. Pentaxem k200D wydawał się plastikowy i jakby pusty w środku.
Z 500D nie miałem do czynienia, jednak nie sprawdzałem wcześniejszego modelu. Z tego co czytałem jest lepiej.
Wszystkie amatorskie lustrzanki Canona (seria xxxD i xxxxD) będą robiły wrażenie bardziej "plastikowych" niż oferta konkurencji z tej samej półki, tak to już jest. 500D i 1000D mają praktycznie identyczne wymiary i masę.
Jeśli zależy Ci na większej puszce a chcesz wybrać system Canona, to zdecydowanie polecam linie xxD.
zgadzam sie w pełni. 40D daje magnezowe body o wiele bardziej wygodny w trzymaniu. niestety wąski grip w serii xxx i xxxx przyprawia o skurcze dłoni nawet z leciutkim 50mm 1.8. Taka prawda ze pozycja palców jest dosc nienaturalna. a jakby nie patrzec cena nowej puszki 40D jest porównywalna do 500D co jest dla mnie nieporozumieniem oczywiscie na niekorzysc piecsetki
Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW
Ja bym nie porównywał 500D i 40D. To body dla zupełnie innych odbiorców.
40D jest rewelacyjne i ma mnóstwo zalet ale jest duże i ciężkie w porównaniu z 450D. Miałem 30D i nie powiem o nim złego słowa. Tyle że na długie piesze wycieczki nie bardzo miałem ochotę go zabierać. Mam aktualnie 400D, do tego dobieram raczej lekkie szkiełka i mam go przy sobie znacznie częściej. Do momentu gdy cieszył mnie gadget miałem 30D teraz jak chce mieć aparat jak najczęściej przy sobie (a nie chce małpy) to xxxd jest dla mnie lepszy (ma kilka braków ale kto nie miał XXd nie zauważy tego). Do tego oprócz mnie używają go też drobniejsze osóbki
Zastanów się jakie są Twoje potrzeby i oczekiwania wobec sprzętu.
Komentarz