Lustrzanka dla amatora - C 1000D vs 500D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mike83

Lustrzanka dla amatora - C 1000D vs 500D

Za jakiś czas mam w końcu zamiar przesiąść się z mojego A610 na pierwszą lustrzankę.

Po dość długich namysłach i przeczytaniu miliona postów na różnych forach zdecydowałem iż chciałbym właśnie z tym systemem zacząć przygodę z bardziej profesjonalną fotografią.

Zastanawiam się jednak jaka puszka byłaby lepsza dla amatora (choć dzięki manualnemu trybowi w A610 po ponad 3 latach robienia zdjęć całkowitym amatorem nie jestem ) - 1000D czy może 500D?

Do tej pory w ręku miałem jedynie 1000D, który niestety nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia. W porównaniu z np. Pentaxem k200D wydawał się plastikowy i jakby pusty w środku.
    Z 500D nie miałem do czynienia, jednak nie sprawdzałem wcześniejszego modelu. Z tego co czytałem jest lepiej.

Co sądzicie o tych dwóch modelach?
    Który będzie lepszy na początek dla amatora z pewnym dorobkiem?
  • fotomih
    Bywalec
    • 2009
    • 167

500D jest nowszy i droższy. Jak $ starczy na szklarnie i puche to kup.
    1000D było raczej porównywane do 450D.
    Moja galeria CB

Komentarz

• irekaro
      Początki nałogu
      • 2007
      • 262

patrząc z perspektywy czasu to wybrałbym puszkę która mniej kosztuje. im tańsza tym mniej się straci przy odsprzedaży lub gdyby ceny puszek spadły - czy to przez kurs waluty, czy przez techniczne jej zestarzenie się. dopiero po nauczeniu się jej i potestowaniu czy mi ona leży i jakie obiektywy - ogniskowe - mi pasują najbardziej, zastanowiłbym się nad czymś lepszym - zaawansowanym. 500D jest rozwinięciem całej serii xxxD więc napewno lepszy, a "podobno" 1000D ma sporo z 350D więc ze starszego modelu.
      canon

Komentarz

• Mondragor
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 39

też przechodziłem z A620 na lustrzankę. Po 2 latach przestał mi kompakt wystarczać. No i mam teraz 1000D i jestem z niego całkowicie zadowolony. A kwestia czemu 1000D a nie 450D - wyklarowała się na poziomie finansowych. Po prostu kupiłem go w cenie połowy 450D, wszelkie promocje i cashbacki się akurat nałożyły. Według nie dla początkującego fotografa różnice między tymi aparatami nie są bardzo istotne.
        Co do jego "plastikowego" wyglądu, mi nie przeszkadza, nie zużywa się, nie trzeszczy a zdarza mu się dzielnie podtrzymywać 70-200 4L. W mojego punktu widzenia teraz, wybrałbym 500D tylko w przypadku gdybym oprócz fotografowania chciał się bawić w filmy.
        Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII

Komentarz

• zaitsev
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1660

Kupowanie 500d za te kosmiczne ceny to raczej kiepski biznes. Za tą kwotę masz nowe 40d, lub 450d i więcej kasy na szklarnie.
          Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.

Komentarz

• Mike83

Ceny 500D (okolice 3300zł) faktycznie są kosmiczne jak na ten moment. Aparat jednak chciałbym kupić jesienią, więc liczę na jakiś spadek ceny do tego momentu.
            Co do 450D to do tego czasu pewnie zostanie wycofany ze sprzedaży, więc pozostanie mi wybór tylko pomiędzy tymi dwoma z tytułu tematu.

Na filmach specjalnie mi nie zależy. Z doświadczenia z A610 wiem że czasami przydaje się ta funkcja. Przez ponad 3 lata zabawy z tym aparatem udało mi się może nakręcić z 20 filmików, których raczej nie mam ochoty oglądać, więc opcja ta jest dla mnie zbędna.
            Z drugiej strony A610 dalej zostaje ze mną więc takie rzeczy jak filmiki czy obrotowy LCD nie są mi bardzo potrzebne.

Komentarz

• pszczółka_maja
              Coś już napisał
              • 2009
              • 71

Przy tym kryzysie, to wątpię by spadły drastycznie ceny. Ale można spróbować z czekaniem. Myślę, że 1000D spokojnie Ci wystarczy. Lepiej pieniądze zainwestować w dobre szkła, przynajmniej moim zdaniem. Chyba, że masz więcej pieniędzy na wydanie, to oczywiście możesz się pokusić o 500D Jednak ja bym brała ten 1000D, nie jest zły, a zawsze więcej pieniędzy Ci zostanie na inne akcesoria.

Komentarz

• airhead
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2495

wiem, że nie pasuje to do alternatywy między 500 a 1000, ale ja bym polecił używane z serii xx
                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Mondragor
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 39

hmm co do filmów w przypadku A610, a 500D jest pewnie kolosalna różnica, ale nie rozmawiamy tu o filmowaniu ale fotografii ;-) Według mnie 500D zdecydowanie za drogi, a 450D cenowo znacznie droższy od 1000D a walory użytkowe podobne. Tak jak radzą kup 1000D a reszte kasy wydaj na jakiś tele
                  Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII

Komentarz

• robertuzw
                    • 2008
                    • 4

Używam od ponad pół roku 1000d i chociaż obudowa rzeczywiście nie jest najwspanialsza np zbiera się na niej dużo kurzu, ale cała reszta jest generalnie w porządku. Także bierz 1000d a resztę przeznacz na jakieś szkło.

Komentarz

• bebesky
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1231

moim zdaniem zamiast 500 lepiej kupić 40 - bo taniej

Komentarz

• ukasz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 595

Zamieszczone przez Mike83

Do tej pory w ręku miałem jedynie 1000D, który niestety nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia. W porównaniu z np. Pentaxem k200D wydawał się plastikowy i jakby pusty w środku.
                        Z 500D nie miałem do czynienia, jednak nie sprawdzałem wcześniejszego modelu. Z tego co czytałem jest lepiej.
                        Wszystkie amatorskie lustrzanki Canona (seria xxxD i xxxxD) będą robiły wrażenie bardziej "plastikowych" niż oferta konkurencji z tej samej półki, tak to już jest. 500D i 1000D mają praktycznie identyczne wymiary i masę.

Jeśli zależy Ci na większej puszce a chcesz wybrać system Canona, to zdecydowanie polecam linie xxD.

Komentarz

• armageddon
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 128

zgadzam sie w pełni. 40D daje magnezowe body o wiele bardziej wygodny w trzymaniu. niestety wąski grip w serii xxx i xxxx przyprawia o skurcze dłoni nawet z leciutkim 50mm 1.8. Taka prawda ze pozycja palców jest dosc nienaturalna. a jakby nie patrzec cena nowej puszki 40D jest porównywalna do 500D co jest dla mnie nieporozumieniem oczywiscie na niekorzysc piecsetki
                          Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW

Komentarz

• fotomih
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 167

Ja bym nie porównywał 500D i 40D. To body dla zupełnie innych odbiorców.
                            40D jest rewelacyjne i ma mnóstwo zalet ale jest duże i ciężkie w porównaniu z 450D. Miałem 30D i nie powiem o nim złego słowa. Tyle że na długie piesze wycieczki nie bardzo miałem ochotę go zabierać. Mam aktualnie 400D, do tego dobieram raczej lekkie szkiełka i mam go przy sobie znacznie częściej. Do momentu gdy cieszył mnie gadget miałem 30D teraz jak chce mieć aparat jak najczęściej przy sobie (a nie chce małpy) to xxxd jest dla mnie lepszy (ma kilka braków ale kto nie miał XXd nie zauważy tego). Do tego oprócz mnie używają go też drobniejsze osóbki
                            Zastanów się jakie są Twoje potrzeby i oczekiwania wobec sprzętu.
                            Moja galeria CB

Komentarz

• bebesky
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1231

fotomih wybacz że zapytam ale czy wiesz jaka jest dokładnie różnica masy pomiędzy samym body 40 a 450??

Komentarz

Pracuję...