radiowe wyzwalanie lampy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mastercheat
    Początki nałogu
    • 2008
    • 477

radiowe wyzwalanie lampy

Wymyśliłem sobie ostatnio, żeby zrobić takie małe cudo

mam elektronikę z rozwalonego autka zdalnie sterowanego.
    Chcę podłączyć do płytki z pilota 2 kabelki z wyjścia PC aparatu. Natomiast płytkę z samochodu do lampy, tak żeby w momencie zamykania się obwodu na wyjściu PC zamykał się obwód w pilocie, i przez to odpalała lampa przez radio.
    Na płytce z autka a momencie przełączenia przełącznika na pilocie, między dwoma stykami pojawia się napięcie (ok. 7,5 jeśli stosuje oryginalne zasilanie autka, ale może to być dowolne napięcie, np. 1,5v jeśli dam taj jednego paluszka.)
    I teraz zastanawiam się jak podpiąć to do lampy.
    Bezpośrednio się nie da bo wyzwala nawet bez napięcia (obwód się zamyka).
    Czy dobrym rozwiązaniem byłby tu optotriak ?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.
  • macgyver9
    Coś już napisał
    • 2007
    • 83

Zamieszczone przez mastercheat
    Wymyśliłem sobie ostatnio, żeby zrobić takie małe cudo

mam elektronikę z rozwalonego autka zdalnie sterowanego.
    Chcę podłączyć do płytki z pilota 2 kabelki z wyjścia PC aparatu. Natomiast płytkę z samochodu do , tak żeby w momencie zamykania się obwodu na wyjściu PC zamykał się obwód w pilocie, i przez to odpalała przez radio.
    Na płytce z autka a momencie przełączenia przełącznika na pilocie, między dwoma stykami pojawia się napięcie (ok. 7,5 jeśli stosuje oryginalne zasilanie autka, ale może to być dowolne napięcie, np. 1,5v jeśli dam taj jednego paluszka.)
    to raczej nie będzie działać, w tego typu elektronice jest zbyt duże opóźnienie między nadajnikiem a odbiornikiem.

Komentarz

• mastercheat
      Początki nałogu
      • 2008
      • 477

tego tez sie obawiam (opóźnienia), ale chciałem spróbować, tylko z tym optotriakiem się zastnawiam.
      ja takie ustrojstwo dokładnie dizała?
      Musibyć jakies konkretne napięcie na wejściu, aby zadziałał i zarł styki na wyjścu?
      40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
      5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• ElSor
        Uzależniony
        • 2008
        • 504

Zamiast optotiaka chyba lepiej sie sprawdzi optotranzystor - trzeba potestowac choc pewnie jesli to bylo "tanie" autko to nie uzyskasz zadnych rewelacji.
        A490+SDK
        Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• mastercheat
          Początki nałogu
          • 2008
          • 477

autko było w promocji
          a tak normalnie to później widziałem je za 100 zł. to raczej taki rodzaj dziwoląga a nie autka. napęd osobno na osie, tak że mogło się kręcić w kółko itp. bardzo szybkie i bardzo trudne do opanowania sterowanie.

Komentarz

• ElSor
            Uzależniony
            • 2008
            • 504

autko było w promocji
            a tak normalnie to później widziałem je za 100 zł. to raczej taki rodzaj dziwoląga a nie autka. napęd osobno na osie, tak że mogło się kręcić w kółko itp. bardzo szybkie i bardzo trudne do opanowania sterowanie.
            Dobre sterowanie kosztuje 5-10 takich autek zatem po tym jak widzisz nie spodziewal bym sie za duzo (nie wspominam nawet o zkloceniach ktore wyzwola lampe gdy nie trzeba) no ale majac 2 kanaly mozna na 1dnym zrobic cos czego nie maja na allegro - osobny guziczek do wzbudzania lampy ze stanu uspienia .. Pytanie czy da sie lampa zsynchronizowac na chocby 1/60 sek.
            A490+SDK

Komentarz

• mastercheat
              Początki nałogu
              • 2008
              • 477

a ten optotranzystor to z jakich względów lepszy? Jak go się podłącza?

bo optotriak jak nie zda egzaminu to go sobie i tak wykorzystam do przerobienia starej lampy na niższe napięcie.

Komentarz

• ElSor
                Uzależniony
                • 2008
                • 504

Optotranzystor lepiej dziala na pradzie nieprzemiennym i prawdopodobnie bedzie ciut szybszy.

Note katalogowa masz w linku: http://www.iele.polsl.pl/elenota/Vishay/83725.pdf
                A490+SDK

Komentarz

• mastercheat
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 477

Dzięki z link. Możesz jeszcze napisać, czy dobrze myśle, że styki lampy trzeba wpiąc między piny 4 i 6 ?

Komentarz

• ElSor
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 504

Pomiedzy C(kolektor) i E(emiter) czyli 4 i 5.
                    A490+SDK

Komentarz

• mastercheat
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 477

dzięki jeszcze raz. Pora na zakupy

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Zamieszczone przez ElSor
                        ...Optotranzystor...
                        Jak już to fototranzystor a nie "optotranzystor".

Zamieszczone przez ElSor
                        ...lepiej dziala na pradzie nieprzemiennym...
                        Co to znaczy "na prądzie przemiennym" i czym niby się objawia ta "lepsza praca", na marginesie dodam tylko iż tranzystor polaryzuje się napięciem stałym. Po sposobie wypowiedzi wnioskuję iż masz raczej mgliste pojęcie o temacie zaworów elektronicznych (tranzystorów, tyrystorów, triaków itd.) na który próbujesz się wypowiadać.
                        Ostatnio edytowany przez axk; 16601. Powód: Automerged Doublepost
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• mastercheat
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 477

a waściwie z to transoptor tak doczytałem.

i doczytałm tez że optotriak, jak już się go wzbudzi to pozostaje w stanie wzbudzenia (aż do zmiany polaryzacji) w układch prądu stałego. Przy prądzie iennym nie ma problemu bo jest sinusoida.
                          Transoptor podobno nie ma tego problemu.

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

a waściwie z to transoptor tak doczytałem...
                            Fototranzystor jest elementem, transoptor zaś układem który może zawierać w sobie fototranzystor(y). Są to dwa zupełnie różne pojęcia. Transoptor zawiera w swojej strukturze wszystkie elementy niezbędne do zapewnienia separacji galwanicznej, fototranzystor zaś bez elementu oświetlającego bazę jest bezużyteczny, chyba że posiada wyprowadzoną końcówkę bazy (wtedy można go sterować zarówno elektrycznie jak i optycznie).
                            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• mastercheat
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 477

Ok, więc tak właściwie to juz mam transoptorek, jaiś standardowy N25. tylko zasanawiam sie ja go podaczyć?

czy tak ak na zamiszczonyrysunku będzie ok ?

Komentarz

Pracuję...