Który najlepszy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pjpr

Który najlepszy?

W różnych źródłach znalazłem następujące typy obiektywów w zakresie ogniskowych od 28 do 105 mm. Który z nich jest najlepszy? Który polecacie? Kto ma własne doświadczania w ich stosowaniu?

1. Sigma 28-105 mm f/2,8-4,0 Aspherical
    2. Sigma 28-105 mm f/2,8-4,0 Aspherical IF
    3. Sigma 28-105 mm f/3,8-5,6 Aspherical UC-III IF
    4. Sigma 28-105 mm f/3,8-5,6 UC-III IF
    5. Canon 28-105 mm f/3,5-4,5 USM
    6. Canon 28-105 mm f/3,5-4,5 II USM
    7. Canon 28-105 mm f/4,0-5,6 USM

A może na rynku jest jeszcze coś lepszego?

Poza tym może ktoś wyjaśniłby mi co oznaczają te dodatkowe określenia i symbole:
    1. Aspherical
    2. Aspherical IF
    3. Aspherical UC-III IF
    4. UC-III IF
    5. II USM
    6. USM

Pozdrawiam wszystkich “Canonierów”

Piotr Patas
  • ukasz
    Uzależniony
    • 2004
    • 595

Zamieszczone przez pjpr
    A może na rynku jest jeszcze coś lepszego?
    Zdecydowanie jest dużo lepszych szkieł . Ja bym zamiast kupować 28-105 dołożył troche i wziął standardowego zooma z f2,8 Sigmy Tokiny lub Tamrona. Jeśli do analoga to Tokinę 28-70 f2,8 PRO SV bo najtańsza, najlepsza mechanicznie i bardzo dobra optycznie (na analogu zazanaczam).

Zamieszczone przez pjpr
    Poza tym może ktoś wyjaśniłby mi co oznaczają te dodatkowe określenia i symbole:

1. Aspherical
    ma soczewki asferyczne czyli takie których powierzchnia nie jest wycinkiem sfery

Zamieszczone przez pjpr
    2. Aspherical IF
    jw. +Internal Focusing, czyli przednia soczewka jest nieruchoma przy ostrzeniu

Zamieszczone przez pjpr
    3. Aspherical UC-III IF
    UC- nie wiem

Zamieszczone przez pjpr
    5. II USM
    Ultrasonic, czyli rodzaj szybkiego i cichego napędu AF. II oznacza 2 werjsę tego obiektywu.

A w ogóle wyszukiwarka jest...

Komentarz

• pjpr

Dzięki! Może zechciałbyś podać dane tego obiektywu. "Ja bym zamiast kupować 28-105 dołożył troche i wziął standardowego zooma z f2,8 Sigmy Tokiny lub Tamrona." Jakie ma oznaczenia? Gdzie o niego pytać? Ma to być obiektyw do Canona EOS 350D.

Komentarz

• Alzail
        Uzależniony
        • 2005
        • 574

rusz wyszukiwarka... wpisz "tamron 28-75"....
        350D

Komentarz

• pjpr

Na początku pisałem, że chodzi mi o obiektyw z zakresem do 105 mm. 75 mm to za mało. Powtórzę pytanie: który z podanych przeze mnie obiektywów warto wziąć? Czy w tym zakresie 28-105 lub 35-105 jest coś lepszego?

Komentarz

• djtermoz
            Uzależniony
            • 2004
            • 995

Jest EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM...
            djtermoz@pbase

Komentarz

• Alzail
              Uzależniony
              • 2005
              • 574

28-105 3.5-4.5 USM lub II USM to bardzo dobry obiektyw jak na swoja cene od 5.6 ostry. Tylko ze wersja jeden juz jest nie produkowana a wersja dwa jest 1.5 raza drozsza ;/
              350D

Komentarz

• perian
                Coś już napisał
                • 2005
                • 66

Zamieszczone przez mmsza
                Może Sigma 18-125 DC!?
                Zakres ma wprost rewelacyjny a optycznie nie jest gorsza od wymienionych przez Ciebie.
                To już lepiej 18-200. Jest niegorsza od 18-125 a zakres większy.
                350D | Canon 18-55/3.5-5.6 II | Canon 50 1.8 II | Canon 70-200/4 | Lowepro Nova 4 AW | reszta w planach...

Komentarz

• GoTo
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 163

Zamieszczone przez perian
                  To już lepiej 18-200. Jest niegorsza od 18-125 a zakres większy.
                  i cena

Komentarz

• perian
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 66

Zamieszczone przez GoTo
                    i cena
                    Choć sam kupiłem 70-200/4L to uważam, że Sigma 18-200 jest warta swojej ceny.

Mnie niestety jakość tej Sigmy nie zadowala, ale dla osób, które kupują szkła w okolicach 1k PLN to jest to rozwiązanie.

Nikt nie mówił, że kupno lustrzanki cyfrowej to koniec wydatków Osobiście budżet w tym roku przekroczyłem, ale w przyszłym coś sobie kupię. Mam po co zbierać pieniążki.
                    350D | Canon 18-55/3.5-5.6 II | Canon 50 1.8 II | Canon 70-200/4 | Lowepro Nova 4 AW | reszta w planach...

Komentarz

• GoTo
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 163

Choć sam kupiłem 70-200/4L to uważam, że Sigma 18-200 jest warta swojej ceny.
                      Nie wątpię, właśnie jedzie do mnie 18-125.

Nikt nie mówił, że kupno lustrzanki cyfrowej to koniec wydatków Osobiście budżet w tym roku przekroczyłem, ale w przyszłym coś sobie kupię. Mam po co zbierać pieniążki.
                      Ano... odniosłem się tylko do stwierdzenia, że zasięg większy, pisząc że cena też większa w ten sposób można z 1kPLN zrobić kilka tysięcy

Komentarz

• perian
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 66

Zamieszczone przez GoTo
                        Ano... odniosłem się tylko do stwierdzenia, że zasięg większy, pisząc że cena też większa w ten sposób można z 1kPLN zrobić kilka tysięcy
                        Nie przesadzajmy, dopłata do 200mm nie jest wielka, a jaka wygoda.

Komentarz

• GoTo
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 163

Nie przesadzajmy, dopłata do 200mm nie jest wielka, a jaka wygoda.
                          Wielka, niewielka... kwestia gustu (i portfela ;-) ), za różnicę w cenie jedzie też do mnie 50/1,8 - przynajmniej jeden obiektyw będę miał porządny

Komentarz

• esenpe
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 173

Polak sobie przetlumaczy po swojemu, w Sigmach skrot IF to Inner Focus a nie Internal Focus

Komentarz

• feder
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 203

Zamieszczone przez esenpe
                              Polak sobie przetlumaczy po swojemu, w Sigmach skrot IF to Inner Focus a nie Internal Focus
                              Ale jakby nie patrzeć, oznacza to samo. A raczej trudno pamiętać dokładne rozwinięcia wszystkich skrótów, stosowane przez wszystkich producentów.

Edit: Aż sobie sprawdziłem na stronie Sigmy - IF to niestety internal focus.
                              Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...

Komentarz

Pracuję...