Hej! Po długim czasie poświęconym szperaniu w necie za informacjami zdecydowałem się na kupno body Canona 450d i 3 szkieł. Interesują mnie portrety, krajobrazy, architektura oraz makro, ale do tego ostatniego nie mam pojęcia jakie by kupić szkło. Co myślicie o szerokątnym 10-20mm, stałoognikowej 50mm f1.8 (opjonalnie f1.4- może canona?) oraz o tele 70-200mm? Co do firm nie mam pojęcia. Czy taki zestaw by wystarczył? Może jednak inne obiektywy? Doradźcie cos prosze!
co myślicie o takim zestawie?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Po pierwsze zamień 450D na 40D lub nawet 30D, a zaoszczędzoną kasę przeznacz na obiektywy.A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971Komentarz
-
Przede wszystkim musisz podać ile chcesz na taki zestaw wydać.Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4Komentarz
-
Tak, tylko znaczną rolę odgrywa też waga. aparat mam zamiar zabierać na wyprawy a samo body 40d waży 750g więc raczej odpada. Chodzi teraz o szkła. Co myślicie?Komentarz
-
Kup 24-70 L waży 950g, ale jest bardzo dobre. A tak serio po co Ci rada co do szkieł jak kupujesz 450D ponieważ niewiele waży.A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971Komentarz
-
C85/1.8 - idealny do portretu, ale makro odpada (chociaż zależy o jak bardzo makrowe makro Ci chodzi
)
C100/2 - makro i portret
C10-22/Sigma 10-20/Tamron 10-24 - landszafty (architektura?)
I raczej posłuchałbym forumowiczów i brał 40/30D.
Karnet na siłkę kosztuje około 40zł.
Komentarz
-
Wiadomo że jakość jest ważniejsza od wagi, jednak ona też odgrywa rolę. Co do obiektywów nie liczy się waga, wiadomo, ale jeśli mogę kupić lżejsze body, troszke taniej i wcale nie aż tak gorsze to czemu nie. 450d jest całkiem wystarczające myslę. teraz kwestia szkieł.Komentarz
-
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|Komentarz
-
Moment, to waga puszki ma kolosalne znaczenie a obiektywów żadne?
Coś mi tu nie gra... :P
Wg. mnie jeśli zamierzasz sprzęt zabierać na wyprawy to zwróciłbym uwagę na wytrzymałość C40D...
Tak czy siak, do zestawu na pewno pasuje Sigma 10-20.
A jakby spróbować makro z 50/1.8 i pierścieniami lub kitem + odwróconą 50?
Trochę byś zaoszczędził... do portretu 85/1.8.
Właściwie to by było na tyle, chyba, że jako architekturę rozumiesz też detal to jakieś tele, 70-200/4?Komentarz
-
architektura-czyli głownie fasady i architektura nowoczesna. do tego potrzebuje szerokiego. tylko czy jak kupie 10-20mm , potem bede miał stały 50mm to czy nie bedzie mi brakowało tego przedziału od20 mm do 50mm? Moze lepiej 24-70mm? Moze taki kąt wystarczy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A przy okazji czemu warto bardziej kupic 40d niz 450d? Szczerze, to jeszcze nie podjąłem decyzji. Myślałem ze tą różnicę cenową poświęce na lepszy obiektyw. Może jednak tak lepiej?Komentarz
-
Wszystko OK, ale moim zdaniem "dziura" między 22 a 70mm jest rochę duża - dołóż te 150-200zł do zestawu z obiektywem 18-55 IS. Jak się nie spodoba, to go sprzedasz.
zdravkiFotograf platoniczny
Komentarz
-
24mm do architektury to bywa już dość wąsko na crop'ie. Mam dziurę między 24 a 50, 50 a 85 i od 85 wzwyż i nie narzekam, a focę wszystko to co Ty byś chciał.architektura-czyli głownie fasady i architektura nowoczesna. do tego potrzebuje szerokiego. tylko czy jak kupie 10-20mm , potem bede miał stały 50mm to czy nie bedzie mi brakowało tego przedziału od20 mm do 50mm? Moze lepiej 24-70mm? Moze taki kąt wystarczy?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A przy okazji czemu warto bardziej kupic 40d niz 450d? Szczerze, to jeszcze nie podjąłem decyzji. Myślałem ze tą różnicę cenową poświęce na lepszy obiektyw. Może jednak tak lepiej?
makro mam z pierścieni pośrednich i heliosa lub z pożyczonego Soligora(Cosiny) 100/3.5 (ciężko dostać ale warto).
xxD warto ze względu na to co przy zakupie pierwszej lustrzanki jest dla nas zbędnym bajerem... A po dwóch latach użytkowania xxxD czuje się niedosyt.
Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.Komentarz
-
Komentarz
-
Tak jest, planuję jeszcze 50mm i zastanawiam się jeszcze nad szkłem do macro 90mm- kilka osób mi doradzało ze super. Więc dziurę będe miał generalnie między 20 a 50mmKomentarz
Komentarz