co myślicie o takim zestawie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kandp
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 17

co myślicie o takim zestawie?

Hej! Po długim czasie poświęconym szperaniu w necie za informacjami zdecydowałem się na kupno body Canona 450d i 3 szkieł. Interesują mnie portrety, krajobrazy, architektura oraz makro, ale do tego ostatniego nie mam pojęcia jakie by kupić szkło. Co myślicie o szerokątnym 10-20mm, stałoognikowej 50mm f1.8 (opjonalnie f1.4- może canona?) oraz o tele 70-200mm? Co do firm nie mam pojęcia. Czy taki zestaw by wystarczył? Może jednak inne obiektywy? Doradźcie cos prosze!
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

No skoro dużo czasu poświęciłeś na czytanie o tym to te kolejne już nic nie zmienią

Komentarz

• szuler
      Uzależniony
      • 2007
      • 829

Po pierwsze zamień 450D na 40D lub nawet 30D, a zaoszczędzoną kasę przeznacz na obiektywy.
      A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• panmateusz
        Początki nałogu
        • 2009
        • 310

Przede wszystkim musisz podać ile chcesz na taki zestaw wydać.
        Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• kandp
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 17

Tak, tylko znaczną rolę odgrywa też waga. aparat mam zamiar zabierać na wyprawy a samo body 40d waży 750g więc raczej odpada. Chodzi teraz o szkła. Co myślicie?

Komentarz

• szuler
            Uzależniony
            • 2007
            • 829

Kup 24-70 L waży 950g, ale jest bardzo dobre. A tak serio po co Ci rada co do szkieł jak kupujesz 450D ponieważ niewiele waży.
            A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• zaitsev
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1660

C85/1.8 - idealny do portretu, ale makro odpada (chociaż zależy o jak bardzo makrowe makro Ci chodzi )
              C100/2 - makro i portret
              C10-22/Sigma 10-20/Tamron 10-24 - landszafty (architektura?)

I raczej posłuchałbym forumowiczów i brał 40/30D.
              Karnet na siłkę kosztuje około 40zł.

Komentarz

• kandp
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 17

Wiadomo że jakość jest ważniejsza od wagi, jednak ona też odgrywa rolę. Co do obiektywów nie liczy się waga, wiadomo, ale jeśli mogę kupić lżejsze body, troszke taniej i wcale nie aż tak gorsze to czemu nie. 450d jest całkiem wystarczające myslę. teraz kwestia szkieł.

Komentarz

• Merauder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1092

Zamieszczone przez szuler
                  Po pierwsze zamień 450D na 40D lub nawet 30D, a zaoszczędzoną kasę przeznacz na obiektywy.
                  No zwlaszcza na 40D zaoszczedzisz cale 750 zl, bo taka jest mniej wiecej roznica (450D/40D) za samo body wedle ceneo:

40D - 3 k
                  450D - 2250,-
                  7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• jack070
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 144

Zamieszczone przez kandp
                    Wiadomo że jakość jest ważniejsza od wagi, jednak ona też odgrywa rolę. Co do obiektywów nie liczy się , wiadomo, ale jeśli mogę kupić lżejsze body, troszke taniej i wcale nie aż tak gorsze to czemu nie. 450d jest całkiem wystarczające myslę. teraz kwestia szkieł.
                    Moment, to waga puszki ma kolosalne znaczenie a obiektywów żadne?
                    Coś mi tu nie gra... :P
                    Wg. mnie jeśli zamierzasz sprzęt zabierać na wyprawy to zwróciłbym uwagę na wytrzymałość C40D...
                    Tak czy siak, do zestawu na pewno pasuje Sigma 10-20.
                    A jakby spróbować makro z 50/1.8 i pierścieniami lub kitem + odwróconą 50?
                    Trochę byś zaoszczędził... do portretu 85/1.8.
                    Właściwie to by było na tyle, chyba, że jako architekturę rozumiesz też detal to jakieś tele, 70-200/4?

Komentarz

• kandp
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 17

architektura-czyli głownie fasady i architektura nowoczesna. do tego potrzebuje szerokiego. tylko czy jak kupie 10-20mm , potem bede miał stały 50mm to czy nie bedzie mi brakowało tego przedziału od20 mm do 50mm? Moze lepiej 24-70mm? Moze taki kąt wystarczy?
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      A przy okazji czemu warto bardziej kupic 40d niz 450d? Szczerze, to jeszcze nie podjąłem decyzji. Myślałem ze tą różnicę cenową poświęce na lepszy obiektyw. Może jednak tak lepiej?
                      Ostatnio edytowany przez kandp; 27185. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• HuleLam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1641

Zamieszczone przez kandp
                        Co myślicie o szerokątnym 10-20mm, stałoognikowej 50mm f1.8 (opjonalnie f1.4- może canona?) oraz o tele 70-200mm? Co do firm nie mam pojęcia.
                        Wszystko OK, ale moim zdaniem "dziura" między 22 a 70mm jest rochę duża - dołóż te 150-200zł do zestawu z obiektywem 18-55 IS. Jak się nie spodoba, to go sprzedasz.
                        zdravki
                        Fotograf platoniczny

Komentarz

• zaitsev
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1660

Zamieszczone przez kandp
                          architektura-czyli głownie fasady i architektura nowoczesna. do tego potrzebuje szerokiego. tylko czy jak kupie 10-20mm , potem bede miał stały 50mm to czy nie bedzie mi brakowało tego przedziału od20 mm do 50mm? Moze lepiej 24-70mm? Moze taki kąt wystarczy?
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          A przy okazji czemu warto bardziej kupic 40d niz 450d? Szczerze, to jeszcze nie podjąłem decyzji. Myślałem ze tą różnicę cenową poświęce na lepszy obiektyw. Może jednak tak lepiej?
                          24mm do architektury to bywa już dość wąsko na crop'ie. Mam dziurę między 24 a 50, 50 a 85 i od 85 wzwyż i nie narzekam, a focę wszystko to co Ty byś chciał. makro mam z pierścieni pośrednich i heliosa lub z pożyczonego Soligora(Cosiny) 100/3.5 (ciężko dostać ale warto).

xxD warto ze względu na to co przy zakupie pierwszej lustrzanki jest dla nas zbędnym bajerem... A po dwóch latach użytkowania xxxD czuje się niedosyt.
                          Ostatnio edytowany przez zaitsev; 18103.

Komentarz

• allxages
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2549

Zamieszczone przez HuleLam
                            Wszystko OK, ale moim zdaniem "dziura" między 22 a 70mm jest rochę duża - dołóż te 150-200zł do zestawu z obiektywem 18-55 IS. Jak się nie spodoba, to go sprzedasz.
                            zdravki
                            Kolega podawał jeszcze stałkę 50 po drodze.

Komentarz

• kandp
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 17

Tak jest, planuję jeszcze 50mm i zastanawiam się jeszcze nad szkłem do macro 90mm- kilka osób mi doradzało ze super. Więc dziurę będe miał generalnie między 20 a 50mm

Komentarz

Pracuję...