Pierwsza lustrzanka.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • annolina

Pierwsza lustrzanka.

To może najpierw - witam! Jeśli źle umieściłam temat, proszę o wybaczenie, ale tak łatwo się tu połapać, naprawdę!

Chcę kupić swoją pierwszą lustrzankę cyfrową. Mam wiele pytań i bardzo chciałabym, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości itp. Przedstawię Wam moją sytuację
    Jestem amatorką, pracowałam na kompakcie - Canon Powershot a550. Jeśli chodzi o tzw. "zwykłą cyfrówkę" spełnił moje oczekiwania, to naprawdę świetny aparat jak na cenę i techniczne możliwości. Jednak bardzo chcę się rozwijać i w końcu dokonać zakupu czegoś bardziej profesjonalnego.
    Po pierwsze chcę, aby to był Canon. Budżet mam ograniczony, ale chcę kupić coś używanego, na Allegro. Od dawna przymierzam się do 400d, ale teraz już sama nie wiem. Myślałam o kitowym zestawie, ale może lepiej kupić samo body i od razu jakiś lepszy obiektyw? Pierwsza kwota, którą postanowiłam wydać to 1600 zł. Tyle mniej więcej kosztuje kitowy zestaw na allegro, ewentualnie musiałabym dokupić torbę, ale to inna kwestia. Tylko zastanawiam się czy obiektyw kitowy spełni moje wymagania. Ogniskowa jest ok, ale ma strasznie słabe światło, musiałabym zawsze doświetlać, a mimo wszystko lubię kiedy zdjęcia są dobrze doświetlone bez mojej ingerencji [oczywiście w należytych warunkach - zbyt dużo wymagać nie można].

Na koniec dodam, że chcę fotografować.. ludzi. Hm, głównie fashion, ale również portrety.

Pomożecie?
  • SirDuncan
    Bywalec
    • 2007
    • 122

1. kup KITa i cos jasnego na M42 (po kilkadziesiat zl za obiektyw)
    2. kup canona 50mmf1.8 i zbieraj na jakiegos bardziej uniwersalnego zooma.

do mody i portretow chyba stala ogniskowa, a nawet brak AF nie powinny byc az tak wielkim problemem.
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• Kronos
      Bywalec
      • 2008
      • 237

To może tak:

http://allegro.pl/item666415441_cano...ality_bcm.html
      (z tym że na cropie to już nie 50mm)

+

http://allegro.pl/item668810033_cano..._jak_nowy.html

i jeszcze gotowy zestaw

http://allegro.pl/item669727232_cano...7_85mm_is.html

*przytoczone aukcje są jedynie propozycją, nie sugeruję konkretnego egzemplarza czy sprzedawcy, jedynie modele.
      Ostatnio edytowany przez Kronos; 22587.

Komentarz

• bartek73
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 28

Koniecznie skalkuluj tak zakupy, żeby znalazło się miejsce na 50mm/1.8.

Komentarz

• annolina

Właśnie myślałam o 50mm, ale słyszałam, że to beznadziejny plastik. Czyli nie wierzyć?
          Stała ogniskowa zasadniczo by mi wystarczała, tym bardziej, że przecież dopiero zaczynam. Martwi mnie jednak AF, zawsze był dla mnie bardzo istotny. Lubię kiedy ostrości są ładnie ułożone, a podobno 50mm często nie trafia.

edit:
          Kronos - zestaw mi nie bardzo odpowiada, bo ten obiektyw jest strasznie ciemny, a jak już mówiłam - zależy mi na tym punkcie!
          Ostatnio edytowany przez Gość; 26815.

Komentarz

• pank
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1502

Masz mały budżet, potrzebujesz AF więc jesteś skazana na 50/1.8. Owszem, jest to beznadziejny plastik, bokech nie jest zbyt piękny a AF pozostawia wiele do życzenia ale nie ma alternatywy. Kup body i ten obiektyw na początek, resztę możesz sobie darować. Af 50/1.8 szybki nie jest, sportu nim nie zrobisz ale do portretów spokojnie wystarczy.
            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• andrewjohn
              Początki nałogu
              • 2008
              • 349

Zamieszczone przez pank
              Masz mały budżet, potrzebujesz AF więc jesteś skazana na 50/1.8. Owszem, jest to beznadziejny plastik, bokech nie jest zbyt piękny a AF pozostawia wiele do życzenia ale nie ma alternatywy. Kup body i ten obiektyw na początek, resztę możesz sobie darować. Af 50/1.8 szybki nie jest, sportu nim nie zrobisz ale do portretów spokojnie wystarczy.
              Zgadzam się.Nic lepszego i jasnego w tej cenie nie znajdziesz.Pomimo różnych mankamentów ten obiektyw potrafi robić bardzo dobre zdjecia. Z czasem coraz bardziej go doceniam (chociaż budowa rzeczywiscie nie gwaratntuje długowieczności).
              Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• annolina

No tak, macie rację. A do ilu powinien powiększyć się mój budżet, żeby kupić coś lepszego? No i co by to miało być?'
                Bo gdybyście mieli tak wstępnie powiedzieć ile powinnam przeznaczyć na pierwszą lustrzankę [Canona], z odpowiednim szkłem [dobre światło, w miarę szybki i przede wszystkim celny AF] to jaką kwotę byście podali? Oczywiście w przeznaczeniu do fotografii portretowej i fashion.
                Chcę kupić dobry zestaw, żeby nie musieć go wymieniać za 2 miesiące.

I jeszcze jedno pytanie, co do korpusu. Myślicie, że 400d to dobry wybór? W tej cenie pewnie jeden z najlepszych, ale może powinnam zaoszczędzić i kupić coś lepszego. Jak myślicie?

Komentarz

• pank
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1502

Zawsze można dołożyć i kupić coś lepszego, można tak w nieskończoność prawie, jak już się dojdzie do 1Ds mkIII i torby Lek, przyjdzie czas na średni format. Nie wiem ile możesz zaoszczędzić i dołożyć, ale bardzo przyjemnym zestawem na początek był by 30D + 50/1.4, możesz też zostać przy 400-450D + 50/1.8 i poszukać jeszcze 85/1.8.
                  Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Blindseeker
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 522

Dhyba lepiej zamiast 400d troszkę dołożyć i kupić body z półki wyżej - typu 30d.

Komentarz

• annolina

Właśnie zawsze mnie 450d kusił, ale to już wyższy wydatek, różnica pomiędzy nimi też, prawda? Dobra, zatem zostanę przy 50mm, ale będę potrzebowała bagnet, nie?

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

A po co Ci bagnet? Chcesz kogoś dźgać?

Komentarz

• PeterPanX
                          • 2008
                          • 5

Bagnet.
                          ...jest wbudowany w obiektyw, nie ma czym się martwić.

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

Mam wrażenie że koleżance chodziło jednak o coś innego. Dla tego pozwoliłem sobie na niewinny żarcik.

Komentarz

• PeterPanX
                              • 2008
                              • 5

Żarcik załapałem ale na wszelki wypadek odpowiedziałem koleżance. Sam kiedyś nie wiedziałem takich rzeczy, a głupich pytań podobno nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...