canon 50d z jakim obiektywem ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chhubert
    • 2009
    • 14

canon 50d z jakim obiektywem ??

Witam zamierzam zakupic canona 50d ale pojawil sie dylemacik z jakim obiektywem.Mam do wyboru nastepujace zestawy :

CANON EOS 500D + 18-55 IS
    CANON 50D + 18-200is

Co bedzie fotografowane plener (krajobrazy ) i od czasu do czasu portret i w ruchu
    Oczywiscie tez mozecie psiac swoje propozycje
    Dziekuje za odpowiedz
    Pozdrawiam
    Hubert
    Ostatnio edytowany przez chhubert; 26853.
    Canon 40
  • Amok
    Początki nałogu
    • 2008
    • 256

po pierwsze nie kupuj tego ścierwa(50D)-tylko kup 40D a kase włóż w obiektyw-taka skromna rada
    uwierz mi
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Komentarz

• jack070
      Bywalec
      • 2008
      • 144

Tylko te dwa zestawy wchodzą w grę?
      Jest między nimi dość duża różnica cenowa i nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, dlatego pytam.
      500D + 18-55 - 3400zl
      50D + 18-200 - 4800zl
      Jesli cena tego drugiego stanowi górną granicę, cóż...
      Wybrałbym zupełnie inny zestaw, pewnie 40D + Tamron 17-50/2.8 + lampa (430ex)
      Krajobraz - 17mm - zawsze szerzej
      Dziecko / ruch - lampa i nie grożny jest brak światła
      Portret - zawsze lepsze 50mm 2.8 niż 55mm 5.6

A z tych dwóch wybrałbym pierwszy, nie żałowałbym zakupu superzooma :P

Komentarz

• chhubert
        • 2009
        • 14

przepraszam mialo tam byc canon 50D 18-55
        Canon 40

Komentarz

• SirDuncan
          Bywalec
          • 2007
          • 122

obydwa obiektywy bez szalenstw. jak koniecznie chcesz 50D i nie masz teraz kasy na lepszy obiektyw, to chyba lepiej bierz 18-200. choc jestem zdecydowanym przeciwnikiem zuperzoomow, to wybierajac miedzy tymi dwoma zyskujesz sporo wiekszy zakres, a jakosc 18-55 chyba tez powalajaca nie jest, choc slyszalem ze go chwalili.
          a jezeli inne opcje tez wchodza w gre, to zdecydowanie T17-50, no chyba ze masz kase na C17-55 ;-)
          5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• ElSor
            Uzależniony
            • 2008
            • 504

Zamieszczone przez Amok
            po pierwsze nie kupuj tego ścierwa(50D)-tylko kup 40D a kase włóż w obiektyw-taka skromna rada
            uwierz mi
            Nie dales zupelnie zadnych argumentow na to ze 50D to zle body i chcesz byc wiarygodnym uzywajac slowa "scierwo".

Co do glownego tematu - 50D z tym super zoomem macalem tylko w sklepie ale pewnie ze wzgldu na wiekszy zakres wolalbym jego niz 18-55 pytanie tylko czy warto brac cos co bedziesz chcial niebawem sprzedac. Lepiej kupic samo body i do niego chocby wyselekcjonowanego Tamrona 17-50mm f/2.8 ktorego bedziesz uzywal najczesciej a jak bardzo potrzeba tele to chocby tania uzywana sigme 70-300 APO - cenowo wyjdzie minimalnie drozej ale glownie uzywany zakres bedziesz mial dobrej jakosci i do tego koniec na 300mm - przy odsprzedazy juz uzywanej sigmy stracisz niewiele.
            A490+SDK
            Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Amok
              po pierwsze nie kupuj tego ścierwa(50D)
              Na nogę Ci upadł że tak się wyrażasz? Proszę o stonowane słownictwo i rzeczowe argumenty a nie demagogię.

Komentarz

• Jago
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1503

Zamieszczone przez Amok
                uwierz mi
                Możesz rozwinąć swoją myśl

Zamieszczone przez Vitez
                Na nogę Ci upadł że tak się wyrażasz? Proszę o stonowane słownictwo i rzeczowe argumenty a nie demagogię.
                Coś mu rzeczywiście upadło - chyba sufit na głowę
                Ostatnio edytowany przez Jago; 16499. Powód: Automerged Doublepost
                C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• szuler
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 829

No może bez przesady 50D jest lepszym aparatem, ale faktycznie lepiej kupić 40D i dobre szkło. Dobre znaczy Canon i najlepiej "L".
                  A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1503

Zamieszczone przez szuler
                    No może bez przesady 50D jest lepszym aparatem, ale faktycznie lepiej kupić 40D i dobre szkło. Dobre znaczy Canon i najlepiej "L".
                    Twój argument jest rzeczowy czego nie można powiedzieć o argumencie Amok
                    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• eosowa
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 18

Nie, najlepiej kupić 50D i dobre szkło :-D

Ja mam 50D z C70-200f/4, miodzio sprzęt

Komentarz

• chhubert
                        • 2009
                        • 14

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi Doszedlem do wniosku ze mozna kupic Canon 50D 18-200is pobawie sie nim troszke uzbieram i sprzedam i wtedy kupie lepsze szkielko (moze nawet dwa w miare dobre szkielka jak starczy)
                        Tez zastanawialem sie nad 40d ale jednak zostane przy 50D ..... (nie wiem czy dobrze zrobie ale mam andzieje ze za jakis czas bede zachwalac to body ;]
                        Canon 40

Komentarz

• Bogdan56_Ch
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 377

Też miałem taki problem z puszką i nie żałuję. Dzięki temu, zamiast posyłać obiektywy do niepewnego Canona, skorzystałem z mikroregulacji dla 3 obiektywów w tym canon 24-105 (+5) i dzięki temu mam szkiełka idealnie ustawione. Nie odczuwam czegoś takiego jak pływanie ostrości po ustawieniu mikroregulacji. Raz ustawiałem i po kłopocie.

Komentarz

• wojkij
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1915

Dobre znaczy Canon i najlepiej "L".
                            O jasne, bijcie pokłony - eLki idą - bez przesadyzmu proszę.

W tej kwocie niech bierze 40d+T17-50 2.8+50 1.8 - lepszego rozwiązania nie ma.

Znając życie wygra jednak dyskoteka i bajery - bo się musi ładnie świecić i "mikroregulować", nieważne że to co wychodzi z puszki jest gorsze (50d+18-200 vs 40d+17-50)
                            Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                            www.kwapisz.org

Komentarz

• DAWIDSON
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 187

Jeżeli chcesz się pobawić i sprzedać szkło, kup na allegro 28-135 IS ,używany za dobrą kasę, zdjęcia nie porównywalnie ładniejsze niż z 18-200, i do tego nie wygląda jak "pogrubiony" kit 18-55IS .
                              50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Komentarz

Pracuję...