Jak włączyć żółtą lampkę doświetlającą AF w 40d...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qb4hkm
    Bywalec
    • 2007
    • 239

Jak włączyć żółtą lampkę doświetlającą AF w 40d...

Szczena mi wczoraj opadła jak wczoraj zobaczyłem 40d które doświetla sobie AF tym żółtym światełkiem które jak mi się wydawało służy tylko jako sygnalizacja samowyzwalacza... Ustaliłem, że soft jest niemodyfikowany, i sprawdziłem jeszcze ustawienia custom fn. (doświetlanie AF było ustawione na tylko z lampą zewnętrzną - żeby było śmieszniej...).
    Za cholerę nie mogę tego u siebie ustawić... według właściciela tamtej 40d to on zawsze tak miał...
  • bebesky
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1231

według instrukcji jest to lampka redukcji czerwonych oczu / kontrolka samowyzwalacza

czy to jest doświetlenie AF - szczerze wątpię

Komentarz

• qb4hkm
      Bywalec
      • 2007
      • 239

Zamieszczone przez bebesky
      według instrukcji jest to lampka redukcji czerwonych oczu / kontrolka samowyzwalacza

czy to jest doświetlenie AF - szczerze wątpię
      Możliwe... tylko czemu zapalała się przy braku flasha zewnętrznego i zamkniętym wbudowanym?

Komentarz

• traphezz
        Bywalec
        • 2008
        • 126

Zamieszczone przez qb4hkm
        i zamkniętym wbudowanym?
        chyba nie bardzo, wez aparat otworz wbudowana lampe, zakryj obiektyw albo idz do ciemnego pomieszczenia i wtedy wbudowana lampa zacznie Ci blyskac stroboskopowo wspomagajac AF po czym jak sie ustawi to zaswieci sie dioda...

Tez nie rozumie ze nie moze ona dzialac na tych dwoch metrach jako wspomaganie, a tymbardziej czemu sie zapala po ustawieniu ostrosci :0

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

Możliwe... tylko czemu zapalała się przy braku flasha i zamkniętym wbudowanym?
          Przytoczyłem to co jest w instrukcji

A od wspomagania AF jest lapma co już zostało napisane.

Chyba że wiesz lepiej od producenta, albo canon zataja funkcje aparatu przed użytkownikami.

Komentarz

• qb4hkm
            Bywalec
            • 2007
            • 239

Ja to wszystko wiem... i wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy przy ZAMKNIĘTEJ! lampie i bez lampy wewnętrznej ujrzałem to żółte światełko... dziwne...

Komentarz

• siudym
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2249

Taka lampke maja niektore analogowe EOS'y jak np. w moim 500 - wali ona mocno po oczach, ale w cyfrze tego juz nie ma, a na 100% nie w 40D.
              A dlaczego sie zapalila, pojecia nie mam

Komentarz

• cypr_ian

A ja mam podobny problem. W programach od P do A-DEP zamiast stroboskopu zapala się ta lampka. Natomiast w trybach C i w trybach pełnej automatyki działa stroboskop. Ma ktoś pomysł co zrobić, żeby w trybach manualnych też był stroboskop zamiast tej małej lampki ?
                Pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Ja to wszystko wiem... i wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy przy ZAMKNIĘTEJ! lampie i bez lampy wewnętrznej ujrzałem to żółte światełko... dziwne...

To światełko miga tak również przy samowyzwalaczu. A że 40D może mieć 2 sek albo 10 sek samowyzwalacza to może właściciel na tyle niezorientowany był że ciągle zdjęcia z 2sek opóźnieniem robił?

Komentarz

• dziobolek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2634

Zamieszczone przez Vitez
                    To światełko miga tak również przy samowyzwalaczu. A że 40D może mieć 2 sek albo 10 sek samowyzwalacza to może właściciel na tyle niezorientowany był że ciągle zdjęcia z 2sek opóźnieniem robił?
                    Nie, myślę że to nie to Vitez.
                    Ja miałem podobny przypadek z moją 50-ką.
                    Też byłem zaskoczony gdy w ferworze robienia fotek,
                    w sytuacjach nazwijmy to "ciemniejszych" aparat odpalał żółtą lampkę,
                    po wciśnięciu spustu do połowy, jakby wspomaganie AF.
                    Ale ja miałem taką sytuację tylko podczas jednej sesji i potem miałem to sprawdzić, bo w/g instrukcji powinno być strobo z wbudowanej lampy.

No ale jak to w życiu bywa - zapomniałem o fakcie, m.in. dlatego że przesiadłem się na wyższe czułości ISO, bardzo sporadycznie korzystając z błysku.

Pozdrówka!
                    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• adi3124
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 122

to światełko zapala sie przy włączonej redukcji czerwonych oczu .
                      EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez adi3124
                        to światełko zapala sie przy włączonej redukcji czerwonych oczu .
                        Ale... przeczytałeś wątek zanim to napisałeś?
                        Mowa o tym światełku palącym się przy zamkniętej wbudowanej lampie i braku zewnętrznej lampy, czyli przy zdjęciu bez błysku.
                        Jak dla mnie ciekawostka, ale się nie przejmuję bo zawsze wspomagam zewnętrzną lampą (w 40D ani razu od 1.5 roku nie otworzyłem wbudowanej...).

Komentarz

• sirlukas
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 301

Ja wesprę teorię Viteza, lampka się pali bez mrugania przy 2 sekundowym wyzwalaniu.
                          "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                          ... mój zestaw...

Komentarz

• smelbo
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 60

Światełko włącza się przy ustawieniu obiektywu w tryb manualny, do tego z włączoną redukcją i otwartą lampą, lampa wtedy nie błyska tylko świeci się właśnie samo to światełko.
                            C 40D / T 17-50 F2.8 / C 580EX II / C EF 50mm 1.8 II / Jupiter 135mm F3.5 MC

Komentarz

• sirlukas
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 301

Tak, ale kolega wyraźnie napisał, że lampa była schowana.
                              Jedyne co mi przychodzi do głowy to samowyzwalacz nastawiony na 2 sekundy.
                              "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                              ... mój zestaw...

Komentarz

Pracuję...