70-200lf2.8 Vs 70-200lf4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • borkomar
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1083

70-200lf2.8 Vs 70-200lf4

Witam czy warto byloby kupic 70-200Lf2.8 za jakies 3-3.5tysiaka??
    Mowa o wersji bez IS.
    Czy dac spokoj i kupic za 2500 z F4.Jak roznica i czy warta zachodu??
    Wiem ze podobne tematy byly ale chodzi mi o cene za jaka potencjalnie bede mogl kupic wersje 2.8 czy jest sens dokladac 1K za to swiatlo??
    5D +
  • Arkan
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1401

Zamieszczone przez borkomar
    ...czy jest sens dokladac 1K za to swiatlo??
    Jeśli będzie Ci potrzebne to tak, warto.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• thorin
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1990

Zamieszczone przez mmsza
      Oczywiście, że warto ale "potencjalnie" nikt ci go za tyle nie sprzeda i proszę cię - nie pisz już do mnie takich idiotycznych maili za pośrednictwem Allegro jak przed chwilą

Mmsza to ja juz spiesze z kolejna glupia wypowiedzia szkoda ze nie sprzedajesz tego obiektywu za rok bo ja chetnie wtedy za niego tylr dam, no chyba ze licytuje na allegro a Ty na mnie czekasz ?

Komentarz

• thorin
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1990

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez mmsza
          Taaa, kolega borkomar zaproponowal mi za nowy obiektyw Canona 70-200/2.8 na gwarancji "rewelacyjną" kwotę 3K pln - NORMALNIE TAKĄ SE WYMYŚLIL PROMOCJĘ - i jeszcze się na forum dopytuje czy dobrze robi
          Ale gdzie widzisz problem? Zaproponował Ci tyle, Tobie ta kwota nie odpowiada, dziękujemy, następny do golenia.

PS, biorąc pod uwagę, że nowe u tipów stoją po ~4.5k ja bym za używany nie dal więcej niż 3.5k - mając zapłacić więcej wolałbym kupić nowy. W sumie jeśli cos sprzedaję ze swoich starszych gratów, to reguły za 2/3 oryginalnej ceny, no ale powiedzmy że L-ka to L-ka...

A jeśli Twoja "promocyjna" cena za używany obiektyw zbliża się bardziej do 4k to.. hmm, powiedzmy, że to nie borkomar jest tu najśmieszniejszy ;-)
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez mmsza
            oczywiście zakładając, że towar jest w stanie idealnym - a jest
            Terefere Używany jest zawsze używany. Wiesz ile wartości na rynku traci samochód w momencie zakupu, gdy właściciel wyjeżdża nim z salonu? Jakieś 10% Nie ma czegoś takiego jak "prawie nówka". Staram się tą zasadę stosować zarówno do gratów które sprzedaję, jak i tych które kupuję - póki co z dobrym skutkiem

A co do gwarancji, to większość tipów daje w tej chwili gwarancję europejską, ważną w PL. Aż mnie to nawet zdziwiło, bo jakiś czas temu brałem udział (na innym forum) w dyskusji w której broniłem odwrotnego twierdzenia

Edit: zresztą, co ja sie będę rozpisywał...
            Zamieszczone przez mmsza
            Ja osobiście wolę dać 4K za obiektyw z 10,5 m-cy gwarancją Canon Polska niż 4,7K z 12 m- ną gwarancją Tipa
            A ja nie i borkomar też nie. I póki co jesteś w mniejszości

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez mmsza
              Na szczęście jest to jeszcze mój obiektyw i to ja określam jego wartość bo wiem co sprzedaję 8)
              Doookładnie - możesz choćby i za 10K - Twoje prawo

Zamieszczone przez mmsza
              A Ty muflon, chcesz go kupić? - bo rozpisujesz się na temat mojego ogłoszenie co najmniej jakbyś był bezpośrednio tym ogłoszeniem zainteresowany
              "Dziekujemy już mamy" ale to Ty zacząłeś od osobistego ataku na zupełnie normalnie postawione pytanie.

Edit: BTW, myślę, że po zamianie Canona na tą Sigmę jeszcze nieraz za nim zatęsknisz...

Komentarz

• Arkan
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1401

Zamieszczone przez muflon
                "Dziekujemy już mamy" ale to Ty zacząłeś od osobistego ataku na zupełnie normalnie postawione pytanie
                Ciekawe, czy wątek zostnie wymoderowany ...przez M, bo jeśli nie to mamy Folwark Zwierzęcy, a jeśli tak to mamy sytuację jak w dowcipie o Kowalskim w Domu Wariatów - Pyta Doktor-
                D: Kowalski, co tam piszecie?
                K: A list do siebie Panie Doktór!
                D: A co w nim piszecie?
                K: A jescze nie wiem, bo go nie dostałem!

BTW, myślę, że po zamianie Canona na tą Sigmę jeszcze nieraz za nim zatęsknisz...
                A tak dokładniej, to dlaczego miałoby tak być? Wg mnie to jest raczej wybór 2.8 vs 300mm.
                Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez Arkan
                  A tak dokładniej, to dlaczego miałoby tak być? Wg mnie to jest raczej wybór 2.8 vs 300mm.
                  Hmm, kiedyś tu przerabialiśmy dyskusję nt 70-200, TCx1.4, TCx2, 100-400, z przykładami różnic w zakresie na zdjęciach itp. O ile pamiętam, to wniosek był, że bez konkretnej potrzeby nie warto. Poza tym napisałem "nieraz", nie "zawsze"

Edit: chociaż w sumie mmsza chce efektywnie 140-420/5.6 to jest już trochę inna para kaloszy... oprócz 70-200/2.8 - chętnie, zamiast - w życiu , mimo że ja też raczej głównie większych ogniskowych uzywam (samoloty).

Komentarz

• Arkan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1401

oprócz 70-200/2.8 - chętnie, zamiast - w życiu , ...
                    Pogadamy, jak się przesiądziesz na mniejszy crop niż 1.6, bo na FF 70-200 = 100-300, czyli 70-200 będzie bardziej odpowiednikiem 28-135 na 20D. Więc może "never say never".
                    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez Arkan
                      Pogadamy, jak się przesiądziesz na mniejszy crop niż 1.6
                      Hmm, do moich zastosowań 70-200x1.3 byłoby nawet lepsze niż x1.6 Tylko w 100-400 długiego końca żal... :sad:

Komentarz

• sal
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1122

Zamieszczone przez mmsza
                        Na szczęście jest to jeszcze mój obiektyw i to ja określam jego wartość bo wiem co sprzedaję 8)
                        Nieprawda. Dana rzecz jest warta tyle, ile ludzie chca za nia zaplacic. Nie wierze, ze nie znasz...
                        Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• sal
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1122

Zamieszczone przez mmsza
                          ...legalnym szkle wysokiej klasy.
                          Sugerujesz, ze na Allegro sa nielegalne (kradzione?) szkla?
                          Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Osso chodzi ? Wydaje mi się, że nieco odbiegliśmy od tematu.

Wypowiem się na temat obydwu szkieł, które miałem (mam) okazję mieć jako szkła własne.

Zalety:
                            2.8 - światło, przydatne z pewnością czasami, przymknięty o jedną działkę (4.0) rysuje żylety, mocowanie do statywu, współpraca pełna z konwerterami 1,4 i 2,0 (AF itd).

4.0 - stosunek cena/jakość, jakość zdjęć (żyleta od 5.6m na 4.0 lekuchne mydełko, jak przy 2.8 na w/w)

Wady:
                            2.8 - cena, osłona przeciwsloneczna zbyt miękki plastik - wyrabia się mocowanie

4.0 - brak mocowania do statywu, osłona przeciwsłoneczna brzydka okrągła (nie tulipan), materiał też kiepski, brak AF przy TC 2.0.
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Zamieszczone przez Cichy
                              4.0 - brak mocowania do statywu, osłona przeciwsłoneczna brzydka okrągła (nie tulipan), materiał też kiepski, brak AF przy TC 2.0.
                              Dorzucę od siebie, że na body z gripem on jest jakiś taki... mały ;-)

Komentarz

Pracuję...