Prześwietlone foty w 10D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canonier

Prześwietlone foty w 10D

Witam, jestem tu nowy, oglądałęm ale takiego tematu nie znalazłem.

10D, słoneczny dzień, słońce prawie w plecy, robie fote szarego budynku i po chwili na wizjerze mruga ponad 90% kadru (z wyjątkiem ciemnych drzwi), wszystko prześwietlone.
    Ustawienia 100 ISO, P, obiektyw Sigma 17-35,

Sprawdzięłm jeszcze raz ustawienia, wszystko wygląda OK, robie ponownie, i to samo.
    Po przełączeniu na Av (nic więcej), fota wychodzi prawie poprawnie, (miga prześwietlone tylko kawałek nieba). Za chwile wchodze do budynku, i robie foty z lampą, i jedne sa OK, a inne niedoświetlone. Wygląda jakby robione w ciemnym kościele.

Niestety teraz sobie pluje w borde, że te prześwietlone foty zaraz skasowałem, bo teraz nie mam co przeanalizować. Ale jutro powtórze foty i zobacze.

Czy ktoś maiął takie problemy??
    Bo ostatnio coraz częściej mam foty prześwietlone lub niedoświetlone (szczególnie z lampą 550EX)

Zastanawiam się nad wysłaniem aparatu do serwisu, bo mam go dopiero 3 miesiące.

Canonier
  • DariuszM
    Coś już napisał
    • 2004
    • 94

nie rób na P ale na M
    pod kciukiem masz też kóleczko do poprawki ekspozycji
    jutro juz takich samych zdjec nie powtorzysz bo słońce i chmury mogą dać zupełnie inne światło
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Re: Prześwietlone foty w 10D

Zamieszczone przez canonier
      Zastanawiam się nad wysłaniem aparatu do serwisu, bo mam go dopiero 3 miesiące.
      Przeswietlenia zdjec to problem fotografa nie aparatu.
      Trzeba odpowiednio do warunkow i obiektu fotografowanego odpowiednio dobierac: tryb pracy aparatu, tryb pomiaru swiatla, nastawy i korekty ekspozycji.

Nawet najnowsze pomiary swiatla nie sa doskonale bo polegaja na pewnych sztywnych algorytmach.
      Gdy zdarzaja sie sytuacje i warunki ktory zmylaja pomiar swiatla to trzeba albo inny tryb pomiaru zastosowac (najczesciej punktowy w kontrastowych miejscach i usredniac) albo stosowac manualne nastawy lub korekte ekspozycji.

Ja jako ze nie lubie dlugotrwalych wylcizen i tabelek stosuje drugi sposob - gdy pierwsze ujecie wykazuje przepalenia to daje -1 i spokoj 8) (najczesciej w RAW - jeszcze wiekszy spokoj).

Co do lampy to trzeba znac system dzialania E-TTL by wiedziec kiedy i dlaczego lampa przepala lub niedoswietla - to rowniez odpowiedzialnosc fotografa by znac swoj sprzet a nie jak fotki nie wychodza to slac od razu do serwisu .
      W E-TTL lampa zawsze dobiera sile wg pomiarow z centralnego punktu AF. Dlatego gdy po przekadrowaniu lub "przypadkiem" centralny punkt trafi na cos ciemniejszego niz to co ty chcesz dobrze oswietlic lampa to ci przepali. I tu mozna stosowac kilka rozwiazan: FEL, blokada ekspozycji pod oddzielnym przyciskiem (nie mam aparatu przy sobie to bym ci powiedzial ktora dokladnie Cn Fn to robi), albo repeta ujecia ze zmniejszona sila lampy - wybor rozwiazania rowniez zalezy w jakim trybie i jakim stylu robisz zdjecia z lampa.

Ja uzywam glownie trybu Av, lampa jako Auto (czyli wypelnienie fleszem, tzw slow sync) rowniez auto adjust fill flash tez na on... i najczesciej mam ustawione niedoswietlenie o 2/3 .

Komentarz

• canonier

Pozwólcie, że sam sobie odpowiem na pytanie.
        Otóż poczyniłem testy, i co z nich mi wyszło:
        winę za wszystko ponosi, nie fotograf, czyli ja, ale jedynie obiektyw.
        Na programie Av, zrobiłem fote na najmniejszej przysłonie, (2,8) i fota jest super, to samo zdjęcie po 10 sekundach, ale przysłona przestawiona na 13, i zdjęcie prześwietlone, poprostu białe, migające na czarno.
        Próbowałem potem na dużej przysłonie wcisnąć podgląd głębi i bez efektu, nic się nie dzieje.

Wniosek jeden:
        OBIEKTYW SIGMA 17-35 1:2,8-4 EX HSM NIE NADAJE CIĘ DO CYFRAKA.
        z EOSem 5 chodzi doskonale.

Może ktoś chce kupić wyżej wymieniony obiektyw, SPRZEDAM

Canonier

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez canonier
          Na programie Av, zrobiłem fote na najmniejszej przysłonie, (2,8) i fota jest super, to samo zdjęcie po 10 sekundach, ale przysłona przestawiona na 13, i zdjęcie prześwietlone, poprostu białe, migające na czarno.
          He, no niezle jaja 8) .
          Pozostaja ci dwie rzeczy - wymiana chipu w Sigmie tak by zgrywal sie dobrze z dSLR -kosztuje to podobno 109zl, dodatkowo w serwisie Canona przydaloby sie sprawdzic (juz po tuningu obiektywu w serwisie Sigmy) kompatybilnosc szkla z body i ewentualnie nastepny tuning tym razem body ze szklem.

Komentarz

• Przemek Białek
            Uzależniony
            • 2004
            • 832

Canonier ja tak z zapytaniem jak robiles te foty to lampie miales wlonczony H
            synchro z kazdym czasem otwarcia, ja tak mialem jak zapomnialem go wlonczyc!,
            dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
            "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Anonymous
              Bywalec
              • 2004
              • 117

rzeczywiscie sigma 17-35 jest dosc niefortunnym obiektywem jesli chodzi o wspolprace z cyfrowymi lustrzankami. Pozniejsza jej wersja zoptymalizowana do pracy wlasnie z dSLR jest juz ponoc lepsa ale nie mialem okazji testowac.

Komentarz

• canonier

Powiem więcej, testy poszły dalej, i niestety w EOSie 5 też przysłona nie działa.
                Więc obiektywik idzie do serwisu.

Czy ktoś może polecić jakiś zaufany serwis, który naprawi tę przysłone i może przy okazji update chipa???

Komentarz

• Tytus
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Vitez
                  .

poczytaj testy analogowych Canonów
                  czasami 60% zdjęć jest w nich prześwietlonych, to jest wręcz znak firmowy Canona

i powtórzę po raz kolejny

WIĘCEJ SAMOKRYTYKI W STOSUNKU DO POSIADANEGO SPRZĘTU!
                  ON NIE JEST IDEALNY
                  20Dset
                  maj łeb...

Komentarz

• Czacha
                    fotograf
                    • 2004
                    • 4868

tak, canon lubi wyciagac detale z cieni.. a co za tym idzie bardzo chetnie przeswietla jasne punkty w kadrze

wyjscia sa dwa: albo unikac mocno kontrastowych kompozycji.. albo zaczac fotograf na manualu, badz wyczuc algorytm odpowiedzialny za naswietlanie...

PS. nie wspominam o nastawach manualnych.. bo po co?
                    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Tytus
                      Zamieszczone przez Vitez
                      .

poczytaj testy analogowych Canonów
                      czasami 60% zdjęć jest w nich prześwietlonych, to jest wręcz znak firmowy Canona

i powtórzę po raz kolejny

WIĘCEJ SAMOKRYTYKI W STOSUNKU DO POSIADANEGO SPRZĘTU!
                      ON NIE JEST IDEALNY
                      Ty chyba nie zrozumiales.
                      Jesli aparat ci przeswietla bo po prostu taki jest - nieidealny , to to ze nie umiesz tego skorygowac w zaleznosci od zastanych warunkow, to problem fotografa, a nie powod oddawania aparatu do serwisu o czym kolega wspominal w swoim inicjujacym poscie .
                      A poza tym problem juz sie wyjasnil i tym razem jak widzisz to Sigma a nie Canon dala ciala :P

Komentarz

• Aszu
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 707

W skrócie:
                        Program M, Av, Tv,
                        Kardujemu, przycisk do połowy, kciukiem duże pokrętło - korektak expozycji i załatwione.
                        Można też zrobić 3 zdięcia z korektą expozycji, trzeba w menu ustawić wartość korekty
                        MENU/AEB/ (pokrętłem -tym małym) ustawiamy wartość korekty.
                        Strzelamy 3 foty.
                        NIE DZIAŁA Z LAMPĄ BŁYSKOWĄ.

PAMIETAĆ TRZEBA ŻEBY SKASOWAĆ TE USTAWIENIA. SAME NIE ZNIKNĄ.
                        //mj

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Aszu
                          W skrócie:
                          Mozna jeszcze krocej: RAW 8)

Komentarz

• Aszu
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 707

Mozna jeszcze krocej: RAW
                            tak, ale ....
                            jak chcesz zrobić więcej fotek, a masz ograniczoną ilość pamięci to odpada, trzeba zadowolić się JPEG.
                            //mj

Komentarz

• Shadow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1572

Aszu ----> Sorry że taki crosspost ale nie mam do Ciebie maila. Jak Ci się spisuje ten Canon 28-135 IS ? Jak rysuje, jak sprawdza się IS, co z wysuwaniem się szkła po obróceniu aparatu do dołu ? Takich kilka spostrzeżeń jak byś mógł mi napisać.

Komentarz

Pracuję...