30D pomiar swiatła padł

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pgfoto
    Bywalec
    • 2006
    • 106

30D pomiar swiatła padł

Witam
    w aparacie 30D u mojego kolegi nagle przestał działac pomiar swiatła
    Nie wyświetla się żaden error ,poprostu na Av aparat dobiera bardzo długie czasy przeważnie coś w okolicach 1/30 s na Tv daje max przysłone to samo na P (błagam tylko niepisac żebym kierował celownik na jasniejsze punkty kadru
    Nie ma też nic do rzeczy rodzaj pomiaru...
    Stało się to nagle godzinę wczesniej wszystko działało,zainstalowalismy nowe oprogramowanie zresetowaliśmy ustawienia w aparacie tak jak radził pan z serwisu(pozatym powiedział że przez telefon więcej nie pomoże i żeby wysłac aparat do Warszawy)
    Zanim jednak go tam wyśle chciałbym zapytac czy miał ktoś z was podobny przypadek i ile może kosztowac naprawa ?
    Czy może to byc spowodowane uszkodzeniem fizycznym aparatu np upadkiem itp?
    Ostatnio edytowany przez pgfoto; 5510.
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 ,Canon 70-200 f/4 ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/
  • mateusz4130

Mam identyczny problem w 20d http://canon-board.info/showthread.p...297#post659297 u mnie przestały dodatkowo świecić diody od af, a pomiar światła działa przez jakiś czas po włączeniu aparatu (ostatnio zrobiłem ponad 50zdjęć na raz i było ok). Nie mam teraz czasu, żeby wysłać aparat do serwisu. Jeśli ty to zrobisz, to będę wdzięczny za opisanie co się stało i ile wyszła naprawa.
    pozdrawiam

Komentarz

• SirDuncan
      Bywalec
      • 2007
      • 122

a w trybie M, jak regulujesz czasami i przyslona, to swiatlomierz dziala w porzadku?

jesli tak, to w trybie polautomatycznym (jednym z tych co dziala zle) pokrec kolkiem z tylu aparatu az kreseczka na swiatlomierzu bedzie na srodku - i jak za dotknieciem magiczniej rozdzki wszystko wroci do normy ;-)
      5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• mateusz4130

to nie to, w trybie M też nie działa światłomierz

Komentarz

• pgfoto
          Bywalec
          • 2006
          • 106

Zamieszczone przez SirDuncan
          a w trybie M, jak regulujesz czasami i przyslona, to swiatlomierz dziala w porzadku?

jesli tak, to w trybie polautomatycznym (jednym z tych co dziala zle) pokrec kolkiem z tylu aparatu az kreseczka na swiatlomierzu bedzie na srodku - i jak za dotknieciem magiczniej rozdzki wszystko wroci do normy ;-)
          dobre dobre
          jednak potraktuje to jako żart

Aparat wysłaliśmy do Warszawy,już niedługo zapadnie wyrok

.
          speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...

Komentarz

• SirDuncan
            Bywalec
            • 2007
            • 122

Zamieszczone przez pgfoto
            dobre dobre
            jednak potraktuje to jako żart

Aparat wysłaliśmy do Warszawy,już niedługo zapadnie wyrok

.
            gdybym sie nie spotkal wczesniej z takim problemem u kogos kto lustrzanki canona 'uzywa' od kilku lat, to bym moze i zartowal... ;-)
            5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• mateusz4130

i jak tam ekspertyza?

Komentarz

• pgfoto
                Bywalec
                • 2006
                • 106

Przyczyną było "uszkodzenie fizyczne"
                koszt naprawy 340zł w tym jest wliczona naprawa spustu migawki
                bo nam zle działał(trzeba było bardzo mocno dociskac)
                przy okazji sprawdziłem przebieg migawki
                no i wyszło ze ma jeszcze pół życia przed sobą(45000 zrobione)

Komentarz

• mateusz4130

Ot i przyczyna, mój 20d leży w torbie cały czas i ani razu nawet nie upadł...

Komentarz

• pgfoto
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 106

Zamieszczone przez mateusz4130
                    Ot i przyczyna, mój 20d leży w torbie cały czas i ani razu nawet nie upadł...
                    Kumpel stuknął torbą lekko o ziemie i potem pomiar przestał działac ,więc wszystko się zgadza wystarczy lekko uderzyc w końcu to sprzęt elektorniczny a nie drewno

Komentarz

• SirDuncan
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 122

Zamieszczone przez pgfoto
                      Kumpel stuknął torbą lekko o ziemie i potem pomiar przestał działac ,więc wszystko się zgadza wystarczy lekko uderzyc w końcu to sprzęt elektorniczny a nie drewno
                      bzdury wacpan prawisz... moja 20stka z przypietym 17-40 wypadla z samochodu na kamienna droge - aparat i obiektyw 'jak nowe'. O ile dobrze pamietam Vitez kiedys pozwolil statywowi samoczynnie zmienic orientacje z pionowej na pozioma. 20D i 24-105 (poza potluczonym filtrem) przezyly bez problemow... A ze Vitez nie konus, aparat przed spotkaniem z podloga przebyl 1,9m....

Komentarz

• Kronos
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 237

bzdury wacpan prawisz... moja 20stka z przypietym 17-40 wypadla z na kamienna droge - aparat i obiektyw 'jak nowe'. O ile dobrze pamietam Vitez kiedys pozwolil statywowi samoczynnie zmienic orientacje z pionowej na pozioma. 20D i 24-105 (poza potluczonym filtrem) przezyly bez problemow... A ze Vitez nie konus, aparat przed spotkaniem z podloga przebyl 1,9m....
                        Może nie bzdury, może tak nieszczęśliwie uderzył, że rzeczywiście uszkodził, albo to tylko tłumaczenie serwisu. Osobiście też w to wątpię. Kiedyś zabrałem 30D na wesele znajomych. Powiesiłem na oparciu krzesła na którym siedziałem. Po wypiciu większej ilości "czystej" poczułem nieodpartą chęć skorzystania z toalety. Niestety ktoś kompletnie nieodpowiedzialny zaprojektował podest tuż przy moim siedzisku. Krzesło wywróciło się przygniatając aparat, i na koniec wywaliłem się ja przygniatając to wszystko sobą (92kg). Oczywiście na aparacie żadnych śladów. Może 20/30D to nie Zenit E ale to naprawdę solidne konstrukcje.

Komentarz

• allxages
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2549

ten podest to chyba Polmos Tobie wybudował

Komentarz

• pgfoto
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 106

bzdury wacpan prawisz... moja 20stka z przypietym 17-40 wypadla z samochodu na kamienna droge - aparat i obiektyw 'jak nowe'. O ile dobrze pamietam Vitez kiedys pozwolil statywowi samoczynnie zmienic orientacje z pionowej na pozioma. 20D i 24-105 (poza potluczonym filtrem) przezyly bez problemow... A ze Vitez nie konus, aparat przed spotkaniem z podloga przebyl 1,9m....
                            Haha
                            a ja swoją kiedyś z czwartego piętra wywaliłem i też działała

z aparatem jest jak z samochodem czasem walniesz w inne auto ale w srodku nic nie uszkodzisz a czasem stukniesz przy parkowaniu i masz szkody za kilka tysięcy.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

O ile dobrze pamietam Vitez kiedys pozwolil statywowi samoczynnie zmienic orientacje z pionowej na pozioma. 20D i 24-105 (poza potluczonym filtrem) przezyly bez problemow... A ze Vitez nie konus, aparat przed spotkaniem z podloga przebyl 1,9m....
                              IS zdechł w tym 24-105 przez ten upadek , więc nie tak bez problemów.

Komentarz

Pracuję...