Parasolka na plener ślubny

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • armageddon
    Bywalec
    • 2008
    • 128

Parasolka na plener ślubny

Mam dylemat. niedlugo czeka mnie plenerowa sesja ślubna. chciałbym wykorzystać do tego speedlite ex 430 mk II ale oczywiście chce unikać błyskania palnikiem na wprost, a niezawsze znajdzie sie ściana od której mozna odbić błysk. zdecydowałem się na zakup parasolki. w planach miala być biała parasolka. zatem odwiedzilem allegro i znalazlem rozne propozycje ale...czy zeby użyc parasolki do odbicia swiatla potrzebuje tej rozpraszającej czy odbijajacej swiatlo? logika podpowiada ze ta odbijająca lepiej sie nada. w zasadzie przypomina mi troche srebrną blendę która srednio przydala mi sie do odbijania blysku. http://allegro.pl/item666751980_para...m_polecam.html czy cos takiego spelni moje oczekiwania?
    pomysł zaczerpniety z tej strony
    http://foto.jasiu.pl/04.html przedostatni sampelek i komentarz do zdjęcia "Czasem podczas wieczornych zdjęć w plenerze, odbijam światło lampy błyskowej od parasolki, którą trzyma mój asystent. Przemieszcza się on wówczas ze mną w tandemie. Tak, do tego stopnia nie znoszę bezpośredniego światła.

"
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Kup taką 2w1 i nie będziesz miał problemu, sam zdecydujesz który sposób błyskania Ci bardziej pasuje.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• armageddon
      Bywalec
      • 2008
      • 128

to może spytam inaczej. czy taka biała parasolka rozpraszająca odbije mi swiatło po jej zewnetrznej czesci?
      Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 kiedyś: 70-200mm f/4, Lowepro Rezo 170AW

Komentarz

• wojkij
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1915

Raczej słabo.
        Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
        www.kwapisz.org

Komentarz

• armageddon
          Bywalec
          • 2008
          • 128

w takim razie chyba nie pozostaje nic innego jak kupić srebrną odbijająca, dzieki za poswiecony czas

Komentarz

• traphezz
            Bywalec
            • 2008
            • 126

hmmm http://strobist.blogspot.com/2009/04...r-dessert.html co kto do czego potrzebuje...

Komentarz

• armageddon
              Bywalec
              • 2008
              • 128

gdybym mial kabel off-shoe to by nie bylo problemu, kupilbym softbox i jazda. a tak...niestety kombinuje z tym co mam

Komentarz

• traphezz
                Bywalec
                • 2008
                • 126

a to parasolke chcesz do glowy przyczepic?

Komentarz

• armageddon
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 128

asystent pomoże

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

pytanie tylko czy mocy lampy wystarczy w trybie strob, no chyba ze bedziesz focil na czasach 1/200 i krotszych, chociaz i tak moze braknac mocy przy odbijaniu swiatla w sloneczny dzien
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• traphezz
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 126

Rozumie, ze chcesz miec lampe na sankach w aparacie a za Toba bedzie stac asystent ktory bedzie Ci nia machac przed glowa? Ja bym sie na to nie pisal i kupil kabel albo tanie chinskie radio

Komentarz

• armageddon
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 128

zdaje mi sie ze 430 EX mk II nie ma błysku stroboskopowego. a co do asystenta z parasolka...bardzo dobrze sie sprawdza, zblizy sie troche z parasolka do twarzy pary mlodej i blysk odbity ladnie wyeliminuje cienie. przynajmniej w teorii

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Zamieszczone przez armageddon
                          przynajmniej w teorii
                          ...

Jeszcze takiej hecy nie widziałem Były co prawda kaski z mocowaną tam lampą i parasolką, były również JetPack'i ale żeby odbijać parasolką lampę ze stopki? Jeszcze raz : ...

Komentarz

• armageddon
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 128

tym sposobem odbijanie od scian, sufitów i innych wiekszych od palnika powierzchni tez jest hecą. w takim razie obrotowa głowica w lampie sprzyja powstawaniu absurdów. kabel off-shoe tez jest niepraktyczny bo siega pewno około metra po rozciagnieciu kabla. (nie korzystałem wiec ten metr jest na oko). wniosek: bez dwoch statywów, softoxów, lamp i radyjka nie ma co startować z weseliskiem

Komentarz

• qb4hkm
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 239

zamiast parasolki zastosuj w takim razie lepiej dyfuzor typu lightsphere, albo bouncera... a w ostrym słońcu możesz nawet walić gołą lampą, byle nie przesadź z mocą...

Komentarz

Pracuję...