350D - jaki obiektyw?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ugonio
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 17

350D - jaki obiektyw?

Witam serdecznie,
    od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Canona 350D (to moja pierwsza lustrzanka) - zakupiłem samo body i do tej pory używałem obiektywu z systemu M42 - chodzi o szkło marki Helios - takie jak tutaj:
    http://allegro.pl/item665263890_heli..._stan_bdb.html

Generalnie jestem z niego zadowolony, jednak chciałbym fotografować także podczas zawodów sportowych, co bez autofocusa przerasta moje umiejętności..
    także mam pytanie: czy dysponując kwotą 500zł da się kupić jakiś sensowny obiektyw (może być używany)?
    czego się można spodziewać po takich szkłach, jak to:
    http://allegro.pl/item660433114_cano...owy_tanio.html
    ?
    z góry dziękuję za odpowiedzi
  • esteper
    Uzależniony
    • 2006
    • 635

zawody sportowe to dość szerokie pojęcie.. jak byś sprecyzował to było by łatwiej.. a co do w.w obiektywu odpuść sobie lepiej takie cudo.
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Ugonio
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 17

mam na myśli przede wszystkim fotografowanie biegów ulicznych..
      niemniej jednak, dobrze by było, gdyby obiektyw sprawdzał się także przy portretach..
      jakieś propozycje?

Komentarz

• zaitsev
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1660

Do biegów ulicznych to chyba raczej coś w miarę szerokiego, a do portretu w tym przedziale cenowym to wyłącznie Canon 50/1.8. A może udało by się coś nim wyczarować i na biegach ulicznych...

Komentarz

• Antolll
          Bywalec
          • 2007
          • 126

Zamieszczone przez zaitsev
          Canon 50/1.8. A może udało by się coś nim wyczarować i na biegach ulicznych...
          Nie z tym autofocusem.
          6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• panmateusz
            Początki nałogu
            • 2009
            • 310

Praktycznie każdy AF w tej klasie cenowej jest z reguły za wolny. Może używane 55-250mm f/4-5.6 IS?
            Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Fossil
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 19

Witam
              Jeżeli obiektyw ma się sprawdzić zarówno w portrecie jak i w sporcie to na początek niezły może okazać się ów Canon 55-250is bądź też Sigma 70-300 w wersji apo - pamiętaj tylko że to jest sprzęt od którego cudów wymagać nie można - na f4 można ustrzelić bardzo ładną fotkę ale można również się przy tym sporo namęczyć aby af trafił tam gdzie chcemy. Z tym że w/w używane szkła raczej ciężko będzie teraz znależć za mniej niż 600pln. Jeżeli 500zł to absolutnie maksymalna kwota to nie wiem czy nie zastanowiłbym się nad stałką 50/1.8 - lekkie, poręczne, wymaga ruchu a nie tylko stania w miejscu i zabawy zoomem co na początku pozwala wyrobić dobre nawyki.

Komentarz

• Jago
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1503

Na początek kup nowy Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 EF-S IS - dostaniesz go już za 3,5 stówki. Do tego dołóż osłonę z filtrem i na początek możesz startować. Następnie drogą prób i błędów dojdziesz do tego, jaki obiektyw będzie Tobie dalej potrzebny. Zresztą proponuję poczytać: http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
                C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Ugonio
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 17

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
                  Po zastanowieniu się i zorientowaniu się w cenach proponowanych przez Was obiektywów, doszedłem do wniosku, że chyba wolę jednak dopłacić i kupić szkło z zoomem, ponieważ podczas biegów nie zawsze można stanąć dostatecznie blisko.
                  Chciałbym zapytać, co rozumiecie przez fakt, że autofocus jakiegoś obiektywu jest za wolny? chodzi o to, że dłużej trwa ustawienie ostrość niż to ma miejsce w przypadku droższych szkieł?
                  jeszcze jedno pytanie: czy Sigma 70-300 APO robi dużo lepsze zdjęcia, niż Sigma 70-300 DG?

Komentarz

• panmateusz
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 310

Dokładnie tak jak napisałeś, a szybkie łapanie ostrości w sporcie jest bardzo ważne. Miałem Sigmę 70-300mm f/4-5.6 w wersji APO DG, to po prostu ulepszona wersja, zmiejszona aberracja chromatyczna i winietowanie.

Moim zdaniem jeżeli sie zastanawiasz nad wersją DG, to lepiej wybrać tańszego Tamrona 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Jeżeli myślisz nad wersją APO DG, to kup Canona EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS - jest najlepszy optycznie w tej klasie cenowej.
                    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Jago
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1503

Zamieszczone przez Ugonio
                      ....Chciałbym zapytać, co rozumiecie przez fakt, że autofocus jakiegoś obiektywu jest za wolny? chodzi o to, że dłużej trwa ustawienie ostrość niż to ma miejsce w przypadku droższych szkieł?............
                      Tutaj masz filmiki:

w których masz pokazane działanie AF.
                      Generalnie w tym wszystkim chodzi nie tylko o szybkość ostrzenia, ale także jego jakość.
                      C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Fossil
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 19

panmateusz - zasmuciła mnie Twoja wypowiedź ale (niestety) masz rację - w tej chwili kupowanie Sigmy, zarówno APO jak i "bez APO" jest mało opłacalne:-( ..
                        Do autora wątku - tamron 70-300 Di LD macro wydaje się być rozsądną propozycją jeżeli chcesz wydać 640-680(nowy) lub ~500 (używany).
                        Za canona 55-250 is zapłacisz w tej chwili pewnie nie mniej niż 750zł za egzemplarz używany - zatem wszystko zależy (jak niemal zawsze przy tego typu wyborach) od tego ile jesteś w stanie "dozbierać".

Komentarz

• Ugonio
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 17

stwierdziłem, że w obecnej fazie mojej przygody z fotografią nie widzę sensu wydawać więcej niż 700zł na obiektyw, także wspomniany wyżej Tamron 70-300 Di LD macro zdaje się być propozycją do zaakceptowania..
                          jeszcze chciałbym się dowiedzieć: bardziej opłaca się zaoszczędzić na kupnie obiektywu 150zł poprzez zakup używanego, czy lepiej tę kwotę dołożyć i mieć nówkę?

Komentarz

• zeflik
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 52

Miałem kiedyś Canona 28-105 mm 3,5-4,5 USM II . Naped USM sprawdzał sie b.dobrze . Moge śmiało polecic ten obiektyw. Na allegro wyrwiesz juz za ok.500 zł
                            20d + BG-E2 + T17-50 2.8 + 50 1.8 + S8 + Nissin Di622

Komentarz

• zaitsev
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1660

Zamieszczone przez Antolll
                              Nie z tym autofocusem.
                              To nie w tej kwocie.

Komentarz

Pracuję...