Filtry UV B&W MRC a HOYA SUPER HMC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • labo
    Coś już napisał
    • 2004
    • 76

Filtry UV B&W MRC a HOYA SUPER HMC

Witam,
    Poczytalem sobie rozne watki o filtrach na tym forum i poniwaz szukam filtra ochronnego wybor wlasciwie (jak dla mnie) pozostal pomiedzy filtrami b&W MRC a HOYA SUPER HMC.
    Tutaj rodzi sie nastepujace pytanie: o ile lepszy jest filtr B&W? Jak wiadomo skoro nie widac roznicy...
    Czy ktos z Was mial w lapkach obydwa i moze napisac cos o roznicy w jakosci obrazu pomiedzy tymi dwoma? Moze ktos znalazl jakis test w internecie porownujacy te dwa filtry? Ja niestety nie znalazlem.

Pozdrawiam,
    Rafal
  • Alzail
    Uzależniony
    • 2005
    • 574

B+W jest robiony z mosiadzu? w kazdym razie nie z aluminium i sie raczej przy patelni nie stopi ;] i filtry hoya sie piekielnie ciezko czysci. wiem bo sam takowy posiadam ;]
    350D

Komentarz

• po_lak
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 18

Zamieszczone przez labo
      Witam,
      Poczytalem sobie rozne watki o filtrach na tym forum i poniwaz szukam filtra ochronnego wybor wlasciwie (jak dla mnie) pozostal pomiedzy filtrami b&W MRC a HOYA SUPER HMC.
      Tutaj rodzi sie nastepujace pytanie: o ile lepszy jest filtr B&W? Jak wiadomo skoro nie widac roznicy...
      Czy ktos z Was mial w lapkach obydwa i moze napisac cos o roznicy w jakosci obrazu pomiedzy tymi dwoma? Moze ktos znalazl jakis test w internecie porownujacy te dwa filtry? Ja niestety nie znalazlem.
      Cześć,

Kup tańszy z nich i będziesz zadowolony.
      B+W faktycznie ma obwudke jakby z wyższego gatunku metalu niz Hoya ale czy to robi jakąkolwiek różnice?

Co do jakości samych szkieł... ja testowałem sobie polary: Hoya HMC (czyli ze średniej półki Hoya) i najwyższy znany mi model B+W (MRC slim), rożnicy w spadku jakości pomiędzy nimi nie ma żadnej (testowane na 50mm f/1.8), albo ja nie umiem testować - ale probowałem wielu różnych ujęć i faktycznie różnic brak. A jeśli Hoya ma jeszcze wyższe modele (chyba ze dwa rodzaje SHMC) i jest tańsza (?) to brałbym Hoye. Z czyszczeniem nie jest aż tak tragicznie, ale B+W faktycznie ciut łatwiej wyczyścić.

pzdr.
      Ostatnio edytowany przez po_lak; 2669.
      Cyfrowe życie zabija mnie,
      Cyfrowy browar, cyfrowy cheb,
      Aaaaaaaaaa!

Komentarz

• labo
        Coś już napisał
        • 2004
        • 76

Zamieszczone przez mmsza
        Poczytaj posty w tym temacie p13ka
        http://canon-board.info/showthread.php?t=4041
        Ja posluchalem jego spostrzezeń i jestem zadowolony z czarnej HOYA SUPER HMC
        Choroba, jakos w ogromie postow ten mi przy wyszukiwaniu jakos umknal a forum nie czytam regularnie..

Zamieszczone przez po_lak
        Kup tańszy z nich i będziesz zadowolony.
        B+W faktycznie ma obwudke jakby z wyższego gatunku metalu niz Hoya ale czy to robi jakąkolwiek różnice?
        Mi nie robi

Zamieszczone przez po_lak
        Co do jakości samych szkieł... ja testowałem sobie polary: Hoya HMC (czyli ze średniej półki Hoya) i najwyższy znany mi model B+W (MRC slim), rożnicy w spadku jakości pomiędzy nimi nie ma żadnej (testowane na 50mm f/1.8), albo ja nie umiem testować - ale probowałem wielu różnych ujęć i faktycznie różnic brak. A jeśli Hoya ma jeszcze wyższe modele (chyba ze dwa rodzaje SHMC) i jest tańsza (?) to brałbym Hoye. Z czyszczeniem nie jest aż tak tragicznie, ale B+W faktycznie ciut łatwiej wyczyścić.
        Hoya SHMC jest tansza o ok. 170 zl dlatego sie zastanawiam. Gdyby roznica byla mniejsza, to bym wzial B&W. Czyszczeniem jakos sie nie martwie. Bardziej mi zalezy aby nie psuc sobie obrazu.

Komentarz

• po_lak
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 18

Zamieszczone przez labo
          Hoya SHMC jest tansza o ok. 170 zl dlatego sie zastanawiam. Gdyby roznica byla mniejsza, to bym wzial B&W. Czyszczeniem jakos sie nie martwie. Bardziej mi zalezy aby nie psuc sobie obrazu.
          Bierz Hoye. Szkło UV wprowadza znacznie mniej zmian do obrazu niż polar, jeśli (zakładając poprawność moich testów) w jakości obrazu pomiędzy polarami tych firm nie widać zadnej różnicy, to pomiędzy UV-kami też nie powinno być widać.

BTW. Mam też UV-ke B+W, ktoś z Lublina ma Hoye i jest chętny do testów? Pewnie też nie będzie żadnej różnicy
          Cyfrowe życie zabija mnie,
          Cyfrowy browar, cyfrowy cheb,
          Aaaaaaaaaa!

Komentarz

• Semtex
            Początki nałogu
            • 2005
            • 347

Ja mam czarne hoye i jest ok mam też b&w ale polar a to dlatego że dobra hoya była droższa od tego b&w przynajmniej tam gdzie szukałem
            5d + plecak

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Zamieszczone przez Semtex
              Ja mam czarne hoye i jest ok mam też b&w ale polar a to dlatego że dobra hoya była droższa od tego b&w przynajmniej tam gdzie szukałem
              A powiesz gdzie szukałeś i kiedy to było??? :rolleyes:
              sigpic

Komentarz

• Ramirez
                Początki nałogu
                • 2005
                • 335

Zamieszczone przez mmsza
                Każdy się ciężko czyści.
                Cześć!

Czy na prawdę powłoki wyższych modeli B&W czyszczą się tak samo ciężko, jak w filtrach Hoya?
                Ja mam UV(0) Hoya HMC Super i z czyszczeniem ciężko, a słyszałem, że B&W mają twardszą powłokę i miałem nadzieję, że też gładszą i łatwiejszą do czyszczenia.
                Ma ktoś może jakieś praktyczne doświadczenie?

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Ramirez
                  Czy na prawdę powłoki wyższych modeli B&W czyszczą się tak samo ciężko, jak w filtrach Hoya?
                  Nie. Mialem Hoye HMC i SHMC, teraz mam B+W MRC i zdecydowanie latwiej sie czysci - kropelka plynu do czyszczenia, pare ruchow sciereczka mikrofazowa i gotowe. Z Hoyi nie wszystko tak latwo schodzilo.

Komentarz

• fi5h
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 51

Hoya to tragedia w czyszczeniu nie uwierzyl bym w to gdybym na wlasno oczy nie widzial heh

Komentarz

• fi5h
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 51

W sumie to najlepiej jest go w ogole nie brudzic. moze podam sposob na czyszczenie takich filtrow - ja po prostu gotuje wode w czajniku i nad para przytrzymuje na chwilke filtr, pozniej szmatka (ircha itp) przecieram. Czysci sie rewelacyjnie bez uzwania dodatkowych srodkow.

Komentarz

• fi5h
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 51

Nawet Hoye. Sprawdzony sposob nie tylko przez moja osobe

Komentarz

• renes
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 510

Witam,
                          Rok temu trafiłem na test filtrów, stronę zapisałem, ale gdy padł mi komp straciłem ją i potem już nie mogłem znaleźć. Test zrobiła chyba jakaś niemiecka gazeta foto najlepszych modeli filtrów różnych producentów. Ocena dotyczyła wyłącznie rozdzielczości i ostrości. Najalepiej wypadły B+W MRC i Heliopan (także wielopowłokowy lecz oznaczenia nie pamiętam) - obydwa miały 400 pynktów. Najlepsza Hoya SHMC miała tylko 280 punktów, a taka sama HAMA 180. Wniosek był taki, że tylko B+W i Heliopan nie "psują" (obniżają) rozdzielczości i ostrości dobrych obiektywów.

Komentarz

• K2_verti
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 214

Heliopan to pewnie tylko SH-PMC 16 powłokowy - UV jest boska, ciężki filtr, klasa sama w sobie. OStatnio nabyłem i jestem w siódmym niebie.
                            co do b&w po napyleniu są dodatkowo utwardzane - dlatego są lepsze od miękkich powłok hoya - dlatego też hoya ciężej się czysci.
                            D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Komentarz

• adam_k
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 235

a czy nie jest tak że b&w jest szklany z prawdziwego szkła cięty z cylindra a hoya to zwykły plastik ale nazywany dumnie szkłem organicznym
                              widziałem kilka filtrów hoya i to był plastik tego modelu o którym piszesz nie widziałem

Komentarz

Pracuję...