40D i autofokus

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • punkroc
    • 2009
    • 5

40D i autofokus

Witam.
    Zauważyłem, że w mojej czterdziestce autofokus mi się zawiesił.
    Co się dzieje:
    nie ma możliwości, by ustawić jakiś konkretny punkt AF - jest ustawiony na automat, ergo on sam sobie decyduje, na jakim punkcie ustawia ostrość, i nijak nie można mu tego wyperswadować.
    Oczywiście próbowałem zmieniać via przycisk, ale po naciśnięciu on tylko potwierdza [tj zapala wszystkie punkty] i dalej swoje.

Macie jakiś pomysł?
    notorický blb a idiot podle všech přírodních zákonů vynalezených psychiatrickými vědátory.
  • GhostRider
    Początki nałogu
    • 2008
    • 335

To może przekręć rolką koło spustu lub rusz dźojstikiem ??
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• punkroc
      • 2009
      • 5

Zamieszczone przez GhostRider
      To może przekręć rolką koło spustu lub rusz dźojstikiem ??
      nic nie daje, one [punkty AF] się podświetlają dosłownie na ułamek sekundy - chyba żeby mi pokazać, ze tam są ale mają mnie głęboko w nosie.
      notorický blb a idiot podle všech přírodních zákonů vynalezených psychiatrickými vědátory.

Komentarz

• x-mac
        Początki nałogu
        • 2009
        • 285

Niekoniecznie rolką, tylko pierwszym przyciskiem od prawej (z tyłu korpusu) albo zwyczajnie spustem migawki do połowy, a później wciśnij jakkolwiek joy'a. Musi zadziałać
        A jak się całkiem zawiesi to postępuj analogicznie jak z MsWindows

1 2 3

Komentarz

• punkroc
          • 2009
          • 5

Zamieszczone przez x-mac
          Niekoniecznie rolką, tylko pierwszym przyciskiem od prawej (z tyłu korpusu) albo zwyczajnie spustem migawki do połowy, a później wciśnij jakkolwiek joy'a. Musi zadziałać
          A jak się całkiem zawiesi to postępuj analogicznie jak z MsWindows
          Ok. Twojej metody numer jeden juz próbowałem [zaraz na samym początku, dodam] - z zerowym skutkiem. Świecą się punkty AF, a aparat dalej ma mnie w głębokim poważaniu, aczkolwiek głuchy jest na moje prośby i groźby.

Prawdę mówiąc, zdecydowałem, że póki co - postąpię jak ktoś inny tu z forum - wyjmę baterię z korpusu, odmówię hmhmfonowi prądu i zobaczę, czy zmięknie. ;]

A co do metody jak z Windą - jakieś może detale?

Komentarz

• RomanS
            Uzależniony
            • 2007
            • 830

A czasem przez przypadek nie przestawiles AF na All Servo?

Komentarz

• zonk
              Bywalec
              • 2007
              • 203

A czasem przez przypadek nie przestawiles AF na All Servo?
              Mnie w 40-tce na AI servo działa normalnie ustawianie ostrości na dowolny punkt! Przy AI servo jest tylko problem ze wspomaganiem focusa przez lampę wewnętrzną.
              >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• punkroc
                • 2009
                • 5

Wyspałem się, włożyłem rano baterię, przemyślałem sprawę, i przestawiłem kilka funkcji, raz nawet ładnie poprosiłem. Działa

Dzięki wszystkim za pomocne dłonie

[Okazało się, że w indywidualnych nastawach gdzieś tam coś mi się pokićkało, przez nieuwagę musiałem coś zmienić i wyszły tomaty. Errare humanum est ;]

Komentarz

• RomanS
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 830

Zamieszczone przez zonk
                  Mnie w 40-tce na AI servo działa normalnie ustawianie ostrości na dowolny punkt! Przy AI servo jest tylko problem ze wspomaganiem focusa przez lampę wewnętrzną.
                  Dziekuje "zonk" za uwage i przepraszam za zamieszanie, tak rzeczywiscie bywalo w aparacie 20D w 50-ce jest juz inaczej. A pozatym widze ze sprawa sie juz ulozyla.

Komentarz

Pracuję...