40D + zacięty na „BuSy”

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endrju
    Początki nałogu
    • 2008
    • 275

40D + zacięty na „BuSy”

Wyszedłem z dni otwartych NBP (w środku robiłem zdjęcia), chciałem zrobić zdjęcie budynku i… „Busy”. Odczekałem, zrestartowałem aparat, wyciągnąłem baterię, zmieniłem kartę, obiektyw.

Dalej po włączeniu pojawia się Busy i nie da się zrobić zdjęcia. Nie wyświetla się też menu na LCD, nie czyści się sensor i nie da się wejść w żadne ustawienia poza standardowymi.

Aparat kupiłem u Towersa rok i miesiąc temu.
    Dziś miałem iść na Wianki, fotografować pokaz fajerwerków…

Macie jakiś pomysł?
    Jeżeli nie, to ile naprawa tego może kosztować?
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
  • tom517
    Początki nałogu
    • 2007
    • 495

Busy się włącza jak podłączysz do komputera, może spróbuj podłączyć i odłączyć.

Komentarz

• szymekgd
      Początki nałogu
      • 2008
      • 292

Mi podobna sytuacja przydarzylo sie w 2a razy podczas jednego dnia (400D,75-300,pretec 4G), zrobilem zdjecie, pojawilo sie "busy" i aparat sie zawiesil, na szczescie pomoglo wyjecie akumulatora..Dodam tylko, ze na karcie SanDiska nigdy sie z takim czyms nie spotkalem.
      CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

Zamieszczone przez szymekgd
        Mi podobna sytuacja przydarzylo sie w 2a razy podczas jednego dnia (400D,75-300,pretec 4G), zrobilem zdjecie, pojawilo sie "busy" i aparat sie zawiesil, na szczescie pomoglo wyjecie akumulatora..Dodam tylko, ze na karcie SanDiska nigdy sie z takim czyms nie spotkalem.
        Gratuluje wnikliwej analizy i wniosków, że winą jest karta Pretec.

Komentarz

• endrju
          Początki nałogu
          • 2008
          • 275

Podłączałem do komputera - w ogóle go nie widzi.
          Karty to Sandisk Extreme, żadna z nich nie działa.
          Bez niej z resztą też nic nie działa…

Mam jeszcze godzinę. Leżał bez żadnej baterii, włączony (kondensatory) ponad 2 godziny.
          To też nie pomogło…
          C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
          &

Komentarz

• Bogdan56_Ch
            Początki nałogu
            • 2007
            • 377

Jest jeszcze dodatkowa bateria podtrzymująca pamięć aparatu, moze pomoże wyjęcie jej na jakiś czas.

Komentarz

• endrju
              Początki nałogu
              • 2008
              • 275

Zrobiłem to ze wszystkimi bateriami jakie były w aparacie.
              &

Komentarz

• szymekgd
                Początki nałogu
                • 2008
                • 292

Zamieszczone przez allxages
                Gratuluje wnikliwej analizy i wniosków, że winą jest karta Pretec.
                Coz, ja zadnej analizy nie przeprowadzalem, podalem tylko suche fakty dotyczace watku. Ty nabiles sobie tylko posta nic nie wnoszac do tematu.

Komentarz

• szymekgd
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 292

Zamieszczone przez endrju
                  Zrobiłem to ze wszystkimi bateriami jakie były w aparacie.
                  Oddales sprzet do serwisu, jakie uszkodzenie zdiagnozowali?

Komentarz

• endrju
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 275

Sprzęt pójdzie od razu do serwisu w Berlinie.
                    Będę w stanie powiedzieć więcej, gdy wróci.
                    &

Komentarz

• krzysiekp

miałem ostatnio taki sam problem, mianowicie w kościele z ex 580 II przy normalnej pracy wyświetlił sie busy. odczekałem, nic sie nie dało zrobić.wyłączyłem i włączyłem i nic. potem wszystko zgasło i koniec. po przyjściu do domu rozebrałem gripa powyciągałem aku. po jakiejś godzinie włożyłem aku i zaczął normalnie działać. aha w pewnym momencie przestało mi działaś kółko górne - czy ktoś spotkał sie z takimi problemami? myślicie czy dawać sprzęt do serwisu? dzięki

Komentarz

• Sober
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 513

Ja miałem trochę inny problem - reagował na przyciśnięcie przycisków po paru sekundach. Próbowałem wyłączyć, usunąć custom functions itp i nie pomagało. W końcu wyświetlił błąd czyszczenia matrycy i się wyłączał.

Po wyjęciu karty udało się wyłączyć automatyczne czyszczenie matrycy i robić zdjęcia. Po jakimś czasie włączyłem czyszczenie i jak na razie działa....

Ktoś się spotkał z podobnym problemem? Wyglądało to na jakąś zwiechę softu....

Komentarz

• endrju
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 275

Mój, opisany w temacie problem, okazał się problemem sprzętowym.
                          Aparat w serwisie w Berlinie przeszedł wymianę płyty głównej.

Wrócił działający, niestety z całkowicie niesprawnym/rozregulowanym układem AF.
                          Teraz jest w ponownej drodze do Berlina, a ja nie mam aparatu przez całe lato już…
                          &

Komentarz

• zuczek
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 282

co do busy to ja mam taką przypadłość jak podłączam do kompa zgrywam fotki odłączam bezpiecznie usuń urządzenie winda odłącza aparat a na aparacie busy... i busy.. jak wyłączę i włączę jest oki ..

macie coś takiego ? ze swoimi 40d

ps. wind xp
                            www.fotoadam.eu
                            FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Komentarz

• endrju
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 275

Twój problem jest typowy i niczego nie oznacza.
                              &

Komentarz

Pracuję...