Kenko 1.5x Teleplus DG - co?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slonkaap
    Bywalec
    • 2005
    • 218

Kenko 1.5x Teleplus DG - co?

Witam ,po dluzszym czasie oczekiwania dzisiaj dotarl do mnie konwerter Kenko 1.5x.Jest to pierwszy moj konwerter i stad nadzieja ze ptaszki beda troche blizej.Po odebraniu przesylki lapie aparat i probuje.I tu szok.Po podpieciu pod 400/5.6 AF lata jak zwariowany i nie moze ustawic ostrosci.Kiedy podpinam 70-200/2.8 AF ustawia ostrosc bezblednie.Prosze o porade co sie dzieje.Przeciez Mark II af dziala do f.8 prawda?Pozdrawiam i czekam na pilna rade.Andrzej
    Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.
  • deejay24h
    Bywalec
    • 2007
    • 168

CHyba na tym świetle af nie działa.. nie wiem było na forum o zaklejaniu styków wtedy jakoś chodzi .
    Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery

Komentarz

• levybike
      Bywalec
      • 2007
      • 144

Witam
      Ustaw inny punkt AF niż centralny. Będzie łapało wtedy ostrość (ja używam zazwyczaj pośredniego między dolnym a bocznym prawym/lewym.
      Ostatnio edytowany przez levybike; 11081.
      Aparat firmy Kanion

Komentarz

• slonkaap
        Bywalec
        • 2005
        • 218

Ustawilem inny pkt ale nie wiele to pomoglo.Obok wyswietlanej przeslony w wizjerze widze znak +/-.
        Canon 1D Mk II, Canon 3000N,Canon 400/5.6L,Canon 70-200/2.8L,Canon 17-40/4 L,Sonnar 180/2.8,Manfrotto 055 PROB,M.468,Jobu Jr.Gimbal,Lowepro Mini Trekker,Lowepro 5AW,Lowepro 3 AW + zero umiejetnosci - ale sie staram.

Komentarz

• slonkaap
          Bywalec
          • 2005
          • 218

Jak pytalem kilka tygodni temu jaki zakupic konwerter odpowiedz/rozne/bylo nascie.Co sie dzieje ze po zakupie wskazanego konwertera na moje pytanie nikt nie chce udzielic odpowiedzi.Pozdrawiam slonkaap

Komentarz

• slonkaap
            Bywalec
            • 2005
            • 218

Panowie pomocy.Czy nikt nie umie mi wytlumaczyc o co chodzi?Kiedy zakladalem watek jaki konwerter kupic pewne osoby twierdzily ze Kenko 1.5x DG smiga nawet z C.40D bez zaklejania stykow.Pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Wyślij może privy do tych "pewnych osób" . Ja bym powiedział że TC Canona 1.4x zabiera 1EV, więc 1.5x ma prawo zabierać więcej, przez co AF z 400 5.6 ma prawo nie działać nawet na 1D. Ale to takie tam gdybanie bo z konwerterami mam minimalne doświadczenie a Ty najwyraźniej nie możesz w to uwierzyć bo w ciemno przed zakupem uwierzyłeś anonimowym poradom forumowym .

Komentarz

• levybike
                Bywalec
                • 2007
                • 144

Witam ponownie
                U mnie AF w połęczeniu 100-400 + 400D + ten TC (wersja 1,5 MC DG, nie SHQ), śmiga bez żadnego zaklejania styków ani innych podobnych zabiegów. Na środkowym punkcie AF lata i gubi się non stop, raz na kilkanaście prób ustawi ostrość. Gdy zmienię na punkt pośredni między dolnym, a którymś z bocznych działa bardzo dobrze, bez większych różnic jak w przypadku braku podpiętego TC. Może ten TC będzie działał prawidłowo tylko z seriami xxxD lub xxD (trzeba pamiętać, że nie przenosi informacji o przesłonie)?
                Co do "drabinki" EV zazwyczaj daje korekcję -1 1/3 gdy mam podpięty TC.

P.S. Z ciekawości podpiąłem ten TC do 50/1.8 i też działa prawidłowo
                Aparat firmy Kanion

Komentarz

• jotes25
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3609

W tym konwerterze nie zalepiasz żadnych styków, bo ich po prostu nie ma (chodzi o styki za pomocą ktorych obiektyw dowiaduje sie o obecnosci TC).
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez slonkaap
                  pewne osoby twierdzily ze Kenko 1.5x DG smiga nawet z C.40D bez zaklejania stykow
                  Bo tak jest. Konstrukcja czujnikow AF w 40d jest inna.
                  Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

Zamieszczone przez Vitez
                    Ty najwyraźniej nie możesz w to uwierzyć bo w ciemno przed zakupem uwierzyłeś anonimowym poradom forumowym .
                    po to chyba jest forum by wymieniac sie doswiadczeniami jesli odleglosc nie pozwala na testy wlasnorecznie.. nie mowie by wierzyc slepo we wszystko ale opinia o tym tc potwierdza sie u wielu osob..

ja po raz kolejny napisze co pisalem wczesniej - 40d+400 5,6L+tc kenko 1,5 dg dziala bez zarzutu a af trafia w +/-90%.. nie wiem co moze byc problemem u slonkaap'a - nie mam 1d wiec tego nie sprawdze ale podejrzewam ze to kwestia ukladu af w 1d.. ja tez sie juz raz przekonalem ze to co jest ogolnie lepsze i bardziej precyzyjne nie zawsze niesie za soba same plusy - np. ten sam tc ktory w 350d dzialal mi bez problemu po zaklejeniu styków na centralnym punkcie przy f8, w 40d byl zupelnie nieuzywalny pod wzgledem af'u (kenko 1,4 pro300).. stad przesiadka na kenko 1,5 dg..

ps. slonkaap, nastepnym razem od razu pisz PW bo ostatnio rzadziej na CB zagladam..
                    Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Kubak82
                      po to chyba jest forum by wymieniac sie doswiadczeniami jesli odleglosc nie pozwala na testy wlasnorecznie.. nie mowie by wierzyc slepo we wszystko ale opinia o tym tc potwierdza sie u wielu osob..
                      Wiesz ja po prostu nie lubię zrzucania winy "ma działać bo na forum mi tak powiedzieli" .
                      Odpowiedzialność za zakupy ponosi ten, kto wydaje pieniądze a nie ten kto wydaje opinię.

Btw widzę że rzeczony konwerter wylądował w dziale Sprzedam. I to aż dwa razy (już jeden usunąłem) - nie duplikuj wątków ze sprzedażą drogi Andrzeju bo się pogniewamy...

Komentarz

• slonkaap
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 218

Sorry Vitez ale moj komp sie zawiesza i stad podwojny wpis.Dzieki za usuniecie i jeszcze raz sorry.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez slonkaap
                          Sorry Vitez ale moj komp sie zawiesza i stad podwojny wpis.Dzieki za usuniecie i jeszcze raz sorry.
                          Po co na siłę wymyślać wymówki? Jedno ogłoszenie wystawione 21.06, drugie dziś. Dwa dni Ci komp 'wisiał' ?
                          Nie odpowiadaj, tylko po prostu nie rób tak więcej.

Komentarz

• Kubak82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2348

Zamieszczone przez Vitez
                            Wiesz ja po prostu nie lubię zrzucania winy "ma działać bo na forum mi tak powiedzieli" .
                            Odpowiedzialność za zakupy ponosi ten, kto wydaje pieniądze a nie ten kto wydaje opinię.
                            wiem o co Ci chodzi i generalnie masz racje.. problem w tym ze czasem nie da sie tego inaczej sprawdzic i trzeba zaufac opiniom z forum.. sam nieraz bylem w podobnej sytuacji.. szkoda ze wyszlo jak wyszlo - kto mogl przypuszczac ze beda takie jaja z af w 1d

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Kubak82
                              problem w tym ze czasem nie da sie tego inaczej sprawdzic
                              Zamawiasz w sklepie przez internet i jeśli nie spełnia Twoich oczekiwań to masz prawo do zwrotu towaru bez podania jakiejkolwiek przyczyny w okresie do 10 dni od otrzymania towaru.

Jeśli sprzedawca by się stawiał to Rzecznik Ochrony Praw Konsumenta chętnie takowego naprostuje.

To prawo powstało właśnie dokładnie w tym celu - chronić tych kupujących, którzy nie mają możliwości na żywo, przed zakupem sprawdzić czy dany towar im będzie odpowiadał.

Komentarz

Pracuję...