24-70 f/2.8L - potrzebny przegląd?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • duperel
    Bywalec
    • 2006
    • 127

24-70 f/2.8L - potrzebny przegląd?

Witam,

rok temu kupiłem ww eLżbietę i przez ten okres zrobiłem Nią ok 7tyś zdjęć. Wiele a nich na halach sportowych, podczas gal boksu. Zastanawiam się czy pierścień zooma (solidnie przeze mnie eksploatowany) mógł złapać jakieś luzy i czy obiektyw tej klasy też wymaga jakiejś regulacji i kalibrowania raz na czas.

Moje wątpliwości wynikają z odkrytej ostatnio nieprzyjemnej miękkości obrazu na szerokim końcu. Zwłaszcza przy 2.8.

Porównywałem Ją też ze sztuką kolegi i u mnie zoom jest dużo bardziej "wyślizgany"

Proszę o opinie użytkowników tego szkła

pzdr
    1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

Nie wydaje mi się by mogło dojść do jakiś luzów, to lens reporterski przecież.

Zamieszczone przez duperel
    Moje wątpliwości wynikają z odkrytej ostatnio nieprzyjemnej miękkości obrazu na szerokim końcu. Zwłaszcza przy 2.8.
    :-D Ładnie to ująłeś!
    Otóż ten zoomik już tak ma na szerokim, przy dużej dziurce. To jego słabość. Przy przymknięciu jest już lepiej.
    Z tego właśnie powodu bardziej cenią go reporteży, niż ślubniacy.
    C-F-K - forever

Komentarz

• iktorn92
      Uzależniony
      • 2007
      • 605

Heh.. 7k na eLke to mozna powiedziec ze konczysz okres docierania
      Flickr
      Portfolio Ślubne

Komentarz

• mgtan
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1084

Broń Boże... nie rób żadnych kalibarcji, sprawdzania itd... ja tak zrobiłem przed końcem gwarancji...około 10tys zdjęć. Efekt - trzy razy na Żytniej byłem... za ostatnim razem wymiękłem... uważam że jest dobrze ale nie bardzo dobrze... ale ile czasu i niepotrzebnych nerwów, nie mówiąc że ponad 400 zdjęć poszło do kosza...bo chciałem taki przegląd zrobić. Efektem jest, że mam luz na bagnecie czego nie miałęm wcześniej - jestem pewien.

jednym zdaniem "daj sobie spokój i wybierz się zdjęcia porobić"
        Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
        24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
        Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• BelYaal
          Początki nałogu
          • 2007
          • 387

Z jednej strony faktycznie niezbyt przyjemnie jest lazic do serwisu, ale znajomy ma wlasnie 24-70 L i jesli jakis czas temu mial super szkielko, to niedawno tez na szerokim cos mu sie rozjechalo i na 2.8 pomijam, ze ma tez "miętko" to na dodatek bardzo kolorowo, czyli wszystko ma sliczne obwódki w barwach teczy,a nie walnal nigdzie tym szklem, ani go nie rzucal, wiec on raczej bedzie musial zaliczyc Zytnia.

Komentarz

• mgtan
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1084

No są sytuacje kiedy trzeba, ale 24-70 jest "miętkie" na szerokim końcu z natury swojej. Jak mi sie pojawiły obwódki to kalibracja.

Komentarz

• Mikey
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 31

7 tysięcy zdjęć? To jeszcze 18-55 powinien się dzielnie trzymać jak nowy.

Z czasem możesz obiektyw wysłać na konserwację. Przedmuchają soczewki, nasmarują pierścienie i ci oddadzą.

Komentarz

• duperel
                Bywalec
                • 2006
                • 127

Wracam do wątku po długiej przerwie...

Obiektyw o który pytałem (24-70/2.8L) jest już umówiony na żytniej. W zakresie 24..35mm ma wyraźny BF, dalej jest OK. Po wprowadzeniu korekty w body dla tego obiektywu na -7 obraz na szerokim końcu jest świetny od 2.8 ale za to 50-70mm występuje FF. Według mnie to się ewidentnie nadaje do kalibracji.

Komentarz

• mgtan
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1084

no w takim wypadku przekaonasz sie na Żytniej.

Komentarz

• duperel
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 127

Wracając do tego starego wątku... Obiektyw został skalibrowany do body i po kilku tygodniach mogę powiedzieć, że efekty są zadowalające. Na obydwu końcach szkło trafia bez zastrzeżeń.
                    Skalibrowano długi koniec z szerokim i ustawiono w body korektę dla danego obiektywu na -4.

Komentarz

Pracuję...