Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jaki statyw na wakacje, do 50D z obiektywami jak w stopce. Do max 400zł (na froty raczej mnie nie stać-lub stać -ale nie chcę wydawać dużo na statyw .
Interesuje mnie coś z BENRO, SLIK ewentualnie VELBON -długość po złożeniu max 45cm,udźwig minim, 2,5kg, co możecie polecić? pozdr.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
ja posiadam i używam Velbon Sherpa 600R, bardzo porządna konstrukcja, używam jej z 70-200 2.8 Sigmy oraz z mieszkiem i pierścieniami przy makro (przykładowe zdjęcie) do makro ma parę ciekawych opcji o których pewnie piszą wszędzie. Zdarza mi się czasami posadzić na nim Jupitera 36w 250/3.5 solidna metalowa rosyjska konstrukcja (można nią zabić) i nie zauważyłem żeby cokolwiek nie trzymało, głowica jak i statyw zachowują się ok. nie mam innego sprzętu więc nie jest to porównanie a jedynie w pełni subiektywna pinia.
polecam
pozdrówka
damian
Pozdrawiam serdecznie z Ćwiklic 49.97°N, 18.98°E
i zapraszam gorąco na: djfoto.up.pl - www.kalendarium.up.pl - Kalendarium Astronomiczno Fizyczne www.altair.up.pl - Pszczyński Klub Astronomiczny ALTAIR
tak, wiem że ten model jest popularny i całkiem ładnie "schodzi" na allegro, ale jest troszkę za duży na np.wczasy z rodziną (63cm), potrzebuję czegoś krótszego po złożeniu - aczkolwiek podobnego funkcjonalnie.
50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS
Wbrew pozorom (cena, brak marki) to ustrojstwo nie zawiodło mnie od przeszło 2 lat. Cena niska jak i sam statyw - właściwie tylko to mi doskwiera. Konstrukcja 100% metal przez co jest niestety relatywnie ciężki. Do wyboru głowica kulowa lub 3D. W komplecie dają klucz imbusowy, to integralna część statywu :-D. Jednak za 200 PLN nie znajdziesz lepszej alternatywy, no i drugie 200 zostaje w kieszeni, a w przyszłości manfrotto.
Jaki statyw na wakacje, do 50D z obiektywami jak w stopce. Do max 400zł (na froty raczej mnie nie stać-lub stać -ale nie chcę wydawać dużo na statyw .............
Kronos nikt nie chce wydawać za dużo na jakikolwiek sprzęt. Ale skoro DAWIDSON napisał: "...lub stać...", to lepiej kupić raz a dobrze i stąd taka moja sugestia.
Jago, a jaki statyw proponujesz ( nie wysoki po złożeniu)
Velbon Sherpa 600R - w tej cenie nic lepszego nie kupisz. Nie patrz na jego długość po złożeniu (tych parę cm Ciebie nie zbawi). Kup raz a dobrze - radzę na podstawie własnego doświadczenia.
Mam Benro jak w stopce, generalnie nic do zarzucenia, tylko za chiny nie mogę zapamiętać w którą stronę kręcić blokerami - zatrzaski są bardziej intuicyjne, ale tu mi się nic nie odłamie.
Po złożeniu z głowicą będzie ok pół metra, łączna waga ok 2,2kg.
Nie testowałam w niewiadomo jak trudnych warunkach, ale na razie jest ok
W porównaniu do velbona, który mi się rozpadł (bodajże cx-444) odejście niesamowite, w ogóle bez porównania pod względem jakości wykonania.
Jeśli to ma być klasa budżetowa to proponuję Velbon Sherpa 750- , w odróżnieniu od Velbon S 600 ma korbkę do ponoszenia kolumny i każda noga składa się z 4 a nie z 3 elementów co daje 55 cm po złożeniu.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Jeśli to ma być klasa budżetowa to proponuję Velbon Sherpa 750- , w odróżnieniu od Velbon S 600 ma korbkę do ponoszenia kolumny i każda noga składa się z 4 a nie z 3 elementów co daje 55 cm po złożeniu.
Im mniej elementów ma noga tym większa stabilność. Tak więc... chyba nie musz tego rozwijać?
A ja proponuję Slik 330 DX - sam mam i jestem z niego bardzo zadowolony. Tez kuowałem statyw z myślą "statyw na wakacje" - nie jest ciężki (ok 1,5kg) a ma niezły udźwig (do 5 kg), wymienne głowice itd.
Komentarz