[Matiq05] Makro - początki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Matiq05
    • 2009
    • 5

[Matiq05] Makro - początki

Witam

Chciałbym przedstawić kilka moich zdjęć makro wykonanych Canon'em S3is + odwróconym Helios'em 44m-4

Proszę o opinie i tym bardziej o krytykę... co muszę poprawić.. jak poradzić sobie z niektórymi błędami... i ogólnie jakie błędy popełniam gdyż dopiero się uczę i nie wiem "co robić"

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.

Pozdrawiam
    Canon S3IS + Helios 44m-4 + dyfuzor DIY

http://www.youtube.com/user/Matiq05
  • Toffic
    Bywalec
    • 2005
    • 235

Dopiero się uczysz? Idziesz w bardzo dobrym kierunku. Bardzo przypadły mi do gustu: 1, 7, 8 - jest w nich to co lubię (to coś)
    Fotografia

-

Komentarz

• janhalb
      Początki nałogu
      • 2008
      • 325

Dla mnie bomba. Ten pająk na pierwszych wyszedł naprawdę demonicznie :-) No i ta subtelna erotyka na 7. ;-) Super.
      Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• Karola
        • 2008
        • 2

Świetne zdjęcia
        1 i 3 mnie rozwaliły, gratuluję.
        http://wujcior.digart.pl/
        http://www.maxmodels.pl/wujcior.html

Komentarz

• zeflik
          Coś już napisał
          • 2009
          • 52

Jak na początek naprawde bardzo dobrze

Z ile cm ostrzysz takim zestawem ?;>
          20d + BG-E2 + T17-50 2.8 + 50 1.8 + S8 + Nissin Di622

Komentarz

• Matiq05
            • 2009
            • 5

Nawet nie patrzyłem od ilu ostrzy :P ale przed chwilą sprawdziłem i ostrzy od 5-6cm od "obudowy" a od szkła jakieś 7-8cm

Dzięki za opinie... ale raz się spotkałem z opinia że we wszystkich fotka brakuje lepszej ostrości... i moje pytanie czy może to być wina czasu naświetlania ?? większość fotek była z 1/60s ? czy to mało ?

Komentarz

• x-mac
              Początki nałogu
              • 2009
              • 285

Zależy co kto uważa za "lepszą ostrość"... - zresztą, na odbitkach też masz nieostry obraz?
              Czas jest do utrzymania, ale przy makro (b. niewielkich odległościach od obiektu) niewielkie przesunięcie obrazu rzutujące później na odbiór jest niestety łatwe do "uzyskania".

Tak w ogóle, to bardzo fajne foty, zwłaszcza naliściaki in figlanti

1 2 3

Komentarz

• Toffic
                Bywalec
                • 2005
                • 235

Jeśli robisz bez statywu - zaopatrz się w niego koniecznie! Przy takich czasach z "utrzymaniem" nie ma wtedy żadnego problemu, o ile oczywiście obiekt nie ma ADHD
                Fotografia

-

Komentarz

• Matiq05
                  • 2009
                  • 5

Hmm... o statywie myślałem ale na razie nie mam funduszy a podobno byle jakiego nie opłaca się kupować. Tylko ciekaw jestem jak czesto bym go używał i czy to jest praktyczne gdy sie lata za "robalami". Zanim bym rozstawił to już pewnie bym musiał gdzieś indziej ustawić bo robal by zmienił pozycje... No i np. zdjęcie żółtego pajączka robiłem aparat trzymając do góry nogami... ze statywem trudno by było :P Przy następnym wypadzie zmniejszę czas naświetlania do np. 1/200 zobaczymy czy będą widoczne zmiany w ostrości

Komentarz

• tryton
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 557

Zamieszczone przez Matiq05
                    Hmm... o statywie myślałem ale na razie nie mam funduszy a podobno byle jakiego nie opłaca się kupować. Tylko ciekaw jestem jak czesto bym go używał i czy to jest praktyczne gdy sie lata za "robalami". Zanim bym rozstawił to już pewnie bym musiał gdzieś indziej ustawić bo robal by zmienił pozycje... No i np. zdjęcie żółtego pajączka robiłem aparat trzymając do góry nogami... ze statywem trudno by było :P Przy następnym wypadzie zmniejszę czas naświetlania do np. 1/200 zobaczymy czy będą widoczne zmiany w ostrości
                    Faktycznie byle jakiego do makro nie kupuj, bo tylko wyrzucisz pieniądze. Ale jak kupisz odpowiedni to nie pożałujesz. Oczywiście jest wiele sytuacji, kiedy się nie używa statywu (bieganie), ale w innych sytuacjach pomoże ci zrobić o wiele lepsze ostrościowo foty.
                    A pająki niezłe.
                    Tryton
                    --------------------------------------------------------------
                    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• niemar
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 56

Mam pytanie jeśli wolno Akurat mam 40D z 18-55IS i mam Heliosa. Za nic nie mogę uzyskać dobrych zdjęć. Matiq05 czy możesz się podzielić informacją jak to robisz? Czym ostrzysz - Haliosem, czy AF z aparatu? Może wiesz gdzie mógłbym coś więcej doczytać na temat takiej kombinacji z Heliosem?
                      C6DII, C7DII, 400mm f5.6, 17-40 f4.0L, Golphoto YH324C, Yongnuo600EX_RT

Komentarz

• krystian123
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 164

rozne ciekawe pomysly czytalem, ale zeby sie ze statywem na robale wybierac to przebija wszystkie focilem makro przez jakies 2 lata i raz w zyciu uzylem do tego statywu, o 4 rano jak sobie pszczolka spala, ale i wtedy bylo ciezko bo wialo. najlepszym sposobem na ostre foty robali jest lampa z dyfuzorem. czasy jakie autor osiaga tzn 1/60 to naprawde strasznie dlugo, dla mnie 1/250 to takie min dla ruszajacego sie owada.
                        co do ostrosci to w makro przedewszystkim ostrzy sie manualnie, nawet nie koniecznie pierscieniem, a przyblizaniem lub oddalaniem sie od obiektu. pozdrawiam

Komentarz

• Matiq05
                          • 2009
                          • 5

Jeśli chodzi o mój zestaw to robię to tak... Przysłonę w Heliosie skręcam na najmniejszą (tj. f2), ostrość w Heliosie na nieskończoność, następnie mocuje go odwrotnie do mojego obiektywu przez tuleje. Jeśli chodzi o technikę robienia zdjęć to w aparacie ogniskową daje na największa czyli zoom na maxa, i ustawiam MF na nieskończoność AF nie zawsze sie sprawdza i czasami zanim "zaostrzy" to juz owada może nie być. Ostrze po prostu trzymając spust do połowy i oddalając aparat lub przybliżając Kiedy jestem zadowolony wciskam No i używam dyfuzora... ale bez taka sama technika

Co do czasów to używałem 1/60 gdyż zdjęcia robiłem w trybie preselekcji przysłony i aparat zawsze wybierał 1/60. Zaś na manualu gdy ustawiałem krótsze czasy to fotki były albo prześwietlone albo niedoświetlone bo na manualu mam tylko 3 stopnie błysku :/ Ale rozwiązałem już ten problem i w domu fotki wychodzą dobre Teraz tylko pogonić w plener.

Komentarz

• niemar
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 56

dzięki, a nie wychodzi Wam makabrycznia mała GO, bo ja takie coś zuważyłem - przykładam Heliosa (odwróconego) ręcznie do 18-55?
                            C6DII, C7DII, 400mm f5.6, 17-40 f4.0L, Golphoto YH324C, Yongnuo600EX_RT

Komentarz

• Matiq05
                              • 2009
                              • 5

Niestety przy takim odwzorowaniu GO jest strasznie małe... a w Heliosie jest nawet duże odwzorowanie... Sam nawet specjalnie wykręciłem zestaw soczewek aby mieć wiekszą GO tracąc na przybliżeniu które i tak było dla mnie za duże

Podczas robienia zdjęć używam przysłony f8 aby mieć jak najwiekszą GO Niestety nawet przy tej często wystarczy milimetr przesunąć aparat do tyłu/przodu i ostrość złapana tam gdzie nie chcemy

Komentarz

Pracuję...