Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
mam pytanie i dylemat zarazem. Sprawa dotyczy obiektywu 17-40mm i tu moje pytanie, czy uzywacie moze filtra UV z tym obiektywem (ponoc poprawia jego szczelnosc)? jezeli tak, to czy o standardowej oprawce np hoya super hmc (czarna seria) czy np Hoya UV 77 mm PRO 1 Super HMC (wersja slim o cienszej oprawce - aby nie powiekszac winietowania)? badz jakiegos innego producenta (wersja slim, badz normalna)
Tutaj zaczyna sie moj dylemat, czy wybrac np wersje normalna, czyli w moim przypadku super hmc hoyi, bo ponoc na niepelnej klatce i tak nie widac tego winietowania (u mnie C40D), wiec nawet dla 17mm nie potrzebna by byla koniecznie wersji slim, czy jednak wybrac owa wersje slim (Hoya PRO 1). Problem polega na tym, ze niby w wersji slim slabo trzyma sie dekiel, co wydaje sie logiczne, bo oprawka jest ciensza (ktos moze to potwierdzic?) Stad moje pytanie, uzywa ktos jednego z tych filtrow, ew. ma pojecie o faktycznych roznicach wersji slim od normalnej. Z gory dzieki za pomoc
nawet bardzo gruby ruski filtr UV nie bedzie w tym obiektywie powodowal winiety w cropie.
w pelnej klatce mozna, przy grubszej oprawce i ostrym swietle bocznym/gornym natrafic sporadycznie na winiete w rogach. ale w cropie nie ma najmniejszych szans.
co do wyboru... to jest tylko kawalek szybki w metalowej oprawce. tu naprawde nie ma koniecznosci sie tak nad tym modlic. ja mam Marumi, kiedys mialem Hoye, jedno i drugie spelnialo swoja funkcje
co do konkretnej opcji: Marumi WPC jest miod-malina. cieniutki ale z gwintem, lekki dzieki aluminiowej ramce, dobrze sie czysci (w odroznieniu od Hoyi), bez problemu dekielek sie zaklada, i do tego wszystkiego jest tanszy.
Mocno uproszczony problem... Aparat to tylko pudło z dziurką w zasadzie..
w zasadzie, to polemizujesz w imie polemizowania
mowimy tu po prostu o kawalku szybki. i nie dajmy sie zwariowac napisom "laserowy-mega-hiper-kosmiczny-turbo-4wd" na pudelku, bo to nie zmienia nic a nic faktu, ze od 80 PLN w gore te szybki sa nie do odroznienia w 95% sytuacji zdjeciowych. roznice robi oprawka z takiego lub innego metalu i fakt, czy producent zadbal o powloki czy je spierniczyl (uklony dla firmy Hoya, ktora nie potrafi zrobic powlok do doczyszczenia w czasie skonczonym). ale fizycznie jest to po prostu kawalek szybki z oprawka i placenie za to wiecej niz 200 PLN to kaprys. bo na pewno nie koniecznosc.
dzieki za info, mam tylko pytanie czy ten watek z linka dotyczy filtrow UV czy lens protectorow kolega Burton w tamtym watku wspomnial o Marumi Lens Protect DHG (ktory nie jest UV jak sam zaznaczyl) natomiast Ty kupiles Marumi UV DHG Lens Protect. Czyli Ty masz filtr UV, a Burton sam lens protector? nazwa prawie identyczna poza UV w nazwie. Ps. znalazlem podobny do Twojego (mam nadzieje produkt, ale w wersji slim (czyli z wezszym obramowaniem) Twoj tez jest slim? pytam dlatego, ze ponoc przy wersjach slim dekielek sie slabo trzyma. Co do samego filtra, dobrze sie czysci? bo jednak o Hoyi nie slyszalem pochlebnych opinii wlasnie dotyczacych czyszczenia
17-40 na FF majac zalozony np "normalny" polar niestety winietuje. Polar sli i wiekszosc filtrow UV nie pozostawia nawet sladu. Na cropie nie ma tego wogole co by na obiektywie nie bylo
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1 Crazy Apple Fanboy Ex Linux User
dzieki banan, co do winietowania na cropie, to juz wiem (mam 40D). Teraz pytanie co wybrac, zeby nie stracic na jakosc (zawsze to dodatkowe szklo) i zeby dobrze sie dekiel trzymal ponoc na slimach potrafi wypasc, ze wzgledu na te cienkie oprawki i najwazniejsze, zeby dobrze sie czyscily (tutaj chyba hoya odpada - bo ich czyszczenie to meksyk
rozumiem, ze masz uv hoyi, i jak tam sie sprawuje podczas czyszczenia? jezeli masz slima to pewnie jakas wersja PRO1? moze super hmc PRO1? moze wyzsze modele maja mniej problemow z czyszczeniem. Uspokoiles mnie co do tego dekla pewien znajomy wmawial mi, ze czesto go gubi, wlasnie przez to, ze slabo mu sie trzyma na slimie, tez ma slima UV hoyi
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
akustyk, ten wpc marumi, taki tani nie jest ok 150 zl, plusem zapewne jest to, ze czysci sie idealnie w porownaniu z hoya ale na optycznych.pl troche kiepsko wypadl jako filtr UV, za to jest idealny jako lens protector
Ostatnio edytowany przez Gość; 23651.
Powód: Automerged Doublepost
akustyk, ten wpc marumi, taki tani nie jest ok 150 zl, plusem zapewne jest to, ze czysci sie idealnie w porownaniu z hoya ale na optycznych.pl troche kiepsko wypadl jako filtr UV, za to jest idealny jako lens protector
ano, nie jest tani, ale akurat musialem kupic slima (do ww. 17-40) i chcialem cos, co sie da wyczyscic (w odroznieniu od Hoji) i przy tym nie kosztuje fortuny. no i to Marumi jest chyba najsensowniejsze w tym wypadku.
a wlasnosci jako filtra UV... biorac pod uwage fakt, ze filtr blokujacy UV i IR juz siedzi przed matryca mojego aparatu... nie robmy sobie jaj z pogrzebu, prosze
ano, nie jest tani, ale akurat musialem kupic slima (do ww. 17-40) i chcialem cos, co sie da wyczyscic (w odroznieniu od Hoji) i przy tym nie kosztuje fortuny. no i to Marumi jest chyba najsensowniejsze w tym wypadku.
a wlasnosci jako filtra UV... biorac pod uwage fakt, ze filtr blokujacy UV i IR juz siedzi przed matryca mojego aparatu... nie robmy sobie jaj z pogrzebu, prosze
No to powinieneś chyba kupić Marumi Lens Protect, a nie UV?
A ja tak sobie myślę. A może UV firmy Samyang? :-D
Testowane szkła - 85mm i 8mm fish wykazują doskonałą pracę pod światło - a jeżeli te filtry są tak samo pokryte jak te szkiełka? Poza tym na aukcji: http://allegro.pl/item657969837_samy...gwarancji.html
W opisie mówią, że jest to ten sam rodzaj szkła co z filtrów B+W!!
Może by dać kredyt zaufania dla UV-ki Samyanga? Ja się ostatnio poważnie nad tym zastanawiam... Może jak ktoś ma blisko do foto-tip'a i posiada jakąś inną UV by się przeszedł do nich i porównał? Bo naprawdę mi to bardzo chodzi po głowie. Z drugiej strony kosztuje tyle co nic praktycznie(mniej nawet niż Hoya standard!)więc niby możnaby zaryzykować...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Komentarz