350D grip i stan zużycia baterii

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

350D grip i stan zużycia baterii

Witam!

Kolega właśnie nadał mi temat: jeśli wyczerpują się baterie w gripie (stan na wyświetlaczu pokazuje zużycie), to jak stwierdzić, która bateria jest wyczerpana?

Czy obie jednocześnie (i co ważniejsze - w równomiernym stopniu), czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi. Zakładamy, że baterie są identyczne.

Czy to rodzi jakiś problem wg Was?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy
  • TommyTheCat
    Bywalec
    • 2005
    • 222

jesli sa identyczne to powinny sie tak samo rozladowywac
    Canon 30D

Komentarz

• dentharg
      Uzależniony
      • 2005
      • 867

Ja w swoim gripie zamierzam trzymać 2x1000 mAh PremiumGOLDy i do tego zawsze w zapasie oryginalną 720 Canona.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez dentharg
        Czy obie jednocześnie (i co ważniejsze - w równomiernym stopniu), czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi. Zakładamy, że baterie są identyczne.

Czy to rodzi jakiś problem wg Was?
        Zaden problem - obie sie wyczerpuja praktycznie jednoczesnie.
        Ale... zwroc tez uwage ze wskaznik naladowania lubi przeklamywac, szczegolnie przy uzywaniu gripa. Mi na przyklad pokazuje "połówkę" dosc szybko a potem moge jeszcze z 500 zdjec minimum pstryknac - przez to przestalem praktycznie na wskaznik patrzec ale dokupilem kolejna zapasowa pare

Komentarz

• dentharg
          Uzależniony
          • 2005
          • 867

I jeszcze jedno. Baterie podróbki (przynajmniej te moje) mają napięcie 7.2V, gdzie oryginalne Canona mają 7.4.

Na jednej baterii w gripie, puszka nie chciała odpalić, ale nie wiem, czy jest pusta, czy pełna (dopiero przyszła z allegro) i dopiero jak ją naładuję to sprawdzę..

Komentarz

• dellti
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 17

Zamieszczone przez TommyTheCat
            jesli sa identyczne to powinny sie tak samo rozladowywac
            A co w przypadku baterii o różnych pojemnościach? A dokładnie, czy grip (BG-E3) ma wbudowaną jakąś elektronikę niwelującą np. różny stan naładowania akumulatorów, czy są one po prostu podłączone równolegle? Pytam, bo zawsze mówiło się o szkodliwosci łączenia ze sobą akumulatorów o różnym stanie naładowania, i nie wiem, czy akumulatory mam ładować parami, czy też mogę je swobodnie mieszać.

--
            Krzysiek

PS. Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie
            __________________________________________________ _____

Komentarz

• TommyTheCat
              Bywalec
              • 2005
              • 222

witaj
              szczerze mowiac to nie bardzo wiem jak to jest skonstruowane, ale przy zwyklym polaczeniu rownoleglym, przy ogniwach o roznych napieciach a wiec gdy ich czas rozladowania jest rozny, slabsza bateria bedzie dodatkowo obciazac mocniejsza
              Canon 30D

Komentarz

• tadek
                Początki nałogu
                • 2004
                • 468

no wlasnie tez sobie wlasnie kupilem gripa do 350 i nie wiedzialem za bardzo jak to dziala a juz wiem
                350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• dentharg
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 867

Odpowiedź generalnie doskonała: "wiem, ale nie powiem"... ech..

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

Zamieszczone przez dellti
                    A co w przypadku baterii o różnych pojemnościach? A dokładnie, czy grip (BG-E3) ma wbudowaną jakąś elektronikę niwelującą np. różny stan naładowania akumulatorów, czy są one po prostu podłączone równolegle? Pytam, bo zawsze mówiło się o szkodliwosci łączenia ze sobą akumulatorów o różnym stanie naładowania, i nie wiem, czy akumulatory mam ładować parami, czy też mogę je swobodnie mieszać.
                    można je swobodnie mieszać.

zgodnie z tym, co Canon napisał w opisie 350D i jego sposobie zasilania poprzez grip (White Paper), jeżeli w gripie są dwie baterie*, to prąd najpierw jest pobierany z mocniejszej, a po wyrównaniu napięć, z obu jednocześnie.

(* - oczywiście cały czas mówimy o dwóch akumulatorach NB-2LH, nie o bateriach, np. R6)
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• tadek
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 468

i wszystko jasne
                      350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• dellti
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 17

Zamieszczone przez mxw
                        można je swobodnie mieszać.

zgodnie z tym, co Canon napisał w opisie 350D i jego sposobie zasilania poprzez grip (White Paper), jeżeli w gripie są dwie baterie*, to prąd najpierw jest pobierany z mocniejszej, a po wyrównaniu napięć, z obu jednocześnie.
                        I to rozwiązuje problem - wielkie dzięki za odpowiedź.

--
                        Krzysiek
                        __________________________________________________ _____

Komentarz

Pracuję...