40d vs. d90 czyli jaka puszka do 3000 pln ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszpce

40d vs. d90 czyli jaka puszka do 3000 pln ?

witam serdecznie

chce przeznaczyc 3000 na nowa puszke biore pod uwage 40d i 90d. Robie przerozne zdjecia, duzo krajobrazow na wakacjach, jednak gdy skonczy sie sezon bawie sie w porterty, reportaz czy mode. No ale to wszystko jest juz kwestia dobrania szkiel. Teraz jednak chodzi mi o body, co polecicie?

• zbyszekjan
    Początki nałogu
    • 2007
    • 348

Idź do sklepu pomacaj obie puszki, sprawdź która leży lepiej w ręku, której guzikologia Tobie lepiej odpowiada, poproś kolegów z forum o sample i dokonaj sam wyboru. Nikt tego za Ciebie nie zrobi.
    pozdrawiam

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Ze względu na AF i ogólną ergonomię 40D, ze względu na matrycę - D90. Wybór należy do ciebie ;-)
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• remol71
        Zablokowany
        • 2006
        • 371

Zamieszczone przez zbyszekjan
        Idź do sklepu pomacaj obie puszki, sprawdź która leży lepiej w ręku, której guzikologia Tobie lepiej odpowiada, poproś kolegów z forum o sample i dokonaj sam wyboru. Nikt tego za Ciebie nie zrobi.
        Który to już raz czytam że najważniejsze w puszce jest macanie a nie szklarnia

Komentarz

• Jago
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1503

Zamieszczone przez remol71
          Który to już raz czytam że najważniejsze w puszce jest macanie a nie szklarnia
          Po pierwsze pytasz się konkretnie o puszkę a nie szklarnię.
          Po drugie kolega miał na myśli ergonomię w poszczególnych modelach (rzecz bardzo ważna dla użytkownika).
          Po trzecie na tym forum (na żółtym także - na którym Ciebie zresztą zauważyłem) sporo było już w tej kwestii.
          Podsumowując: szukaj a znajdziesz - będzie to lepsze dla Ciebie zajęcie niż pisanie nietrafionych uwag
          C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• remol71
            Zablokowany
            • 2006
            • 371

Zamieszczone przez Jago
            Po pierwsze pytasz się konkretnie o puszkę a nie szklarnię.
            Po drugie kolega miał na myśli ergonomię w poszczególnych modelach (rzecz bardzo ważna dla użytkownika).
            Po trzecie na tym forum (na żółtym także - na którym Ciebie zresztą zauważyłem) sporo było już w tej kwestii.
            Podsumowując: szukaj a znajdziesz - będzie to lepsze dla Ciebie zajęcie niż pisanie nietrafionych uwag
            Masz rację. Wsumie to mi to LOTTO

Komentarz

• kubaj
              Początki nałogu
              • 2008
              • 280

Ze względu na AF i ogólną ergonomię 40D
              yyy ale tu jest chyba blad
              ze wzgledu na AF to sie bierze wlasnie Nikony

Komentarz

• Merde
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez kubaj
                yyy ale tu jest chyba blad
                ze wzgledu na AF to sie bierze wlasnie Nikony
                Jaasne, szczególnie te z 1 punktem krzyżowym. Siłą D90 jest, jak pisałem, matryca. Z cieni da się wyciągnąć znacznie więcej niż z 40D, które pod tym względem trochę rozczarowuje.

Komentarz

• kubaj
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 280

a co mnie ilosc punktow krzyzowych gdzies po rogach jak 99,99999% zdjec robie centralnym a nawet jak chce zeby obiekt byl z boku to nastawiam centralnym bo bocznym jakieby nie byly nie ufam

Komentarz

• Merde
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez kubaj
                    a co mnie ilosc punktow krzyzowych gdzies po rogach jak 99,99999% zdjec robie centralnym a nawet jak chce zeby obiekt byl z boku to nastawiam centralnym bo bocznym jakieby nie byly nie ufam
                    W 30D też tak robiłem, w 40-stce już nie muszę. Wg ciebie na czym miałaby polegać ta wyższość AF w Nikonie?

Komentarz

• kubaj
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 280

oj nie chce tego opisywac bo jak w zyciu kazdy ma swoje zdanie, jak masz okazje to wez nikona ze szklem podobnej klasy jakie masz w canonie i sie pobaw
                      je jestem zdania ze szczegolnie kupujac tanszy sprzet typu xxxd czy xxd plus kity i tansze szkla albo co gorsza sigmy i tamrony ... zabawa z canonem jest mozliwa tylko wtedy gdy marka mocna rzuca nam sie na mozg

Komentarz

• Merde
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez kubaj
                        zabawa z canonem jest mozliwa tylko wtedy gdy marka mocna rzuca nam sie na mozg
                        Komu marka się rzuca na mózg? To nie ja twierdzę, że Nikon ma najlepszy AF bez względu na model ;-)

Komentarz

• mieszko_1vp
                          Zablokowany
                          • 2009
                          • 618

ale za to jakie ma wspomaganie ten AF-fajna ta Dioda co podświetla-fajnie innym zdjęcia psuje

Komentarz

• kubaj
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 280

Komu marka się rzuca na mózg
                            mnie bo mimo tego ze wiem jak nikon szybko lapie to mam canona, gdyby nie pusta kasa to pewnie bralbym nikona ale ze przy tych cenach wymiana razem ze szklami to lekkie nieporozumienie to dalej sie 'mecze'

wole diode niz spawarke

Komentarz

• Merauder
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1092

Zamieszczone przez kubaj
                              Zwlaszcza, gdy masz jasne stalki to przekadrowanie z srodkowego punktu czesto konczy sie wyjsciem po za GO, bo w gre w chodza cm i o zmiane plaszczyzny nie trudno.

Nawet jak przylozysz sie do przekadrowania to chyba znacznie wygodniej jest miec komfort wybrania bocznych AFow. No ale coz, zalezy co kto foci i do czego mu sprzet potrzebny.
                              7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

Pracuję...