problem z wyborem adaptera m42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kociub

problem z wyborem adaptera m42

Jako, że stwierdziłem, że warto wydać pieniądze na adapter z potwierdzeniem ostrości, postanowiłem taki kupić do mojego canona 400d. jednak wpadłem na dwie aukcje tego samego sprzedającego, dwóch na oko identycznych adapterów. Różni je kolor i cena. Już nie wiem czy jest sens dopłacać (większość kupuje ten droższy), różnią się również firmą. oto linki:
    1.tańszy
    http://allegro.pl/item659216621_adap...dzenie_af.html
    2.droższy
    http://allegro.pl/item653205117_adap...dzenie_af.html
  • rogermc
    • 2008
    • 3

Powiem tak Miałem dwa adaptery z potwierdzeniem ostrości jeden i drugi padł - "dandelion" się odkleił a nadmienię że wymiana obiektywu odbywała się ostrożnie - więc teraz używam bez potwierdzenia ostrości i jestem zadowolony

Komentarz

• kociub

słyszałem, mam tutaj gwarancję na rok więc warto spróbować. Jeśli okaże się, że nie ułatwia mi to robienia zdjęć (chodzi głównie o większe sceny, bądź zdjęcia całej sylwetki, kiedy problemem jest złapanie ostrości na twarz o oczach nie wspominając) to puszczę to do ludzi, lub oddam w ramach 10 dni bez podania przyczyny. Mimo wszystko proszę o odpowiedź na zadane pytanie.

Komentarz

• sharky_88
        Coś już napisał
        • 2009
        • 57

Z tego co widzę na aukcjach , ten droższy ma gwarancje na 2 lata (tańszy rok). I tego bym wybrał. Też przymierzam się do zakupu i chyba zamówię właśnie tego.
        Be kind to those less fortune....

Komentarz

• alloqba
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 46

Co do jakości dandeliona - nie ma znaczenia, wszystko od jednego producenta.
          Różnią się tak na prawdę tylko kolorem, więc moim zdaniem nie warto dopłacać (chyba, że dla gwarancji)

Komentarz

• Radus
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 27

Mam tego tańszego - nie jest jakoś mocno ekspoloatowany, ale nie narzekam na niego, nic sie nie odklejilo ostrosc potwierdza

Komentarz

• Miedziak
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 19

Jeżeli nie zależy Ci na gwarancji, to daj ogłoszenie w dziale "kupię" na CB. Dostaniesz przejściówkę z dandelionem za połowę ceny droższego i też będzie działać Przynajmniej, ja na swój nie mogę narzekać.

Komentarz

• radradish
                Bywalec
                • 2009
                • 123

Zamieszczone przez Miedziak
                Jeżeli nie zależy Ci na gwarancji
                Ale jaka tam gwarancja roczna czy dwuletnia. To nie ma znaczenia. Jeśli kupujemy od firmy i mamy dowód zakupu to mamy rękojmię przez 2 lata tak czy inaczej.

Czy jeśli kupię poniższy adapter M42:
                http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...m=250491510649
                do 450D to czy wyjdę na tym dobrze?

Na allegro są takie rzeczy, ale w cenie > 100 zł.

Pozdro
                Ostatnio edytowany przez radradish; 27843.

Komentarz

• enter
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1201

Zamieszczone przez radradish
                  Ale jaka tam gwarancja roczna czy dwuletnia. To nie ma znaczenia. Jeśli kupujemy od firmy i mamy dowód zakupu to mamy rękojmię przez 2 lata tak czy inaczej.

Czy jeśli kupię poniższy adapter M42:
                  http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...m=250491510649
                  do 450D to czy wyjdę na tym dobrze?

Na allegro są takie rzeczy, ale w cenie > 100 zł.

Pozdro

jak masz brać z ebaya to kupuj orginała rosyjskiego
                  a nie takiego samego hińczyka jak na alledrogo
                  http://cgi.ebay.com/AF-Confirm-chip-...d=p3286.c0.m14

tego mogę ci z powodzeniem polecić
                  wielu użytkowników z tego [i poprzedniej generacji] chipa korzysta
                  sam osobiście je testowałem i mam aktualnie na stanie kilka przy swoich szkiełkach M42

Komentarz

• radradish
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 123

Hmm, a w czym jest lepszy taki adapter od chińskiego?

Na forum http://photography-on-the.net/forum/ polecano np.
                    http://cgi.ebay.com/AF-confirm-M42-a...713.m153.l1262

Niby dużo osób to kupuje, ale czy nie jest to zwykle zbiorowe szaleństwo w stylu:"tyle osób kupiło, więc nie mogą się mylić"?

Nadal nie wiem co kupić albo raczej szukam taniego rozwiązania - jestem bardzo podejrzliwy co do takich aukcji. Co jeśli ktoś po prostu bierze produkt chiński, napisze, że z Europy (i tak nikt nie sprawdzi...) i od razu sprzedaje bez problemu?

Komentarz

• enter
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1201

kup co chcesz - mi wszystko jedno - Twoja kasa
                      poleciem ci to co mam i to co działa pewnie
                      resztę porównań znajdziesz na forumM42

Komentarz

• radradish
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 123

OK, nie chcąc ryzykować niesprawdzonymi pomysłami zakupiłem ten produkowany w europie. W sumie i tak wyszło taniej niż na allegro Dzięki za sugestię.

Komentarz

• JaBlam
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1304

Nessuno miala tego chinczyka. Jak upadl na asfalt to kawalek danyliona sie odlamal i zginal w stercie lisci. Warto jednak doplacic do tego ktory jest solidniej zamocowany.

----------------------------------------
                          Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• radradish
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 123

Kupiłem polecany wcześniej adapter:
                            http://cgi.ebay.com/AF-Confirm-chip-...d=p3286.c0.m14

Lecz niestety wydaje mi się, że nie działa tak jak powinien. Próbowałem w różny sposób korygować confirmation dot w zakresie 01-17, jednakże nie osiągnąłem zadowalających rezultatów. Mianowicie okazuje się, że głębia ostrośći przyjmuje inny zakres w zależności od tego czy regulując ostrość przesuwamy GO w stronę od obiektywu czy też "przysuwając" ją do niego. Testy zostały wykonane na statywie z wciśniętym do końca przyciskiem migawki, tak, że aparat wykonywał zdjęcie od razu po złapaniu ostrości. Starałem się też utrzymywać taką samą prędkość kręcenia ringiem ostrości.

Czy to normalne dla Heliosa 2.0/58mm ?

Komentarz

• enter
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1201

a na standardowych ustawieniach nie ostrzył tam gdzie powinien ?
                              jaka matówka do 450d ? czy widzisz dobrze na niej ostrość na f2?
                              jaka karta testowa?

ja w swoich nigdy nie grzebałem w ustawieniach na podstawowych ustawieniach jest w punkt [matówka z klinem]
                              na programowalnych chipach do olka też mi nikt nie zgłaszał że jest ostrośc nie tam gdzie powinna.

Komentarz

Pracuję...