Kąty widzenia - pytanie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mummle

Kąty widzenia - pytanie

Witam wszystkich forumowiczów swym pierwszym postem i pytaniem jednocześnie. Oto i ono.

Załóżmy że mamy dwa body 5D i 50D. Do tego realny C EF 40-105 L i C EF-S 40-105. Zakładamy do odpowiednich "ciałek" i... z obu powinna wyjść taka sama fota, z takim samy kątem widzenia.
    Teraz przekładam C EF 40-105 L do 50D. Czyli mam jakieś 64-168. Jeśli strzelę fotkę będzie "mniejsza" niż poprzednia.

Pytanie zasadnicze (bo ani Lki nie testowałem zbyt długo, a na pewno nie porównywałem dwóch body, a 5D to na razie poza moim zasięgiem): czy zakładając C EF 40-105 L na 5D i 50D będę widział w wizjerze to samo czy 50D jednak spojrzy przez szkło i zobaczę 64-168?

Dla niektórych to głupie pytanie, wiem. Ale od tego jest forum by nawet takie zadawać

pzdr
    mummle
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

Twoje hipotetyczne C EF 40-105 L i C EF-S 40-105 różnią się tylko bagnetem. Każdy z nich założony do 50D będzie odpowiednikiem 64-168 na pełnej klatce. Ogniskowa jest zawsze stała niezależnie od formatu klatki, na którą obiektyw rzutuje obraz.

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Serwis fotografuj.pl : Teoria : Pojęcia fotograficzne : Co widzi obiektyw, a co zobaczy matryca? - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...