Błąd Canon 40D przy robieniu seryjnych zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kristof77
    Coś już napisał
    • 2008
    • 65

Błąd Canon 40D przy robieniu seryjnych zdjęć

Witam!

Od czasu do czasu korzystam z funkcji tzw. szybkie fotografowanie seryjne.
    Mój problem polega na tym, że w tym trybie sporadycznie pojawiają się zdjęcia, na których migawka nie otworzyła się do końca.

Przykładowo:

Pytanie: Czy ktoś miał podobny problem i wie jak go wyleczyć?
  • t00mcio
    Bywalec
    • 2007
    • 114

tak tylko w kwesti poznawczej ... wykluczyleś bład zapisu pliku (RAW-a, JPG-a) na kartę ?
    Czy ta czarna cześć zawiera szumy i może jakies hot-pixele, tzn. widać "nie-naświeltoną" matrycę ?
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS

Komentarz

• kristof77
      Coś już napisał
      • 2008
      • 65

Problem się powtarza na różnych kartach... To ostatnie jest z HighSpeed CF Toshiba 2GB, ale na Góraszce miałem SanDisk Extreme III 8GB, i przy MIG-29 też pojawił się podobny błąd i to w najgorszej możliwej chwili...

Nie ma żadnych szumów czy hot pixeli, 100% crop:
      Ostatnio edytowany przez kristof77; 15185. Powód: Dodanie 100% crop'a

Komentarz

• koraf
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1748

Wygląda jakby migawka do końca się nie otworzyła a to oznacza chyba jedno ... jej wymiana

Komentarz

• Tezet-gdynia
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1283

Jakby migawka sie nie otworzyla do konca to nie bylo by to czarne ciecie zdjecia na granicy 1px Pozatym byly by jakiekolwiek szumy itp. Raczej cos z zapisem
          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• mate00sh
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1312

To na 100% problem z zapisem - tak jak pisze Tezet, gdyby to była migawka to granica nie byłaby tak ostra.

Komentarz

• kristof77
              Coś już napisał
              • 2008
              • 65

Przebieg (20k) raczej też nie wskazywałby na wymianę migawki... tylko dlaczego tak się dzieje przy różnych kartach? I tylko sporadycznie przy seriach?

Komentarz

• mate00sh
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1312

Nie wiem. Jak jest na gwarancji jeszcze to walcz w serwisie. Mi w 10D (jakie 25k kłapnięć) raz na rok trafia się czarna klatka, w 40D (8k) niczego takiego nie zaobserwowałem. Ale Twój przypadek to nie jest problem z migawką, więc może coś z pamięcią bufora.

Komentarz

• t00mcio
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 114

Zamieszczone przez kristof77
                  ....
                  Nie ma żadnych szumów czy hot pixeli, 100% crop:
                  chyba sam odpowiedzialeś sobie na pytanie - czyli totalna cyfrowa czerń - problem moze byc po stronie zapisu na kartę.
                  A czy te zdjecia tak samo wyglądają przy przegladaniu w body ?

http://canon-board.info/showthread.p...uszkodzony+raw
                  http://canon-board.info/showthread.p...uszkodzony+raw

teraz widzę przydatność dwóch portów kart pamieci w seri "markach 1D*"
                  5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS

Komentarz

• kristof77
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 65

Zamieszczone przez t00mcio
                    ...
                    A czy te zdjecia tak samo wyglądają przy przegladaniu w body ?
                    ...
                    Dokładnie tak samo wygląda na wyświetlaczu aparatu jak w komputerze.
                    Po przeczytaniu w/w wątków nawet mój pomysł na upgrade firmware'u do wersji 1.1.1. też raczej nie pomoże.

Komentarz

Pracuję...