Matówka w 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • an4r
    • 2007
    • 14

Matówka w 40D

hej,
    mam pytanko o matówkę w 40d. używa ktoś "matówki z siatką" ? Rozumiem, że jest to jakaś niestandardowa matówka ?
    Jakby ktoś kto ma taką matówkę albo korzystał z niej napisał czy to pomaga czy przeszkadza to będę wdzięczny.
  • austar
    • 2008
    • 9

ja używam matówki Ef-D w moim 40D. Na początku miałem mieszane odczucia, ale szybko się przyzwyczaiłem. W dużym stopniu ułatwia kadrowanie, także śmiało polecam.

Komentarz

• focs
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 35

Ja rowniez jej uzywam, od poczatku bardzo zadowolony bylem, nie wiem czy w jakis sposob te linie moga przeszkadzac, wrecz przeciwnie czesto sie przydaja, a jak nie sa potrzebne to raczej nie ma problemu zadnego, nie zaslaniaja nic ani zadnych podobnych historii z nimi nie ma
      40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200

Komentarz

• RomanS
        Uzależniony
        • 2007
        • 830

Bardzo pomagaja przy fotografowaniu architektury i innych plenerowych ujec.

Komentarz

• an4r
          • 2007
          • 14

dzięki, nie widziałem tego na oczy więc dlatego pytam czy dodatkowe linie nie zasłaniają obiektów, czuję się uspokojony

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines' : http://www.katzeyeoptics.com/page--C...gridlines.html i te linie są strasznie przydatne przy kadrowaniu. Bardzo niewygodnie by mi się teraz na 'gładkiej' pracowało.

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez Vitez
              Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines'
              A przydatność klina i rastra jak oceniasz przy takim (stosunkowo małym) wizjerze?
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• dr11
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1143

Zamieszczone przez Vitez
                Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines' : http://www.katzeyeoptics.com/page--C...gridlines.html i te linie są strasznie przydatne przy kadrowaniu. Bardzo niewygodnie by mi się teraz na 'gładkiej' pracowało.
                Miałem klin do 350D. Musiałem korygować światło bo przepalało fotki. Masz podobnie ze swoją?
                A co do matówki z liniami do 40D to polecam. Po przejściu na gładką w 5D czułem się trochę dziwnie W sumie do 5D też jest taka ale zmieniłem finalnie na taką do jasnych szkieł.
                Ostatnio edytowany przez dr11; 12478.
                .

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Merde
                  A przydatność klina i rastra jak oceniasz przy takim (stosunkowo małym) wizjerze?
                  Ciężko ocenić skoro nie ostrzę manualnie... Kupowałem tę matówkę dla linii, nie dla klina i rastra .
                  Co do korekty pomiaru światła - ustawiłem w C.Fn. korektę jak dla którejś Canonowej matówki i dobrze działa:

"We recommend use of the Ef-A selection in the camera’s focusing screen type custom function for most accurate results."

Komentarz

• piotrthx
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 105

to ja dolorze jeszcze dwa pytania
                    czy matowke mozna wymienic samemu?
                    jak sie ma do tego gwarancja aparatu?
                    40d 10-20,17-55.70-200,50,85,430,055
                    Kupno Canona nie czyni Cię fotografem. Stajesz się zaledwie posiadaczem Canona

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez piotrthx
                      to ja dolorze jeszcze dwa pytania
                      czy matowke mozna wymienic samemu?
                      jak sie ma do tego gwarancja aparatu?
                      W 40D/50D jest to banalne, nie wymaga rozkręcania aparatu (odhaczasz zaczep i samo wychodzi).
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• dr11
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1143

Zamieszczone przez Merde
                        ...odhaczasz zaczep i samo wychodzi
                        Właśnie, polecam położyć aparat bagnetem do góry żeby samo nie wyszło za daleko (czytaj nie wypadło z aparatu na dywan, gdzie np. często chadza kot )
                        .

Komentarz

• irekaro
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 262

polecam matówkę z klinami ale jak masz jasne obiektywy. taki f2.8 nie mniej. a jak masz stałkę f1.4 no to jest bosko. a jak byś tak kita podpiął ciemnego to już nic nie widać, kliny i rastry szybko ciemnieją.
                          canon

Komentarz

Pracuję...