Czy jest jakiś sposób na robienie zdjęć w określonych odstępach czasu w 350d? Wiadomo.... Żeby potem złączyć i widzieć efekt - jak na filmie
Zdjęcia poklatkowe w 350d?
Zwiń
X
-
Zdjęcia poklatkowe w 350d?

Nie uprzedzony, nie rywalizujący, nie szukający FF/BF. Po prostu cieszący się fotografowaniem. Były zenity, Canony analog i dSLR a teraz Nikon w parze z Canonem (Nikon d90+18-105mm VR oraz Canon a610)
Tagi: Brak -
Jedynie co, to wydaje mi się zastosowanie TC-80N3. Ale zakup to sporo kasy. Nie wiem dokładnie.Zamieszczone przez marko-wroclawCzy jest jakiś sposób na robienie zdjęć w określonych odstępach czasu w 350d? Wiadomo.... Żeby potem złączyć i widzieć efekt - jak na filmie
Zastanawiam się też czy byłoby możliwe zastosowanie takiej funkcji w firmwarze...
Tzn, że w funkcjach aparatu byłby dostępny programowalny interwał...
-
Może prościej byłoby kupić kamerę video. Opcja TC-80N3 pewnie się sprawdzi ale kosztuje sporo, choć ostatnio gdzieś widziałem dobrą promocję na ten wężyk. Inne opcje to zbyt duże kombinowanie i pewnie nie warte zachodu.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Jeśli chodzi o kamerę to efekt jest bajka...Zamieszczone przez MacMoże prościej byłoby kupić kamerę video.
Zależy też oczywiście od motywu.
Z tym, że nośniki np. miniDV to też masz najdłuższe 60min/SP.
Także i tutaj występuje konieczność zmiany nośnika co godzine lub co x jeśli nagrywasz w LP. Ogólnie w LP to ja się nie bawię.
W jednej z takich starych kamer VHS, która posiadam jest fajna funkcja interwału czasowego. Możesz sobie np. programować nagrywanie po 3 sekundy co 10 minut. To jest przykład. Albo po kilka klatek co x sekund.
W taki oto sposób może się pobawić w zrobienie filmiku z plastelinowymi ludzikami w roli głównej, ale z tym to już jest mega qpa roboty...Komentarz
-
A ja bym proponował jakiś rodzaj wyzwalania z kompa. Nie wiem, czy soft Canona ma taką opcję, ale ja jestem w stanie sobie wyobrazić dość prostą pętelkę w shellu wywołującą gphoto ;-)Komentarz
-
Mnie się wydaje, że było tam jakieś wyzwalanie za pomocą kompa, ale nie wiem dokładnie bo nie korzystam za bardzo z tego softu...Zamieszczone przez muflonA ja bym proponował jakiś rodzaj wyzwalania z kompa. Nie wiem, czy soft Canona ma taką opcję... [...]
Pozostaje Ci zainstalowanie i sprawdzenie...
Ostatnio edytowany przez Zielony; 2434.Komentarz
-
[QUOTE=marcingreen]W windowsowym jest na pewno.Zamieszczone przez muflonA ja bym proponował jakiś rodzaj wyzwalania z kompa. Nie wiem, czy soft Canona ma taką opcję... [...]QUOTE]
Mnie się wydaje, że było tam jakieś wyzwalanie za pomocą kompa, ale nie wiem dokładnie bo nie korzystam za bardzo z tego softu...
Pozostaje Ci zainstalowanie i sprawdzenie...
Z gphoto moze byc gorzej - ostatnio jak sprawdzalem nie dzialalo to zbyt dobrze. Szczerze mowiac w ogule mi to nie dzialalo. Aczkolwiek moze juz jest jakas nowa wersja.
Z drugiej strony, nie bylo to 350...
EDIT:
No i w najnowszej wersji:
Kod:~ > gphoto2 --capture-image *** Error *** Sorry, your camera does not support generic capture ERROR: Could not capture. *** Error (-6: 'Unsupported operation') *** For debugging messages, please use the --debug option. Debugging messages may help finding a solution to your problem. If you intend to send any error or debug messages to the gphoto developer mailing list <[email protected]>, please run gphoto2 as follows: env LANG=C gphoto2 --debug --capture-image Please make sure there is sufficient quoting around the arguments. ~ >
(niemniej jednak, byc moze z 350 dziala)
Ostatnio edytowany przez birez; 1833.Komentarz
-
tak, ten canonowski RemoteCapture ma opcję interwału i opóźnienia. tylko czasy są jakieś dziwne, coś chyba 5 sek. min. odstęp, nie pamiętam dokładnie, bo nie korzystam.Zamieszczone przez marcingreenMnie się wydaje, że było tam jakieś wyzwalanie za pomocą kompa, ale nie wiem dokładnie bo nie korzystam za bardzo z tego softu...
drugim rozwiązaniem - dla dużo krótszych czasów - jest multibłysk (stroboskop) w lampie błyskowej. 580EX to ma, wiele innych też...pozdro.,
m.
Uważam, że do sekwencji filmowych zdecydowanie powinna być kamera. Nie uda się uzyskać pewnych efektów z wykorzytaniem tzw. środków zastępczych. Często mawiam klientom, że można przewieźć 10 ton piasku Matizem ale po co jak można wynająć ładowarkę i kparkęZamieszczone przez marcingreenJeśli chodzi o kamerę to efekt jest bajka...
Zależy też oczywiście od motywu.
Z tym, że nośniki np. miniDV to też masz najdłuższe 60min/SP.
Także i tutaj występuje konieczność zmiany nośnika co godzine lub co x jeśli nagrywasz w LP. Ogólnie w LP to ja się nie bawię.
W jednej z takich starych kamer VHS, która posiadam jest fajna funkcja interwału czasowego. Możesz sobie np. programować nagrywanie po 3 sekundy co 10 minut. To jest przykład....
Osobiście upatruję sporej szansy w nowych kamerach JVC z zapisem na microdrive lub na wbudowany dysk. Zamierzam zainwestować w taką kamerkę. Nie wspominam już o tych z 3CCD.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Jeśli chodzi o 3CCD to jakośc też bajka...Zamieszczone przez MacOsobiście upatruję sporej szansy w nowych kamerach JVC z zapisem na microdrive lub na wbudowany dysk. Zamierzam zainwestować w taką kamerkę. Nie wspominam już o tych z 3CCD.
Jeśli ma się trochę gratów do zabawy z video :cool:
to można bezpośrednio podłączyć kamerę do jednostki przechwytującej obraz live i wtedy jedynym ograniczeniem może być właśnie wielkość dysku HD.Komentarz
-
Ahem, no to rzeczywiście qpa. Odszczekuję (hau hau). Z G5 działaZamieszczone przez birezSorry, your camera does not support generic capture
ERROR: Could not capture.
*** Error (-6: 'Unsupported operation') ***
Hmm, niedawno ktoś podawał linka do strony, gdzie był opis tworzenia pełnometrażowago filmu przy użyciu 1DsZamieszczone przez MacUważam, że do sekwencji filmowych zdecydowanie powinna być kamera. Nie uda się uzyskać pewnych efektów z wykorzytaniem tzw. środków zastępczych.
Komentarz
-
A nie myślałeś o tym by zrobic wężyk i jkąś elektronikę z przekaźnikiem( u byle jakiego elektronika -dzieciaka z technikum).
Nie jest to trudne ja tak mam zrobiona radiówkę zasięg 150m i wszystko chodzi cacy
MichałKomentarz
-
Muflon jasne, że można ale po co. Przecież lepiej kupić dedykowane narzędzie w postaci kamery. Wszystko można tylko po co?Zamieszczone przez muflonHmm, niedawno ktoś podawał linka do strony, gdzie był opis tworzenia pełnometrażowago filmu przy użyciu 1Ds
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
By zrobic "po polsku" - oszczedzic, jednoczesnie jak najmocniej sie przy tym natrudzic i nakombinowac jak kon pod gorke - byle za duzo i byle niepotrzebnie forsy nie wydacZamieszczone przez MacMuflon jasne, że można ale po co. Przecież lepiej kupić dedykowane narzędzie w postaci kamery. Wszystko można tylko po co?
.
Komentarz
-
soft remote capture od canona umozliwia taka opcje (okreslenie limitu co ile sekund fota i przez ile ma to robic.) wystarczy kabel usb i laptop. eotKomentarz
Komentarz